Türkiye'de Politik Değişim ve Modernleşme

Ali Yaşar Sarıbay
Bireyin eğitimi ailede başlar , iyi bir toplum için kadının eğitilmesi şart ( Tanzimat’ta aşırı batılılaşma makalesinden )
Tanzimattan Sonra Aşırı Batılılaşma* Şerif Mardin
Haberleşme kanallarının bir ölçüde geliştirilmesinden ötürü büyük ve küçük gelenek arasındaki ayrıcalıkta bir değişme oldu. Bu kültürler arasındaki sınır bir bakıma "katılaştı", bir bakıma da "yumuşadı". Katılaştı, çünkü zaman geçtikçe Batı kültürünü alanlar eskiye göre kendilerini halktan daha da ayırdılar. Yumuşadı, çünkü sınıf duvarlarını muhafaza etmek haberleşme imkanlarının gittikçe geliştiği bir ortamda zorlaştı.
Sayfa 26
Reklam
Niyazi Berkes
Emperyalistler, Osmanlı’nın ekonomisi üzerinde bulunan etkilerini siyasi ve kültürel alanda göstermemişler çünkü çağdaşlaşmış bir toplumun ekonomisine hükmedemeyeceklerini biliyorlardı .
Sayfa 120
Osmanlı da , Avrupa gibi modernleşme aşamaları ( pazar devrimi - sanayi devrimi ) yaşanmadı. Dolayısıyla kapitalist bir sınıf ortaya çıkamadı . Sadece etat denilen onlarda derebeylik bizde ayanlar kurumu oluştu . Bu yüzden sivil toplum kuruluşlarının yerini cemaatler aldı .
Resim