Uygarlığın Ayak İzleri 3: Batı Resminde Aşk ve Bazı Küçük Felaketler

Celil Sadık
Aşk deyince herkesin dinlemek istediği masal farklıdır, değil mi? Kimi mutlu sonların, yüzü gülen âşıkların peşindedir, kimi de hem cenneti görmek ister hem de cehennemi. Bu durum Batı resim sanatına adını yazdıran ressamlar için de farklı değildi; iyi ya da kötü, hepsinin anlatacak bir hikâyesi vardı. Bazıları ilahi aşkları anlattı, bazıları mitolojinin efsanevi âşıklarını. Birbirlerine tutkuyla bağlı çiftler gibi sadakate sırt çevirmişlerin suretleri de belirdi tuvallerde. Celil Sadık, Uygarlığın Ayak İzleri serisinin üçüncü kitabında Batı resim sanatında aşk temasını irdelerken madalyonun iki yüzüne de bakma cesareti gösteriyor. “Resim sanatında aşkı konu eden bir kitapta ondan söz etmemeyi düşünemezdik,” diyen Sadık, ilk iki bölümün ardından Avrupa’yı terk edip sıcak bir iklime göçerek Frida Kahlo’nun hayatıyla eserlerine değindiği son perdeye varıyor. Kitapta anlatımına yer verilmeyen dört kült eser için kaydedilen ve QR kodlarıyla son sayfadaki yerini alan mini seminerler ise Uygarlığın Ayak İzleri serisinin sanata âşık okurlarına armağanımızdır. Bu dünyadan gelip geçmiş bütün aşkların şerefine!
212 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

212 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Şöyle bir gerçekle başlamak istiyorum - hayatımın hiçbir döneminde tarih okumaktan hoşlanmamıştım. Ne hayatıma tarihin önemini aşılayan ne de bana onu sevdiren birine denk gelmiştim. Hatta bu durumumu paylaştığım çoğu kişi de bu dertten muzdarip olduğunu dile getirdi. Bilinç bazen içimizde çıkmayı bekleyen bir dürtü olarak karşımıza çıkar - ama
212 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Celil Sadık’ın Uygarlığın Ayak İzleri üçlemesinden Batı Resminde Aşk ve Bazı Küçük Felaketler kitabı aşkın görsel tarihine bir yolculuk. Nedir aşk? Aşkla başlayan her hikaye mutlu mu biter? Sizin cevabınızı bilmem ama bu eserde her aşk mutlu bitmezmiş dedirten hikayeler ve resimler var. Bir resme bakıp bazen aşkın en eğlenceli ve doğal halini bazen saf sevgiyi bazen de kıskanç yüzünü görüyorsunuz. Hatta mitolojinin efsanevi aşıklarının içinde buluyorsunuz kendinizi. Celil Sadık’ın dilinin sadeliğini ve sanatı hiç sıkmadan anlatabilmesini seviyorum. Ülkemizde sanat tarihine duyulan ilgiyi arttırdığına inanıyorum. Celil Sadık bu kitabında da tarihte önemli yer edinmiş aşk içerikli tabloların hikayelerini ve incelemelerini bizlere sunmuş. Batı resminin aşklarını tüm incelikleriyle anlatmış. Resimlerin görsel baskısını da oldukça beğendim. Kitabın son bölümünde Frida Kahlo’ya yer vermiş olması oldukça hoş bir nüans olmuş. Aşktan söz ederken kendisini hatırlamamak olmazdı. Kitapta anlatımına yer verilmeyen dört kült eser için kaydedilen QR kodlarıyla verilen mini seminerler de yazarın okuyucularına armağanı olmuş. Kendisinin emeğine sağlık diyip sanat tarihine ilgi duyanların okumasını tavsiye ediyorum.
212 syf.
8/10 puan verdi
Celil Sadık’ın kalemini ne kadar sevdiğimi yakın çevremde herkes bilir. Fakat bu kitap çok güzel olsa da okurken sürekli bana Agatha Toromanoff’un Sanat Tarihinde Âşıklar kitabını hatırlattı. Sanki tekrar bir kitap okuyor hissiyle okudum ve çok fazla değişik bilgiye de ulaşamadım. Ha bunu bile bile yine de okur muydum? Tabi ki okurdum. Dedim ya kesinlikle Celil Sadık’ın kaleminin yeri bende başka. Ama iki kitabı da okumadıysanız bunu tercih edin derim. Baskıyla ilgili söylemek istediğim de resimler bana biraz koyu geldi. Öyle çok detay var ki incelerken görmekte zorlandım. Biraz daha açık renkli basmalılardı diye düşünüyorum. Bu konuda da diğer kitap bir tık önde diyebilirim. Sonundaki Frida ile ilgili bölümü de çok sevdim ama en en sevdiğim bölüm de QR kod ile tasarlanan bölümdü. Her sanat kitabına kesinlikle konmalı.
212 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
225 günde okudu
"Aşk, hayat demektir. Baharın gelmesi, yeşilin güçlenmesi, sarının ışıldaması, mavinin açılması, turuncunun ısıtması, dünyanın renklenmesi demektir. Birine ya da bir şeye duyulan aşk, büyük bir motivasyon kaynağıdır. Hepimiz içimizdeki gücü onunla tanırız. Sınırlarımızı onunla aşarız. Kendimizi yeniden keşfederiz. " (Batı Resminde Aşk ve
212 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İlgilisine çok güzel kitap. Metalardan üzerinden resimlerin hikayelerini öğreniyorsunuz. Bir çırpıda okuyup memnun kalmanız olası. İlk iki kitabı takip ederseniz okuması daha verimli olacaktır
212 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
“Aşk, hayat demektir. Baharın gelmesi, yeşilin güçlenmesi, sarının ışıldaması, mavinin açılması, turuncunun ısıtması, dünyanın renklenmesi demektir. … Aşk, kendi özünüzle biri ya da bir şey arasında kurduğunuz denge, kimyasını çözmenin imkansız olduğu bir uyum halidir.” demiş Celil Sadık kitabında Batı Resminde yer alan “aşk”ı ve “felaketler”i
212 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
o kadar nezih, özenli ve güzel ki.. O kadar keyifli ki okumak, bitirdiğim yerlere bile dönüp duruyorum. Kitap; hem en önemli ressamları tanımak, hem de onları eserleriyle birlikte anlamak için derlenip oluşturulmuş harika bir eser(Elbette konsept dahilinde). Kocaman bir boşluk vardı ve o boşluğu Celil Sadık yetkin bir şekilde doldurdu. "Bu dünyadan gelip geçmiş bütün aşkların şerefine!" demiş yazar.. En önemli, en ünlü aşk konulu resimlerin, kaliteli bir basımla verilip, çok güzel bir şekilde açıklandığı, size resim yorumlamayı öğreten, farklı bir bakış açısı kazandıran zengin bir üçlemenin, birinci kitabı..
Celil Sadık
Celil Sadık
ellerinize, emeğinize, yorumunuza sağlık.. Uygarlığın Ayak İzleri üçlemesinin diğer kitaplarını da aynı keyifle okuyacağımdan eminim.. öyle güzeldi ki.. Aralara serpiştirilmiş bir kaç alıntı ekliyorum. 🔸"Birine ya da bir şeye duyulan aşk, büyük bir motivasyon kaynağıdır. Hepimiz içimizdeki gücü onunla tanırız. Sınırlarımızı onunla aşarız. Kendimizi yeniden keşfederiz." 🔸"Aşk,hayat demektir. Baharın gelmesi, yeşilin güçlenmesi,sarının ışıldaması,mavinin açılması turuncunun ısıtması,dünyanın renklenmesi demektir." 🔸" Ve aşk, ölüm demektir. Kışın gelişi,grinin güçlenişi, sarının solgunluğu, mavinin en koyu tonu, siyahın yok edişidir." 🔸"Aşk, sizinle biri ya da bir şey arasında oluşan muazzam dengesizlik, önü alınamaz bir uyumsuzluk hâlidir. Ne zaman yere çakılacağınızı dahi kestiremediğiniz sonsuz bir düşüş, mutsuz bir sondur.." Tavsiyem olsun.. çok özel bir baskı, çok özel bir eser olmuş.
212 syf.
9/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
Resimlerde aşk
Celil Sadık bu kitapta 20 den fazla ressama ait eserlerin aşk öyküsünü anlatıyor. Bu anlatılan öyküler gayet açıklayıcı ve sanat tarihine meraklı insanların seveceği cinsten. Eğer resimlerin arkasındaki öyküleri öğrenmek isterseniz bu kitabı öneririm. Ayrıca kitaba bence başlığını hak etmesini sağlayan bir kişinin hayatını ve eserlerini de içeriyor: FRİDA KAHLO Frida Kahlo'nun aşk hayatını ve mükemmel portrelerini biliyoruz hepimiz. Kitabın son bölümü ise Frida'nın hayatındaki yerlerini görüyoruz. Ben şahsen kitabı beğendim sanat tarihi seven herkese de öneriyorum.
212 syf.
8/10 puan verdi
Sanat Tarihi algoritmalarını çekici tasvirlerle yansıtan Celil Sadık günümüzde önemli bir değere sahip olmalı. Ülkemizde sanata verilen önem böyle az iken günümüzde sanatı sevdiren birinin olması nimet. Batı Resminde Aşk ve Bazı Küçük Felaketler, yazarın diğer eserleri gibi tarihte önemli yer tutmuş eserleri yorumlayarak devam ettirmiş. Bir resme bakarken neler hissettiğiniz, neleri gözden kaçırdığınız önemli detaylardır. Celil Sadık bu detayları çok iyi biçimde kompoze ederek okuyucuya sunmuş. Sanata, sanat tarihine ilgi duyan arkadaşlara farklı bakış açıları kazandırabilir. Ayrıca kitapta bulunan görsellerin kalitesi de eserlere bakarken canlıymış gibi hissettiriyor. Umarım eserlerinin devamı gelir.
212 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Sanat tarihi ile ilgili okuduğum ilk kitap olmasına rağmen çok faydasını gördüm. Resme eklenen her ayrıntının bir mesajı olduğunu ve çoğu nesnenin sembolize ettiği kavramları açıklıyor. (Köpek ->sadakat portakal-> zenginlik) gibi. Yıllarca batı resminde aşk, sadakat, evlilik; aldatma, acı, hüzün gibi konuları ve ressamın çizerkenki motivasyonu ve arka plan bilgisini aktarıyor. İnsan okuduktan sonra resimlerin ressamlar tarafından oturulup gelişigüzel ve ilham perilerinin yönlendirmesiyle oluşmadığını ve bir hikayeden doğup çoğu zaman modeller gerektirdiğini hatırlatıyor. Anlatımı akıcı, dili yalın olup sohbet eder gibi yazıldığı için benim gibi yavaş okuyan biri bile çabucak bitirdi. Ayrıca resimleri kaliteli ve metinler gözü yormayacak şekilde sayfaya konumlanması ayrı bir artı :)

Yazar Hakkında

Celil Sadık
Celil SadıkYazar · 4 kitap
26 Ekim 1991’de Ankara’da doğdu. Pamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü’nden 2016 yılında mezun oldu. Fakülteyi “Bizans Dönemi Ankara’sı” ve “Roma Hamamındaki Bizans Eserleri” adlı çalışmalarla tamamlayan Sadık’ın uzmanlık alanı Bizans ve Batı sanatıyla modern sanatlardır. Tezi için Ankara’da altmışın üzerinde köy gezerek Bizans Dönemi yerleşkeleri ve eserlerini inceledikten sonra Ali Kalburcu’nun kurduğu “Tarihli Sanat” (tarihlisanat.com) adlı bir web sayfasına ortak oldu ve makalelerini yayınlamaya başladı. 2016 yılından bu yana Instagram ve Twitter’da ‘@sanatntarihi’ kullanıcı adı ile Sanat Tarihini kapsayan her konuda paylaşımlar yapıyor. Uygarlığın Ayak İzleri – Sanat Dehaları, Uygarlığın Ayak İzleri – Krallar ve Tanrılar, Uygarlığın Ayak İzleri – Batı Resminde Aşk ve Bazı Küçük Felaketler adlı üç kitabı bulunmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.