Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

21. Yüzyıl İçin Bir Rehber

Uzayın Şekli Nasıldır?

Giles Sparrow

Uzayın Şekli Nasıldır? Sözleri ve Alıntıları

Uzayın Şekli Nasıldır? sözleri ve alıntılarını, Uzayın Şekli Nasıldır? kitap alıntılarını, Uzayın Şekli Nasıldır? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçekten neler olup bittiğini anlayabilmek için önce uzayın yıldızlar ve gezegenler arasındaki boşluk olarak anlama geldiğini araştırmamız gerekir.
Asırlar boyunca, Güneş merkezli sisteme karşı yapılan başlıca iddia hep şu olmuştur: Dünya uzayda hareket ediyorsa, bakış açımız Dünya'nın yörüngesinin bir tarafından diğer tarafına doğru yer değiştirdiğinde, yıldızların yönü de tabii ki yer değiştiriyor gibi olurdu
Sayfa 20 - Hep Kitap YayıneviKitabı okudu
Reklam
Biz uzayı yıldızların arasındaki soğuk, boş ve zifiri karanlık bir yer olarak hayal ederiz.
Fakat fizikçiler ve kozmologlar için uzayın oldukça farklı bir tanımı vardır: Daha geniş Evren'de olduğu kadar Dünya'da da karşı karşıya kaldığımız bir tanım. Bu kavrama göre uzay, ölçümler yapmak için gereken koordinat sistemini temin eden geometrik bir yapıdır. Nesneler uzayın içinde bir hacim kaplarlar ve bir noktadan başka bir noktaya onun içinde hareket ederler.
Hep Kitap YayıneviKitabı okudu
Günümüzde uzayı düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk görüntü büyük ihtimalle uzay boşluğu olur. Bizim üzerimizde bir yerlerde atmosferin bitiminde başlayan ve muazzam bir boşluk boyunca uzanarak gezegenleri ve yıldızları birbirinden ayıran ve illa belirgin bir şeyle dolu olmayan muazzam büyük bir boşluk.
Reklam
Gerçekten neler olup bittiğini anlayabilmek için önce uzayın yıldızlar ve gezegenler arasındaki boşluk olarak ne anlama geldiğini araştırmamız gerekir.
Öngörülerimize dayanarak, uzayı üç boyutlu olarak algılarız. Nesneleri yükseklik, uzunluk, ve genişlik açısından ölçer, hareketlerini de benzer şekilde değerlendiririz, yukarı ve aşaği, sağa ve sola, öne ve arkaya. Bunların farklı ölçümler olduğunun bilincinde olmakla birlikte, bakış açımıza göre farklılık gösterebileceklerini de biliriz: eğer siz ve ben aynı nesneye farklı noktalardan bakıyorsak, bu nesnenin yükseklik, uzunluk ve derinlik ölçümlerinde hangi yönü baz alacağımız konusunda hem fikir olmayabiliriz.