Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1

Muazzez İlmiye Çığ
Konu pek çok ve çeşitli olduğu için, çalışmamı iki cilde ayırdım. Birinci cilt olan bu kitap, merakla sorulan, Sumerlilerin evren ve evrenin, insanın oluşumunu ve tanrılarla ilgili inanışlarını dile getiren efsanelerini; kahramanların serüvenlerini içeren destanlarını; savaşlarla nasıl yıkılıp yakıldıklarını çok acıklı bir dille anlatan ağıtlarını ve izleri zamanımıza kadar gelen atasözlerini kapsayacak, ikinci cilde alacağım konular ise, daha çok Sumerlilerin günlük yaşantılarıyla ilgili olacak. Tarih, hukuk, ekonomi, okullar, mabetler, cinsel yaşam, müzik, yemek, askerlik ve sanat gibi... Bu kitaplar yayımlandıktan sonra Sümer Tufanı´nın Orta Asya´daki taşkınlıklardan kaynaklandığını kanıtlayacak olan kitabı bitireceğim. Zevkli okumalar dileğiyle... -Muazzez İlmiye Çığ Kitapta yer alan bazı konu başlıkları şunlardır: Sümer Dili ile Türk Dilinin Karşılaştırılması; Edebi Metinleri İçeren Tabletlerin Öyküsü; Sümer Efsaneleri; Sümer Destanları; Sümer İlahileri; Tarihte İlk Savaş Acıları: Sümer Ağıtları; Sümer Edebiyatında Bilgelik Metinleri: Atasözleri ve Deyimler; Tarihte İlk Kadın Şair..
Kitabın Konusu:
280 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

280 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Sümerler
Geldik bir limanın daha sonuna. Medeniyetin mimarı ve başlangıç noktası kabul edilen Sümerliler kendisinden sonraki tüm medeniyetleri - devletleri etkilediği gibi tüm semavi dinleri de temelden etkilemiştir. Eserde okuyacağınız birçok hikayenin kendi kitaplarımızda olduğunu göreceksiniz. Zamanla kazılar arttıkça ve yeni tablet/arkeolojik malzemeler çıktıkça o dönemlere ait bilinmeyen birçok şeyi de öğreneceğiz. Çıkartılan tabletlerin bazıları okunamayacak derece tahrif olmuş ya da kırılmış durumda. Osmanlı toprakları içersinde yer alan bölgelerde kazılar yapılmış. Bu dönemde Osmanlı devleti ne yazık ki kazı yapan ekiplere çıkartılan envanterlerin yarısının kendilerine verilmesini, yarısını da kazı yaptıkları için kazıyı yapanların alması üzerine antlaşmışlar. Yani kimse bir yerden bir şey çalmamış, bizler o dönem arkeolojiye önem vermediğimiz için ve bu tür alanlara ayıracak maddi yatırım olmadığı için böyle bir yol izlemişler. Hatta Osman Hamdi Bey Osmanlı müzesi içinde yer alan birçok şeyin satılmasına yönelik kanun çıkarttırıyor. Eser ile ilgili içerik vermek yerine genel bir değerlendirme yapmayı daha doğru buldum. Yer yer tekrar ediyormuş gibi bir his uyandıracak. Zaten tabletlerdeki yazılanlardan doğrudan verileceği için tekrarlıyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz. Muazzez hoca bu buluntulardakilerine istinaden kendi yorumlarını da katarak oluşturmuş bu eseri. Spesifik anlamda bu dönemlere ilgi duyanlara tavsiye ederim, ilgi duymayanlar için çok akıcı bir eserdir diyemem. Şimdiden de okuyacak olanlara iyi okumalar dilerim.
Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1
Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1Muazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 2007555 okunma
280 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Sümeroloji deyince akla gelen ilk isim Muazzez ilmiye çıg. Alanında sadece Türkiyede değil dünyada da önemli isimlerden bir akedemisyen. Kitapı sümer halkının inanç sistemini, efsanelerini, tanrılarını ağırlıklı olarak yer vermiş. Bu inanç sisteminin diğer dinleri nasıl etkilediğini görüyoruz. Yüzyıllarca ilk defa Tevrata yer alan yaradılış, tufan, yasak meyve gibi konuların 5000 senece önce Sümer tabletlerinde yer aldığını görüyoruz. Ayrıca yunan, roma, mısır gibi büyük uygarlıkların efsanelerini ve halk hikayekerinin temelinin sümer yazıtlarında görüyoruz. Tarih yazının bulunması ile başlıyor, yani süperlerle başlıyor. Tek tanrılı semavi dinlerin ilk kitabı olan Tevratın sümerlerden ne kadar etkilendiğini görüyoruz. Sadece inanç sistemini değil, edebiyat, sanat, sosyal yaşamları hakkındaki bilgilerinide derlenip sunulmuş. Birinci kitap keyifle ve düşünerek okudum. Sırada ikinci kitap.
Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1
Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1Muazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 2007555 okunma
280 syf.
8/10 puan verdi
Türkiye’nin ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük Sümerologlarından biri olan Muazzez hocamızdan, Sümer araştırması yapacak arkadaşlar için başlangıç kitabı. Başlangıç diyorum çünkü bir topluluğu anlamak için onların dilini kültürünü yaşayış şeklini ve hatta yiyeceklerini dahi incelemek gerekir. Muazzez hocamız bu incelemeye yorum katmadan (tekrar söylemek istiyorum yorum katmadan) bulunan tabletlerde yazıları olduğu gibi aktararak harika bir iş çıkarmış. Nitekim kırık tabletleri insanları yanlış yönlendirmeme adına yazmamış bile. Attıkça kitap başında kil tabletlerin bulunma ve bize kazandırılma öyküsü ve tabletlerdeki yazıtların çözümlenmesi aşaması harika bir şekilde işlenmiş. Kitabın kapanış bölümü sayılan atasözleri bölümünde işe Türk atasözlerine benzeyen satırları okurken hayretler içersinde kalacaksınız. Kitabı okuyan arkadaşlar, Muazzez hanımın Atatürk,e ithaf ettiği bir atasözünü alıntılayıp yazarsa ona bir kitap hediye edebilirim :) iyi okumalar
Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1
Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1Muazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 2007555 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.