Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Uygarlığın Tuğlası Arifiye Köy Enstitüsü

Karabey Aydoğan

Uygarlığın Tuğlası Arifiye Köy Enstitüsü Sözleri ve Alıntıları

Uygarlığın Tuğlası Arifiye Köy Enstitüsü sözleri ve alıntılarını, Uygarlığın Tuğlası Arifiye Köy Enstitüsü kitap alıntılarını, Uygarlığın Tuğlası Arifiye Köy Enstitüsü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizim istediğimiz köyün içerisinde bilgili, sağlıklı, ülkesine bağlı ve üretici yurttaş yetiştirmektir.
İlk zamanlarda deneme ve sonra "kendine yetme" biçiminde başlayan üretim, izleyen yıllarda yakınındaki askeri birliğe sebze ve meyve satacak düzeye gelecektir.
Sayfa 164Kitabı okudu
Reklam
Arıcılık ve marangozluk gibi şeyler köylü çocuklarına niçin öğretiliyor denebilir. Öğretmen olanlar, köylere dağıldığı zaman o öğretilenleri yapsın diye, öğretsin diyedir. O zaman şimdiki gibi radyo, televizyon yok ki oradan öğrensinler. Hiçbir şey yok. ...
Sayfa 158 - Ülker Yol;Kitabı okudu
Her sabah erkenden uyanan öğrenciler, kahvaltıdan sonra merkez bina önündeki meydanda toplanırlar. Bu toplantı için bir çağrıya gerek yoktur. En hizlı gelenler, ortaya yerleşen orkestra üyeleridir. Elde davullar, mandolinler, akordeonlar ve kimi zaman klarnetlerle ortaya gelen ve çalmaya başlayan orkestranın sesi herkesin hizla iç içe halkalara katılmasını sağlar. Halkalar giderek büyür. Tüm öğrenciler ve orada bulunan enstitü öğretmenleriyle isteyen herkes bu halkalarda, müziğin ritmiyle dönmeye başlar. Halk oyunlarının türkülü olanları sıraya girer. Yaklaşık yarım saat süren bu şenlikte marşlar, türküler söylenir. Bu coşku, herkesi sarar ve birbirine bağlar.
Dinle köylü! Şimdiye kadar sana imam, vaiz, muallim gönderdiler. Kimi sarığını düzeltti, kimi ağzını çarpıttı, kimi de lügatçe konuştu. Sen de bizim gibi bu medrese, mektep adamına ağzı açık şaşakaldın! Sen yaşamak istedikçe, onlar ölümü övdüler. Senin mısır dediğine, onlar şeker kamışı dediler. Sen de bizim gibi gözü açık kafası karışa kaldn.
Sayfa 36 - Yeni Adam dergisinden alıntılar.Kitabı okudu
Köy enstitülerinin yetiştirmeyi planladığı yeni insan; düşünen, yaratan, sorgulayan, çalışkan, üretici, katılımcı, demokrat, bilimsel düşünen, sorumluluk sahibi, sosyal bir yurttaş olmalıdır.
Reklam
İlk günlerde meydanın kenarlarına dikilen 117 akasya fidanının her birinin bakımı bir öğrenciye ait olacak ve onlar tarafından sulanıp büyütülecektir.
Sayfa 165Kitabı okudu
Bizim istediğimiz köyün içerisinde bilgili, sağlıklı, ülkesine bağlı ve üretici yurttaş yetiştirmektir. Yoksa köylüyü, bu sunduğun bilgi ve yeteneklerle donatıp onları şehre akın eder duruma getirmek değildir. Onları üretici, kendi tarlasında ve bölgesinde güçlü yapmak ve üretim yeteneklerini artırıp ülkenin sosyal düzeyi kadar ekonomik düzeyini de yükseltmektir.
Bir yabancı gözüyle, söz gelişi ben, asıl enstitü kapısından girmeyip de şu çok güzel meyve bahçesinin bir kenarından usulcacık sızsaydım ve ayrıca bu meyve bahçesinin öğrenciler tarafından kurulduğunu öğrenseydim, yalnız bu mükemmel ve imrenilecek anıta bakarsak şu yargıya varırdım: " Bu enstitü, çağımızın gerçekten büyük ve modern bir eğitim kurumudur."
Londra pedagoji enstitüsü müdürü Herbert Russell Hamley :Kitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.