Boudouin de Boulogne kurduğu kontlugunda başından itibaren tamamıyla bağımsız kaldı ve Antakya ve Kudüs'ün zaptı harekatına katılmadı. Antakya'da hakimiyetini kuran Bohemond da onun davranış biçimini benimsedi ve o da Filistin yürüyüşüne iştirak etmedi. Böylece Kudüs'te Godefroi de Bouillon devletin başına geçtiğinde Hristiyanların eline geçmiş doğu topraklarında, aralarında dini-duygusal bağlarda başka ciddi bir ilişki bulunmayan üç bölge hükümdarlığı teşekkül etmiş oluyordu.
Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi II.Cilt, Işın Demirkent (Sayfa 2)
İslam dünyasında için için alevlenen cihad ateşi, hiç olmazsa Suriye ile el-Cezire arasında yeterli bir birlik sağlanabildiği takdirde, Haçlıların tutunabildikleri dar bölgeden atılmaları oluşumunun hemen başlayacağı belli idi. İşte bu birliği kurmak için gerekli ilk adım Suriye'nin bu acı fetret yıllarında atıldı ve Türk ve İslam tarihinin en güçlü ve seçkin şahsiyetlerinden birisi, İmadeddin Zengi 1127 yılında is başına geldi.
Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi II.Cilt, Işın Demirkent (Sayfa 83)
Urfa kontu II. Joscelin, batılı kaynaklar ve modern müverrihler ne derlerse desinler, İslam dünyasında gücü-kuvveti ve hilekarlığı dolayısıyla büyük şöhret yapmış görünüyor.
Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi II.Cilt, Işın Demirkent (Sayfa 141)
Urfa'nın, fethin ilk saatlerinde, kılıçla alınan şehirlerin, yalnız Ortaçağ içinde değil, hatta zamanımızda da kurtulamayacağı tahribattan nasibini almış olduğu bütün kaynaklarca belirtilmiştir.
Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi II.Cilt, Işın Demirkent (Sayfa 147)