Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar

Nuray Bilgili

Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar Sözleri ve Alıntıları

Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar sözleri ve alıntılarını, Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar kitap alıntılarını, Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Orion'un daima altın ya da sihirli bir kemeri vardır. Oğuz Kağan'ın da altın bir kemeri vardır... Kemer, Türklerde erlik simgesidir. İskandinav mitolojisinde adı geçen ve Orion Takımyıldızı ile eşleştirilen tanrı Thor'un da kendisine güç veren sihirli bir kemeri vardır."
"Alp yıldızı yani Ülker Takımyıldızı, kuzeyli göçebelere benzetilir ve uzun örgülü saçları olan bir savaşçı gibi düşünülürdü."
Reklam
"Türk runik alfabesinde(Orhun Alfabesi) "z" sesi veren ve "oz" olarak okunan harfin göksel izdüşümü Orion Takımyıldızıdır."
Birbirinden binlerce kilometre uzak mesafede ve farklı zaman dilimlerinde yaşayan insanlar aynı ve benzer sembolleri üretebilirler. Çünkü Jung'a göre bunlar tek bir yerden, yani Tanrısal kaynaktan gelmektedir.
Sayfa 14
"Çok eski çağlardan bu yana insanlar Orion Takımyıldızını göklerin koruyucusu ve tanrısı olarak görmüşler ve mitolojileri onun üzerine kurgulamışlardır. Dumuzi, Osiris, Attis, Adonis, Dionysos, Thor, Odin'in gökyüzündeki karşılıkları Orion Takımyıldızıdır. Bu tanrılar daima ay ve boğa ile özdeşleştirilmişler ve boynuzlu olarak tasvir edilmişlerdir. Oğuz Kağan da kozmik nitelikli bir kahramandır ve göksel arketipi Orion Takımyıldızıdır. Gezegensel arketipi ise aydır. Oğuz Kağan'ın en eski görsel tasvirleri boynuzlu olarak resimlenmiştir. Öküz kelimesi ile de bir bağlantısı olduğu kesindir."
"Şaman olunmaz, şaman doğulur. Şamanlık içsel bir çağrı ile gelir. Tanrılar geleceğin şamanına gökten bir takım işaretler gönderir."
Reklam
"Oğuz Kağan'ın göksel kız ile evliliğinden Ay, Gün ve Yıldız doğar, yani bir anlamda evren yaratılır."
"Oğuz Kağan, üç ok ve yayını oğulları arasında bölüştürür. Orion'un arketip çizimlerinde Orion, biri yayına takılı üç ok ile tasvir edilir."
"Oğuz Kağan Destanında ay, Oğuz'u doğuran tanrı olarak sunulur. Ay burada dişil özelliktedir. Oğuz'a adını veren ata da bir boğadır. Bazin, eski Türklerde biri ata kurt, diğeri de ata boğa üzerine kurulu ikili kökeni yansıtan farklı iki gelenek olduğunu söylemiştir."
"Orion ışığını Vikinglere Odin, Mısırlılara Osiris, Sümerlere Dumuzi, Türk milletine ise Oğuz Kağan olarak göndermiştir."
Reklam
"Arapça alef, İbranice aleph, ve Yunanca alpha okunan harfin göksel arketipi, Boğa Takımyıldızıdır ve bu harf "boğa" anlamına gelir. Kanımca Türkçe "alp" kelimesi de aynı anlamı karşılar."
"Güneş, ay ve yıldızlar, çoğunlukla dönemin ataları ile özdeşleştirilir ve söylenceler, semboller, simgeler bunlara göre yaratılır. Fakat bunlar, mitolojilerde gizli örtülü bir biçimde anlatılır."
"Türklerin kullandığı otağ yani çadırlar, kainatın minyatür bir arketipiydi. Kubbesi "gök kubbe" idi ve gökyüzünü sembolize ediyordu. Türkolog Eberhard'a göre, Türk otağlarının yuvarlak olan kubbesi 28 bölümlü idi. Her bir bölüm bir takımyıldızın izdüşümüydü."
"Türkler kutup yıldızını "Tanrının kapısı" ve "kozmik bir saray" olarak düşünmüşlerdir. Kağanların sarayı da kutup yıldızının izdüşümüne göre yapılırdı."
"Türkler gerçekten isimleri gibi "gök" milletiydi ve kullandıkları tamgalardaki geometrik şekiller, büyük oranda gökyüzündeki takımyıldızlar, gezegenler ve yıldız açıları görünümleriyle ilgilidir."
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.