Ulu Han Ata Bitiği

Necati Demir

Ulu Han Ata Bitiği Sözleri ve Alıntıları

Ulu Han Ata Bitiği sözleri ve alıntılarını, Ulu Han Ata Bitiği kitap alıntılarını, Ulu Han Ata Bitiği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türklerin dilinde, uzun ömürlü ve büyük dede anlamına gelen Ulu Ay Ata Türklerin dedesidir. Yaratılışıyla ilgili çok efsanelerin zikredilmesinin aksine, bu efsaneleri mantık kabul etmezdi.
Tatarlar/Türkler; kendi dilleri olan Türkçedeki ismiyle siyah dağ anlamına gelen Kara Dağ' da tarih sahnesine çıkmışlardır. Onların ana vatanı bu bahsettiğiniz siyah dağ anlamına gelen Kara Dağ' dır.
Sayfa 73 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Tatarlar/Türkler; kendi dilleri olan Türkçedeki ismiyle siyah dağ anlamına gelen Kara Dağ'da tarih sahnesine çıkmışlardır. Onların ana vatanı bu bahsettiğiniz siyah dağ anlamına gelen Kara Dağ'dır.
Ulu Ay Ata
Türklerin dilinde, uzun ömürlü ve büyük dede anlamına gelen Ulu Ay Ata, Türklerin dedesidir.
Ulu Ay Ata, ilkbahar başlangıcında yani koç burcunda hayat bulmuştur. O, konuşan bir varlık olarak canlanır ve hayat sürmeye başlar. Tıpkı "her çürümüş şeyden sirke, peynirden kurt ve topraktan solucan" kendiliğinden ortaya çıktığı gibi.
Sayfa 86 - ÖtükenKitabı okudu
Aybek ed-Devâdârî'ye göre Oğuz-name nasıl Oğuzların kitabı ise Ulu Han Ata Bitiği de Moğollar ve Kıpçaklara aittir. Aybek ed-Devâdârî'; Kıpçakları ve Oğuzların kitaplarını şöyle anlatmaktadır: "Bu kitap Moğollar, Kıpçakçılar ve eski Türklerde çok değerli ve kutsal bir kitaptır. Onlar bu kitaba çok değer verirler. Bu kitap, aslında Moğollar, Kıpçakçılar ve eski Türklerin akraba olduğunu belirtir. Türklerde çok önemli bir kitap daha vardır. Bu kitaba Türkler çok değer verirler ve elden ele dolaştırırlar: Adı, Oğuz-name'dir. Bu kitabın içinde; Oğuz'un günlük yaşamı, ilk kağan oluşu, adını ve namını Oğuz olarak alışı anlatılmıştır.
Reklam
Ulu Han Ata Bitiğine göre aşırı yapan yağmur, Kara Dağ denilen bir dağdaki mağaraya balçık getirir. Balçık, mağara içinde insana benzeyen kalıpları doldurur. Su ile toprak bir süre kalıpta kalır. Yaz olduğundan hava sıcaktır. Mağaraya esen rüzgarın da etkisiyle dört unsur birleşir ve dokuz ay sonra toprak insan olur. Böylece mağara Türklüğe annelik yapmış olur.
Ulu Ay Ata, ilkbahar başlangıcında yani koç burcunda hayat bulmuştur. O, konuşan bir varlık olarak canlanır ve hayat sürmeye başlar. Tıpkı "her çürümüş şeyden sirke, peynirden kurt ve topraktan solucan" kendiliğinden ortaya çıktığı gibi.
Ay-Atam
Onlara göre sanki, mağara bir kadınmış, İnsana vücut veren, içi de bir karınmış Günesin atesiyle, su ile taprak pismiş Dokuz ay süreyle de, serin bir rüzgar esmiş, Su, ateş, toprak, rüzgar, Dört Unsur derler buna Bunlar temel olmuşlar ilk insan vücuduna,
Sayfa 108Kitabı okudu
Ulu Han Ata Bitiğine göre aşırı yapan yağmur, Kara Dağ denilen bir dağdaki mağaraya balçık getirir. Balçık, mağara içinde insana benzeyen kalıpları doldurur. Su ile toprak bir süre kalıpta kalır. Yaz olduğundan hava sıcaktır. Mağaraya esen rüzgarın da etkisiyle dört unsur birleşir ve dokuz ay sonra toprak insan haline gelir ve Ulu Ay Ata olur. İşte Ulu Han Ata Bitiğine göre Türk ırkının ilk kişisi budur. Ulu Han Ata Bitiği; ilk Türk'ün, Türklerin ilk babasının, ilk atasının, Türk ırkına mensup ilk kişinin yaradılışı destanıdır.
Reklam
Türklerin dilinde, uzun ömürlü ve büyük dede anlamına gelen Ulu Ay Ata, Türklerin dedesidir.
Ulu Ay Ata, ilkbahar başlangıcında yani koç burcunda hayat bulmuştur. O, konusan bir varlık olarak canlanır ve hayat sürmeye başlar. Tıpkı "her çürümüş şeyden sirke, peynirden kurt ve topraktan solucan" kendiliğinden ortaya çıktığı gibi.
Ben Topraktan bir İnsanım senin gibi...
Ulu Han Ata Bitiği'nin Türk dilinde, 580 yilindan Önce yazıldığı açıkdır fakat bu yıldan önce hangi zaman yazıldığı bilinmemektedir. Ancak içindeki bilgiler, kitapta yer alan kelimeler ve özel isimlerden anlaşıldığına göre Ulu Han Ata Bitiği, öyle anlaşılmaktadır ki ilk olgun metin olan Orhun Yazıtları'ndan çok önce kaleme alınmıştır. İçerisindeki bilgiler ve olaylar ise binlerce yıl öncesine aittir.
Sayfa 58 - ÖtükenKitabı okudu
Türklerin ve Türkçenin kökenine dair
...Aybek ed-Devâdârî'nin verdiği bilgilere göre Ulu Han Ata Bitiği H. 211 (826)'de Harunü'r-Reşid'in hekimbaşısı Cibrail bin Bahtişû tarafından Farsçadan da Arapçaya çevrilmiştir. Eser çevrilirken Ulu Ay Ata, Ulu Ay Ana, Kara Tağ ve Ay Atam, Altın Han, Kümüş Han gibi özel isimler Türkçe olarak bırakılmıştır. Burada verilen bilgilere göre Ulu Han Ata Bitiği, Türklerin en eski tarihi sayılan Orhun Yazıtları'ndan çok öncedir.
Ulu Ay Ata
Türklerin dilinde, uzun ömürlü ve büyük dede anlamına gelen Ulu Ay Ata Türklerin dedesidir.Yaratılışıyla ilgili çok efsanelerin zikredilmesinin aksine, bu efsaneleri mantık kabul etmezdi.
Sayfa 62 - ÖtükenKitabı okudu
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.