Üçüncü Sınıf Nedir

Emmanuel-Joseph Sieyès
8.5/10
9 Kişi
30
Okunma
6
Beğeni
1.033
Görüntülenme
1789 Fransız Devrimi'nin mimarları denince, on sekizinci yüzyılın "Filozoflar" diye anılan büyük düşünürleri -Voltaire, Rousseau, Diderot, vb.- akla gelir. Fakat bunların eserlerinde dile gelen yeni dünyayı biçimlendirecek fikirler, genellikle ne geniş halk kitlelerince anlaşılabilecek ne de sorun çıkınca hemen uygulanabilecek genel ve soyut "felsefi" düşüncelerdir. Bu nedenle, Fransa devrime doğru giderken her kesime mensup aydınlar tarafından söz konusu fikirleri halka yaymak ve siyasal eylem programları oluşturmak amacıyla pek çok irili ufaklı yazı, risale, broşür, kitap vb. yazılmıştır. Kendisi ruhbandan olmakla birlikte tüm siyasal eyleminde davasını savunduğu "halk" lehinde tutum almış olan "filozof yaradılışlı" Emmanuel-Joseph Sieyés'in Qu'est-ce que le Tiers-Ètat? ("Üçüncü Sınıf" Nedir?) adlı eseri bunların en tanınmışı , Fransız devrimi ile ilgili belgelerin en önemlilerinden biri, bir anlamda devrimcilerin gerçek manifestosudur. Bu metinde coşkun bir üslup, ama ödünsüz bir bilimsel duruluk ve titizlikle tanımlanıp savunulan ulus, yurttaş, hak, hukuk, demokrasi, özgürlük, eşitlik, ulusal irade gibi kavramlar devrimle canlanmış, devrimin etki ve sonuçlarının evrenselleşmesiyle de tüm modern çağın siyasal tablosunu belirlemiştir. Bugün içinde yaşadığımız dünyanın temel siyasal ve toplumsal parametrelerini, artık ilk ortaya çıktıkları sıradaki biçimleriyle görüp tanıyabileceğiz.
Yazar:
Emmanuel-Joseph Sieyès
Emmanuel-Joseph Sieyès
Çevirmen:
İsmet Birkan
İsmet Birkan
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 110Basım Tarihi: Aralık 2011Yayınevi: İmge KitabeviOrijinal Adı: Qu'est-ce que le tiers état?
ISBN: 9789755334516Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
110 syf.
·
Puan vermedi
Fransız Devrimi’ne giden süreçte yaşamış ve yazdığı eserleriyle devrime giden süreçte etkin rol oynamış olan Sieyès'in şüphesiz en etkili eseri bu kitaptır. Kitapta Devrim öncesi Fransa'da toplumun üç tabakadan oluştuğundan bahsedilir: Soylular Sınıfı, Din Adamları ve Üçüncü Sınıf. Üçüncü sınıfın daha görünür olması gerektiğini buna rağmen hak ettiği konuma gelemediğini, emeğinin karşılığını alamadığını düşünen Sieyès kitapta üç soru sorar ve bu sorulara cevap arar. İlk sorusu üçüncü sınıf nedir? Cevap; her şey. Şimdiye kadar siyasal düzen içinde ne idi? Hiçbir şey. Ne olmak istiyor? Bir şeyler. Üçüncü sınıfın aslında ulusun ta kendisi olduğunu ve hak ettiği konumda olması gerektiğini savunur yazar. Bu tutumunda haklıdır da. Uluslararası ilişkiler öğrencileri ve konunun meraklıları için Fransız Devrimi’ne giden sürecin nasıl bir atmosferde gerçekleştiği, Fransız toplumunun sınıflı yapısı ve daha birçok şeyi bulabilecekleri, tabiri caizse ilk ağızdan 18. yüzyıl Fransa'sının ve Fransız Devrimi’ne neyin ya da nelerin sebep olduğunu anlatan nadide bir eser.
Üçüncü Sınıf Nedir
Üçüncü Sınıf NedirEmmanuel-Joseph Sieyès · İmge Kitabevi · 201130 okunma
Reklam
110 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Fransız devrimi ile ilgili belgelerin en önemlilerinden biri, bir anlamda devrimcilerin gerçek manifestosudur. Bu metinde coşkun bir üslup, ama ödünsüz bir bilimsel duruluk ve titizlikle tanımlanıp savunulan ulus, demokrası, özgürlük, eşitlik, ulusal irade gibi kavramlar devrimle canlanmış, devrimin etki ve sonuçlarının evrenselleşmesiyle de tüm modern çağın siyasi tablosunu belirlemiştir. Bugün içinde yaşadığımız dünyanın temel siyasal ve toplumsal parametrelerini artık ilk ortaya çıktıları sıradaki biçimleriyle görebileceğimiz bir kitap.
Üçüncü Sınıf Nedir
Üçüncü Sınıf NedirEmmanuel-Joseph Sieyès · İmge Kitabevi · 201130 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.