Özgürlük, Varoluş ve Kayısı Kokteylleri

Sarah Bakewell
Ulusal Kitap Eleştirmenleri Ödülü’nü kazanan, “Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne'in Hayatı”nın yazarındanParis, 1933. Üç genç arkadaş, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir ve Raymond Aron, Montparnasse’ta bir barda kayısı kokteyllerini yudumlarken, Aron içkisini göstererek, “Bu kokteyl üzerinden felsefe yapabilirsin!” der. Sartre, bu ilham verici andan yola çıkarak, yaşam –aşk ve tutku, özgürlük ve varoluş, kafeler ve garsonlar, dostluk ve devrim ateşi– hakkındaki kendi sıra dışı felsefesini yaratacaktır. Bu felsefe, Paris’te büyük bir heyecan dalgası yaratıp dünyayı kasıp kavuracak, 1968 öğrenci ayaklanmalarından sivil haklar mücadelesine kadar birçok toplumsal harekete damgasını vuracaktır. Varoluşçular Kahvesiçağdaş varoluşçuluğun hikâyesini insanlar, zihinler ve fikirler arasında kurulan tutkulu bir ilişki olarak anlatıyor. Sarah Bakewell hayat hikâyeleri ile düşünceleri harmanlayarak, bizleri yaşama dair olduğu kadar yaşamları değiştiren, neyiz ve nasıl yaşamalıyız gibi önemli soruları ele alan bir felsefenin kalbine götürüyor. “Şahane... Titizlikle kaleme alınmış ve zihin açıcı. “Düşünen” herkese öneriyorum.” - Library Journal -
Yazar:
Çevirmen:
Emre Gözgü
Emre Gözgü
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 28 dk.Sayfa Sayısı: 440Basım Tarihi: 2017Yayınevi: Domingo Yayınevi
ISBN: 9786051980195Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Tümünü Gör
7/10 puan verdi
Varoluşçular kahvesi -Sarah Bakewell
Sarah Bakewell'den okuduğum ikinci kitap oldu; "varoluşçular kahvesi", Sarah Bakewell entelektüel yönü kuvvetli bir yazar, kendisi felsefe eğitimi almış . Konuya hakim yazar . Kitaba ilk olarak sartre ve uzatmalı sevgilisi Simone de beauvoir ile başlıyor. İlk önce sartre'nin bir cafe de Raymond Aron ile arasında geçen bir
9/10 puan verdi
'Sahi nedir bu varoluşçuluk"? sorusuyla başlayan kitap ünlü varoluşçu filozofların düşüncelerini onların hayatlarıyla birleştirerek anlatıyor. Hem ayrı ayrı biyografi tadında sıkmadan okunan bölümler hem de anlaşılması karmaşık gelebilecek kavramların özenle, sade bir dille anlatılması kitabı varoluşçuluk hakkında bilgi sahibi olmak isteyen
8/10 puan verdi
Varoluşçular Kahvesi, benim okumaya başlamadan önceki beklentimin aksine varoluşçu fikir ve kavramlardan ziyade varoluşçuların kendilerine odaklanan bir kitap. Varoluşçuluğu öğretme gayesinde değil, daha çok varoluşçuluğun geliştiği dönemin "zeitgeist"ını ortaya koyuyor. Yazar, bir yandan iki büyük dünya savaşı ve büyük bir dinamizm içindeki siyasi iklim gibi toplumsal ve küresel olaylara ışık tutarken bir yandan da bahsi geçen düşünürlerin bireysel yaşantılarını içinde bulundukları bu bağlamla birlikte aktarıyor. Kitap biraz da varoluşçuluk şemsiyesi altındaki filozofların birbirleriyle olan ilişki ağlarının haritası şeklinde planlanmış gibi geldi bana. Çoğu aynı dönemlerde ve sınırlı bir coğrafyada yaşadığından yolları bir şekilde kesişmiş olan bu varoluşçu düşünürlerin birbirleriyle yalnızca entelektüel olarak ilişkilenmiş olmadıklarını, aynı zamanda aralarında inişli çıkışlı dostlukların da olduğunu görmek beni şaşırttı. Filozoflar arasındaki ihanetler, kavgalar, fikir uyuşmazlıkları gibi magazinsel unsurlara yer verilmesinin kitap boyunca kurgusal bir metin okuyormuşçasına merakı canlı tuttuğunu düşünüyorum. Ama bunun dışında da zaten yazarın dili gayet akıcı, anlatımı okuyucuyu yormuyor. Kilit varoluşçu fikirlere yer verilmiş olsa da bu kitap teorik altyapı oluşturabilecek bir ders kitabı niteliğinde değil. Ancak, dönemin zihniyetini kavramak ve fikirlerin arkasındaki insanları tanımak için çok iyi bir kaynak. Bu nedenle bence varoluşçuluğu gerçekten anlayabilmek için iyi bir başlangıç.
Varoluşçular KahvesiSarah Bakewell · Domingo Yayınevi · 2017241 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.