Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türkiye’den Aydın Portreleri - I: Kurtuluş Kayalı

Kolektif
8/10
1 Kişi
2
Okunma
2
Beğeni
270
Görüntülenme
“Türkiye’den Aydın Portreleri” dizisinin ilk kitabında niçin Kurtuluş Kayalı ismi tercih edildi? Elbette bunun için birçok neden sayılabilir. Kayalı’nın elli yıllık düşünce hayatı bütünüyle resmedildiğinde belirli bir istikrar ve tavrın kendisini özenle koruduğu görülecektir. Yaşam tarzıyla, üniversitedeki hocalığıyla, yazı ve konuşmalarıyla, daima kendi çizgisini takip eden ve “direnç” gösteren bir “içsel kale”ydi bu. Dışarıdan gelen rüzgârlara kapalı ve ait olduğu toplumun zamanını ve mekânını her an gözetleyen sağlam ve dayanaklı bir içsel kale!… Bu sebepledir ki, Kayalı herkesin itibar ettiği, yaslandığı ve güç devşirdiği topluluklarda yer almadı. Her adımda iktidara göz kırpan seçkin “aydın” fotoğraflarının dışındaydı onun soluklandığı iklim. Kayalı’nın tarih, sosyoloji, sinema, edebiyat, mizah üzerine olan yazıları baştan sona okunduğunda onun dün ve bugün arasında verdiği sayısız örnekten hareketle aydınların, üniversitelerin, yayın dünyasının, çeviri kültürünün ne seviyede büyük boşluklar ve uçurumlarla dolu olduğu çok net biçimde görülecektir. Kayalı yaşam boyu çevresine işaret ettiği bu çelişkileri gösterirken kelimenin tam anlamıyla haklıdır. Ama bunu yaparken daima “içimizden biri” gibi davrandı, yapay “seçkinlik” gösterilerine başvurmadı, bir iktidar yaratmadı, kendine ait bir ada gibi bağımsızlığını sürdürdü, heyecanını korudu, son kertede gençlerin ve halkının yanında duran biriydi o. Biricik hedefi “hakikati söylemek” ve buradan bir “kendilik bilinci” üretmek olan aydın sorumluluğunun değeri şimdi daha iyi anlaşılmaktadır
Yazar:
Kolektif
Kolektif
Editör:
Aytaç Yıldız
Aytaç Yıldız
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 293Basım Tarihi: Şubat 2018Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
ISBN: 9786052133064Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
293 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye'de nevi şahsına münhasır bir aydın, Kurtuluş Kayalı...Onu tanımak icin okunabilecek bir kitap. Ancak DoguBati yayınlarına ve hocanin entelektüel kimliğine yakışmayacak bir ozensizlik var kitapta. Hoca ile ilgili kalburüstü diyebileceğim bir iki yazı var sadece. Kendisinin uzun bir yazısının kitapta yer almış olmasi belki tek doyurucu şeydi. Ayrıca son kısımda, Kurtuluş Kayalı ile hiç alakasi olmayan üç dört makaleye yer verilmesini de anlamış değilim açıkçası.
Türkiye’den Aydın Portreleri - I: Kurtuluş Kayalı
Türkiye’den Aydın Portreleri - I: Kurtuluş KayalıKolektif · Doğu Batı Yayınları · 20182 okunma
Reklam
293 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kurtuluş Kayalı Kitabı
Mümtaz Hocam mütekait Prof.Dr. Kurtuluş Kayalı'nın Türk Düşünce Dünyası'ndaki yeri ve önemi üzerine makalelerden oluşan kitabı zevkle okudum. Hocamızın bir bütün olarak Türk kültürü üzerine yaptığı incelemeleri, yaptığı genellemeleri, tespitleri derc etmeye çalışan makalelerin kimini gelişkin kimini ise yetersiz buldum. Dört yıllık lisans öğrenimim ve üç yıllık da master sürecinde öğrendiklerimi tekrar hatırladım ve gözden geçirme fırsatı buldum. Zamanının en gelişkin akademisyen portresi olarak Sayın Kayalı üzerine makalelerin bir kitapta toplanması şahsımı da fevkalade memnun etti. İnsanî vasıfları ile de öne çıkan ve zamane dervişi tanımına cuk oturan mümtaz şahsiyeti tanıma ve talebesi olma saadetine eriştiğim için kendimi şanslı addediyorum. Üniversiteyi gerçek anlamda üniversite yapan adı ya da binası değildir. Öğrencisinin ufkunu genişleten ve yeni pencereler yapan Hocalardır. Kurtuluş Bey bizi klasik tarihçi bakış açısından kurtaran, sosyolojiden sinemaya kadar çeşitli disiplinlerle tanıştıran yüce bir Hocadır, insandır. Bundan sonraki hayatında sağlıklar ve mutluluklar dilerim.
Türkiye’den Aydın Portreleri - I: Kurtuluş Kayalı
Türkiye’den Aydın Portreleri - I: Kurtuluş KayalıKolektif · Doğu Batı Yayınları · 20182 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.