Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
155 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
İlk kadın romancımızın kaleminden, kadını, kadının hayat gailesini ele alan bir roman. Okurken çok farklı ufuklara yelken açtıran bir kitap değil. Ancak kadını baş role koymuş olması açısından değerli bir eser.
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012727 okunma
Reklam
155 syf.
7/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Fatma Aliye Hanım; makale, roman ve gazete yazılarıyla kadınların sorunlarına ilk defa bir kadın gözünden bakarak ve kadın hareketinin öncüsü olarak Tanzimat döneminin en önemli isimlerinden biri olmuştur. Kendisi hem batılılaşmayı savunması hem de ''İslam kadını'' idealini oluşturarak Şark kültürünü devam ettirmeyi çabalamasıyla birlikte bunu romanlarındaki kadın karakterlere yansıtmıştır. Udi romanındaki Bedia karakteri de bunlardan biridir. Severek evlendiği eşi Mail tarafından aldatılmasıyla Bedia derin bir acı duyar ve hayat mücadelesi başlar. Bedia ihanete göz yummaz ve ut çalarak kendi ayakları üstünde durur, iffetli ve güçlü duruşundan asla vazgeçmez. Fatma Aliye Hanım ile Bedia'nın yaşamları arasında benzerlikler vardır. Örneğin ikisi de babaları tarafından eğitimlerine büyük önem verilerek yetiştirilmişlerdir. Ayrıca Fatma Aliye Hanım ilerleyen bölümlerde kurguya dahil olmaktadır. Yazar, Bedia karakteri üzerinden iffetli ve güçlü kadın mesajını başarıyla verebilmiştir. Udi; günümüzde dahi kadınlara örnek teşkil edebilecek bir ana karakterin olduğu, içinde musikinin de bulunduğu, akıcı bir kitaptır. Yine de anlatım açısından orta şeker buldum. ''Küllü şeyin siva'l-hıyaneti fi'l-hubbi yehtemilü" (Aşkta hıyanetten başkası çekilir.) ''Beni yalnız sen terk etmedin, benden yalnız sen geçmedin, bana hıyanet etmedin! Bir zaman zevk ve sefa kaynağım eğlencem oldun. Şimdi de geçim kaynağım, ekmek teknemsin. Benim yârim sensin!''
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012727 okunma
155 syf.
10/10 puan verdi
Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olan Fatma Aliye Hanım'ın 4. romanı olan Udi Bedia adını verdiği kendi ayakları üzerinde durabilen güçlü kadın karakterle ve onun hayat hikayesiyle karşımıza çıkar. Ayrıca romanda aşk, evlilik, ahlak, baba - kız ilişkisi ve kardeş ilişkileri adına da yaşantılar güzel bir örnek olarak sunulmuştur. Eser birçok Osmanlıca kelime bulundursa da okumaya ve anlamaya engel olmadan akıcı bir şekilde ilerlemeye izin verir.
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012727 okunma
155 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Reşat Nuri Güntekin'in biyografisini okurken bu romanın adına tesadüf ettim ve kütüphanede görünce alıp okudum. Kadının toplumdaki yerine dikkat çekmek için yazılmış gibi. Kadınların da erkekler gibi güçlü olduğunun, gerekirse iffet dairesinde bir evi geçindirebileceğinin ispatını yapıyor. İki karakter üzerinden bunu daha net bir şekilde anlatıyor. Biri roman kahramanı Bedia ki o iffetli bir udidir. Diğeri ise Hevila'dır ki o da iffetsiz bir hayatın içindedir. Para kazanmak için erkeklere müzik icra eder , raks eder. Bedia'nın kocası da bu kıza kapılıp karısını aldatmıştır. Roman olduğu gibi latin harflerine aktarılmaya çalışılmış. Bu yüzden birçok kelimeye yabancı olunabilir ama okurken pek zorlanılmıyor. Üstelik kitap arkasında sözlük de var zorlananlar için.
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012727 okunma
Reklam
155 syf.
9/10 puan verdi
·
7 saatte okudu
Udi, o dönemde de var olan ve aslında bakıldığında günümüzde de devam etmekte olan toplumsal cinsiyeti ve öteki üretme mekanizmasını vurgu etmekte. Türk edebiyatı çerçevesinde kesinlikle okunması gereken bir kitaptır. Bir aşk romanıdır. Fatma Aliye romanda Tanzimat dönemini çok sade bir şekilde anlatmakta ve romanda kendine de yer vermektedir. Tanzimat Dönemindeki klasik tiplemeye değil de karakterleştirme eylemine girmiştir. Tabii bakıldığında yine klasikleştirilmiş karakterle karşılaşmaktayız (astsubayın züppe, iki yüzlü vb. olması) fakat neredeyse bir ilk olarak burada bir kadının ‘Bedia’nın baş kaldırışı ve hayata tutunma, hayatta kalma derdi mevcut. (SPOİ) Bir kadının evden ayrıldığında nasıl olgunlaştığını ve hayat böyleymiş vurgusunu görüyoruz. Bedia’nın düşlediği o cennetindeki yaşamdan çıkmasını, erkeklerle yüzleşmesini, hayal kırıklığına uğramasını ve estetik deneyim fikrini devam ettirmeye çalışmasını anlatan bir kitap. “Sevmeyeni sevmek bu ne yaman haldir! Ah! Ne kadar biçare, ne kadar bedbahtım!”
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012727 okunma
155 syf.
·
Puan vermedi
Çok ince bir kitap. İlk kadın romancımızın eseridir. Kendi adı ile yayımlanmıştır. Ahmet Cevdet Paşa ' nın kızıdır. Hamisi Ahmet Mithat sayesinde gelişmiş ve eserlerini ortaya koymuş. Bu eserde Osmanlı dönemi kadınının nasıl bir varlık gösterdiğini bizlere aktarır.
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012727 okunma
155 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
o dönemin kadın yazarlarından Fatma Aliye 'nin okuduğum ikinci kitabı,yazarın kalemi uslubu çok güzel.Kitabı okurken o döneme gidip kitaptaki karakter ile bütünleşebiliyorsun,Udi adlı kitapta Bedia hanımın yaşadıklarını okuyoruz.Bedia hanım babasının işi nedeniyle Şam 'da yaşamış çoçukluğu el üstünde tutulmuş babası Nazmi bey ile abisi Şemi Bedia mutlu olsun diye bir dediğini iki etmeyen hep Bedia'nın etrafında pervane olan kişilerdir.Nazmi bey kanun keman ve ut gibi çalgı çalmayı seven biri ve kızı Bedia'nın da çalgı çalmaya merakını keşfedince her türlü çalgı aletini temin edip ders aldırarak bir sanatçı olmasını sağlıyor.Vakti zamanı gelince babası Nazmi beyin çok rahatsızlanması üzerine ne Nazmi beyin ne de Bedia'nın aklında olmayan evlilik düşüncesi ön plana alınarak Bedia 'ya uygun bir kısmet bulunarak evlenmesi sağlanır babası hayatta iken iki üç yıl evliliği gayet güzel geçer fakat babasının ölümünden sonra annesi de hayata gözlerini yumunca evini ayırıp eşi Mail ile ayrı bir eve taşınması ile sorunlar başgösteriyor.Eşi Mail bir çalgıcı kızına musallat olup hanesini ve eşini ihmal etmesi üzerine olaylar gelişiyor.Bedia çok üzülüp hasta olunca çareyi kardeşi Şemi'ye sığınmakta buluyor olaylar hiç tahmin edilemeyecek şekilde devam ediyor.Sonu hüzünlü olsa bile okunmaya değer bir kitap .Kocasına aşık bir kadın ondan ümidi kalmayınca ilk aşkı uduna sarılıp hayatı onda bulan birinin yaşam öyküsü....iyi okumalar dilerim.
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Kesit Yayınları · 2012727 okunma
112 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Meşrutiyet Dönemi'nde Sanatla Uğraşan Bir Kadının Zorlu Hikâyesi
Benim incelemem biraz uzun olacak. Ama okurken hem o dönemi hem de dönemin kitaba yansımalarını anlatacağım. Yani Udi romanını dramaturji yaparak anlatmaya çalışacağım. Dramaturji ile bir eseri ele almak çok uzun bir süreç. Ama burada makale ya da tez yazmadığımız için önemli noktaları ve kitabın alt metninde ne anlatmak istediğini kısa da olsa
Udi
UdiFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 2022727 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Müzik ruhun gıdası; Bedia Hanım ve Yoldaşı Udun Hikayesi
Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olan Fatma Aliye Hanım'ın Udi, 4. romanıdır. Reşat Nuri Güntekin yıllar sonra kendisini etkileyen romanlar arasında Udi'yi de sayar. Udi, müzik aşkının babadan kızına geçtiği, hayatını ut çalarak idame ettiren bir kadının yani Bedia'nın hikâyesidir. Tüm sermayesi,eğitimi olan güçlü bir kadının hikayesi.. Severek evlendiği eşi Mail tarafından aldatılmasıyla Bedia derin bir acı duyar ve hayat mücadelesi başlar. ••• ''Küllü şeyin siva'l-hıyaneti fi'l-hubbi yehtemilü" (Aşkta hıyanetten başkası çekilir.) ••• Müzik ruhun gıdasıdır. Aldatıldı, yarı yolda bırakıldı, sorumluluk yüklenip para kazanıp geçimini sürdürmeye çalıştı ama onu yolda bırakmayan ona dost olan onun acılarının dışarıya yansıyış biçimi oldu, udu.. Bu durumun en güzel özetini, Bedia hanımın sözleri ile bitiriyorum. "Beni yalnız sen terk etmedin, benden yalnız sen geçmedin, bana hıyanet etmedin! Bir zaman zevk ve sefa kaynağım eğlencem oldun. Şimdi de geçim kaynağım, ekmek teknemsin. Benim yârim sensin!'' Keyifli okumalar diliyorum.
Udi
UdiFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 2022727 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Fatma Aliye’den okuduğum üçüncü eser ve beni her okuyuşumda kendisine daha da hayran bırakıyor. Refet’i de çok sevmiştim ve bu eserinin bir kısmında Refet’in sözü geçmesi beni çok mutlu etti. Bedia çocukluğundan beri musikiye ve enstrümanlara ilgili bir kızdır (Babası da aynı şekilde) ve bu ilgi ve yeteneğini o yaşlardan itibaren babasının da verdiği destekle ilerleterek herkesin imrendiği, hayranlık duyduğu bir Udi olmuştur. Ailesi ve çevresi tarafından çok sevilen ve el üstünde tutulan Bedia için yıllar sonra evlilik vakti gelir. Çünkü babası Nazmi bey hastalanır ve kızının mürüvvetini görmek ister. Bu harikulade başlayan hikaye, maalesef Bedia’nın evliliği ile tam tersine dönmeye başlar ve severek evlendiği Mail, Bedia’yı dayanılmaz acılara, ihanetlere, kederlere mahküm eder. Beni en çok etkileyen ise Bedia’nın bu ihaneti öğrenme şekliydi Bir kadının kaldıramayacağı ne kadar şey varsa yaşadı kadıncağız. Bu ihaneti kaldıramayan Bedia kocasını terk ederek abisinin yanına yerleşir. Yolun sonunda İstanbul’a yerleşen ve çeşitli sebeplerle (ayrıntı spoiler olurdu yazmak istemedim) yeğeni Mihriban ve emektar yardımcıları Rüstemi yanına alan Bedia, tek başına ayakta kalmaya, para kazanmaya mecbur olur. Bunu nasıl yapar dersiniz. Tabi ki uduyla. Küçüklüğünden beri can yoldaşı, sırdaşı, udu, şimdi ona ekmek kapısı olur. Bir kadının maddi özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yüzümüze çarpan Fatma Aliye’yi minnetle anıyorum. Böyle yazarlarımız olduğu için ne kadar şanslıyız. Mutlaka okuyunuz.
Udi
UdiFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 2022727 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bedia hanım daha çocukken sanatla müzikle tanışmış, ilk öğretmeni, aynı zamanda bir sanatkar olan babası tarafından ruhunu müzik tutkusuyla doldurmuştu. İlk kanun ve kemanla başlasa da bir eğlencede tanımış ve aşık olduğu ud onun artık vazgeçilmezi olmuştu. En iyi hocalardan ders almış, yeteneğini daha da geliştirmiştir. Bedia, Fatma Aliye'nin diğer romanlarında olduğu gibi güçlü bir irade ve ahlaka sahiptir. Kocası, kendisini bir - afedersiniz- aşüfteye değişince, Bedia da artık değişmiştir. Kocasını ne kadar sevse de artık onunla olamayacaktır çünkü gururu buna el vermez(ne yapsın kadın. ahlaksız herif kadının yüzüne karşı başkasını seviyorum dedi) Bedia acısını içine gömer bir vakit yoksulluk hasıl olunca da o çok sevdiği udu ona hayatını tekrar verir.. Çünkü o bir sanatkardır. 'Kadın kendini satmak zorunda değildir' der ve namusuyla geçimi çıkarmaya başlar. Kitapta, Bedia'nın Refet'i okuduğu da bahsolunuyor. Kitabın tek kötü tarafı, çok fazla Osmanlıca kelime var ve bu akışı aşırı zorluyor. Bi metne bir dipnotlara bakmak zorunda kalıyorsunuz. Kelimeyi bilseniz dahi, ister istemez gözünüz kayıyor ve birazcık siniriniz bozulabiliyor. Fatma Aliye'ye her okuyuşumda bir kez daha hayran kalıyorum. Keyifli okumalar dilerim
Udi
UdiFatma Aliye Hanım · Turkuvaz Yayınevi · 2019727 okunma
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Aşkta ihanet dışında her şeye katlanılır...
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın romancısı olarak kabul edilen
Fatma Aliye Hanım
Fatma Aliye Hanım
' ın kaleme aldığı bu eser Udi, yazarımızdan okuduğum ilk kitaptı. Yazarımızı biraz araştırınca ve hakkında daha önce okumuş olduğum
Fatma Barbarosoğlu
Fatma Barbarosoğlu
' nun yazdığı
Fatma Aliye: Uzak Ülke
Fatma Aliye: Uzak Ülke
Fatma Aliye' nin hayatını anlatan bir romandan yola çıkarak kendisinin ayakları üzerine
Udî
UdîFatma Aliye Hanım · Selis Kitaplar · 2002727 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Fatma Aliye hanım,ilk kadın roman yazarımızdır kendisi.Okuduğum ilk romanı olduğundan ve beklentimin de üzerinde beğenimi kazandığı için bir inceleme kaydetmek istedim.Yazarımızın hayatını yüzeysel bir şekilde araştıracak olursak bile karşılaştığımız o ayakları üzerine sağlam basan donanımlı ve ilkeli kadın portresini “Udi” romanının Bediasında çizmiş.Reşat Nuri’nin dahi övgüyle bahsettiği bu roman,edebiyatımız için çok kıymetli.Eğitimin, aile içerisinde başladığını ve bir kadının, özellikle baba veya bir ağabey tarafından eğitimine verilen öneminin ne denli önemli olduğunu,aile içerisindeki erkek bireylerin, çocuk yaşlardan yetişkinliğe uzanan yolculuğunda bir kadının,şahsiyet kazanıp geliştirmesindeki rolünün önemini öylesine gözler önüne sermiş ki..Hele,ağabeyi Şemi ve Bedia arasındaki o güzel,yapıcı,birbirine tutkun ilişki beni öylesine etkiledi ki..Bedia,tüm hayatı boyunca ben artık piştim,her şeyi biliyorum demeyen bir insan. Onun bilmeye,öğrenmeye olan açlığı,tutkusu çok şey kattı bana..Tüm sermayesi,eğitimi olan güçlü bir kadının hikayesi..
Udi
Udi
Fatma Aliye Hanım
Fatma Aliye Hanım
Udi
UdiFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 2022727 okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
Müzik Aşkını Mesleğe Çeviren Bedia..
İlk kadın romancımız Fatma Aliye Hanım, aldığı nitelikli eğitim, gördüğü terbiye ve doğuştan edindiği zekası sayesinde devrinin sorunlarını incelikli bir üslupla ele almış ve bugün dahi geçerli olan tabuları 19. yüzyılda kadın yazar kimliği ile yıkmaya cesaret etmiştir. Udi'de ana kahraman Bedia 'nın refah bir yaşamdan adım adım sefalete gitmesini ve çok sevdiği udunu eğlence için çalmanın yanı sıra bir mesleğe dönüştürerek bir zamanlar uzak baktığı çalışma fikrine uyum sağlaması ve arzu ettiklerini edinme çabasını konu alır. Bir kadının iffetinden ödün vermeden de yeteneği ve çalışma arzusu sayesinde para kazanabileceğini, bu yolda kazancı az olsa bile avuç avuç kirli elmas almaktansa azar azar emek parası kazanmanın, biriktirmenin daha tatlı daha doğru olduğu sonucuna varan bir kitap. Yazarın ahlaki mesaj kaygısı ağır bassa da roman içinde roman tekniği ve İstanbul 'dan Beyrut 'a uzanan olaylar silsilesi romanıheyecanlı ve okunası kılan taraflar olarak kayda geçiyor...
Udi
UdiFatma Aliye Hanım · Turkuvaz Yayınevi · 2019727 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.