Eylül 2023
İthaki yayınları

2023 126. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2023 00:00
‘İnsanlar bir zaman kümesi içinde sürüklenip önce yapay bir unutuşun dip akıntılarına yakalanırlar ama bu sonunda, mutlaka gerçek bir unutuşa evrilir. Çünkü hiçbir şey orada ebediyen kalmaz, her şey akıp gider. . Thora, August ve Hugo. Ortak noktaları Stockholm ve tarifi zor bir çekim. Birbirlerinden ne kadar farklı olduklarını önemsizleştiren büyüklükte bir çekim. . 1993 doğumlu İsveçli yazar Johanna Hedman’ın ilk romanı Üçlü. Kendini okutan, sonunu merak ettiren bir ilişki ağını konu alıyor. Gündelik konular çoğunlukla ama üç ana karakterin de kırılmış yanlarını görüyoruz. Son sayfayı çevirince devamının eksikliğini hissettim, sanki bir bitmemişlik varmışçasına. Tanıdık geldi bana isimler, özellikle Hugo. Uyum çabalamaya çalıştıkça kabuğuna çekilmesi dokundu bana.. . Sally Rooney’in yazım tarzıyla oldukça benzetiliyor (ki yer yer ben de Normal İnsanlar’ı anımsadım) ancak günümüzü yazmanın benzerliği olarak görüyorum ben bunu. Zamanın ruhunu yakalamak gibi. İlişkilerin karmaşıklığı,kozmopolit yapılar, her şeyin/ her duygunun çabuk tüketilmesi artık yeni gerçekliğimiz. Bunlardan nasıl kaçamıyorsak ve tam da ortasında yer alıyorsak, edebiyata yansımalarını da göreceğiz, sinemaya da, müziğe de.. Belki de yeni klasiklerimiz yüzeysel gibi görünen, basitlikten beslenen ama acımasız gerçekliklerle örtülü bu parçalar olacak.. . Zeynep Tamer çevirisi, Hamdi Akçay kapak tasarımıyla ~
2025 35. kitabı
Üçlü, İsveç edebiyatından , durağan bir derinliğe sahip, ilişkiler üzerine, modern edebiyatın iyi yazılmış bir örneği. Aynı günümüzün belirsiz,tarifsiz,yeterince tanımlanamayan ilişkiler ağına bir bakış atmamızı sağlıyor.. Bir şekilde bir araya gelmiş üç arkadaşın arasındaki sarmal ve tarifsiz ilişkileri Thora ve Hugo'nun ağızlarından dinliyoruz.Aradan yıllar geçmiş, hepsi bir tarafa dağılmış ama yaşananlar yürekte izler bırakmış.Thora'nın kızının yıllar sonra Hugo'nun kapısını çalması ile geçmişin tozlu sayfaları önümüze seriliyor. Ülkede yaşanan gelişmelerin sedası da çok arkadan çalınan hafif bir musiki edası ile kulağımıza geliyor yer yer. Üç arkadaşın arasında yaşanan ilişki tuhaf ,bazen ad konumlanıyor bazen tarif edilemiyor ama güçlü bir bağ. Karakterlerin aile ilişkileri de arka planda verilmiş, aile bağları da dönüşen modern toplumun ayrı yönlerini gözler önüne seriyor. Üslup güçlü, karakterlerin iç dünyasının derinliklerine de iniyor. Ama ben günümüzdeki ilişkilerin bazılarını da tuhaf buluyorum o yüzden eserde de ilişki sarmalı yer yer çok tuhaf ve fazla "modern" geldi. Kitap ilişkiler bazında oldukça çağa uygun. Çok akıcı ve karakterlerin günlük hayatları üzerinden gittiği hâlde merak uyandırıyor ama gelin görün ki benim için yazılmış bir kitap değil. Fakat modern çağ ilişkilerinin ve modern edebiyatın güzel ve güçlü örneği.
Puan vermedi·312 syf.·
2025 648. kitabı
Yetişkin olmak kendini satmaktı.S:20 Yapılan seçimler, olabileceğimiz insanlar ve hayatımıza izini bırakan ilişkiler hakkında zamansız ve tanıdık gelen bir roman üçlü Hugo, Stockholm’ün en varlıklı ailelerinden birinin evinde bir oda kiraladığında hiçbir zaman unutmayı başaramayacağı Thora ve August’un yaşamının artık bir parçası olduğundan habersizdir. Thora, İsveç’in köklü bir ailesinin kızıdır. August ise sanata dair hayalleri olan bir gençtir ve Thora’nın çocukluk arkadaşıdır. Thora, Hugo ve August birbiriyle hiçbir ortak yanı olmayan ama engellenemez şekilde birbirlerine doğru sürüklenen bir üçlüdür. Yıllar sonra bir sabah Hugo’nun New York’taki evinin kapısında genç bir kadın belirir, onun yanında kalmak umuduyla gelmiştir. Kendisini Thora ile August’un çocuğu olarak tanıtır ve anne ve babası hakkında sorduğu sorular Hugo’yu gençliğine, Stockholm’deyken yaşadığı o coşkulu iki yaz mevsimine ve artık yabancısı olduğu insanlara geri götürür. İsveçli yazar
Johanna Hedman
Johanna Hedman
ilk romanı Üçlü daha yayımlanmadan bile edebiyat dünyasının gözlerini üzerine çekti. Kurduğu buruk atmosferle nostaljik bir ağıt kaleme alan yazar, bu romanında üç gencin hayatı üzerinden samimiyetin sınırlarını arayışa çıkıyor.
Üçlü
Üçlü
Roman-Edebiyat
·312 syf.·
2025 7. kitabı
Ben bu kitabı gerçekten çok sevdim. İskandinav edebiyatının soğuk ve duygusuz gibi görünen ama aslında derin bir gerilim barındıran anlatımını okumaktan büyük keyif alıyorum. O sakinliğin altında yatan yoğun duyguların, tıpkı coğrafyanın sert iklimi gibi içimize işlemesi çok tuhaf ve etkileyici. Kitaba gelecek olursak; Üçlü, Johanna Hedman’ın ilk romanı ve tam da Y kuşağını çeken belirsiz ilişkileri anlatıyor. Dostluk ile çekim arasında gidip gelen, adı konulamayan ve çoğu zaman yarım kalan hisleri, büyük bir ustalıkla işliyor. Arka kapağında Alex Schulman’ın da belirttiği gibi, bir ilk roman için anlatımı gerçekten çok güçlü. O durağan atmosferin içinde, karakterlerin günlük monoton hayatlarını, dönemin güncel ve siyasi koşullarını işlerken bile asla sıkıcı olmuyor. Aksine, sayfalar ilerledikçe sizi içine daha da çekiyor. Thora, Hugo ve August arasındaki duygusal yakınlık, bir yaklaşıp bir uzaklaşarak yıllara yayılan, tam olarak tanımlayamadığımız ama asla unutulmayacak bir his yaratıyor. Yazar, bu üçlü arasındaki dinamiği öyle sade ama etkileyici bir dille anlatıyor ki karakterlerin iç dünyasını tüm netliğiyle hissedebiliyorsunuz.
2026 4. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 02:20
Hepimizin içinde var olan güvensizlikler, kırılganlıklar, beklentilerimiz, beklemediklerimiz, bağımlılıklarımız yani kısaca tüm insan hallerini okudum bu kitapta. Ama tek bir farkla, kültürel farklılıklarımız nedeniyle yakın değil uzak geldi hisler. Kitap Thora ve August’un kızları Française’in Hugo ile tanışmasıyla başlıyor. Sonrasında Hugo ve Thora’nın geçmişine gidiyoruz. Yakın çevreleri, aile dinamikleri, siyasi görüşleri gibi günlük hayatın içinde yaşadıklarını anlatıyor kitap. Genellikle kurguda olmasını beklediğimiz belirli bir olay örgüsü yok. Karakterin günlük yaşamı, hayatı okuma şekillerini görüyoruz. O nedenle herkese hitap etmeyebilir. Ben de ayılıp bayılmadım ama sıkılmadım da. Muhteşem de diyemem kötü de diyemem. Görüntüler ilginizi çektiyse alın okuyun derim:)
2023 21. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2023 23:16
- Normal İnsanlar ile beraber Y-Z kuşağı çarpık ilişkilerini ve yaşadıkları sorunları anlatma furyasının son örneklerinde biri Üçlü. Hugo,Thora ve August’un hikayesi.. Bir o kadar sıcak, duygusal ve etkileyeci ama bir o kadar da toksik ve sinir bozucu. - Ben bu aralar konu alınan günümüz insanlarının sorunlarını ve ilişki, arkadaşlıklarını okumayı çok seviyorum. Üçlü de bence bu konuda yazılmış kitaplar arasında başarılı olanlardan. Thora ve Hugo’nun gözünden iki ayrı bakış açısıyla olayları okumak ve her iki karakterin birbirleriyle ve Augustla yaşadıkları ve olaylar karşısında neler düşündüklerini gözlemlemek kitaba kesinlikle ayrı bir heyecan ve hava katıyor. - Kitabın içine iyice girdiğinizde karakterlerle beraber ya mutlu olabiliyorsunuz ya da onlarla güzel gir tartışma içine de girebiliyorsunuz. Bu sayede yazar sizi de romanın içine sokup sanki karakterleri uzaktan izleyen ve onlarla aynı dünyada yaşayan bir karakter haline dönüştürüyor. - Fakat kitap ile ilgili yapacağım negatif yorum ise çok fazla yazım ve imla yanlışlarının olması. Kitaptaki redaksiyon hatalarının bir sonraki basımlarda kesinlikle düzeltilmesi gerekiyor çünkü bu hatalar okuma zevkinizde büyük bir kayba neden oluyor. - Gündelik yaşam, arkadaşlık ve sevgili ilişkilerini okumayı sevenler için iyi bir yoldaş olacağını düşündüğüm kitaplardan bir şans vermenizi tavsiye ederim.

Johanna HedmanYazar · 0 kitap
1993 yılında Stockholm’de doğdu. Barış ve Çatışma Çalışmaları alanında yüksek lisans yaptı. Paris, Güney Hindistan ve New York’ta yaşadı ve çalıştı. New York’ta Birleşmiş Milletler İsveç temsilciliği için staj yaptı. Üçlü adlı romanı, onun ilk romanıdır.