... Ve Gazel Yeniden

İskender Pala
Sevgili! Hani bir aşk idin, bir güzellik idin sen, güzellikle aşkın kesiştiği prizmada. Güzelliğin, cihanı gösteren bir ayna; aşkın, o aynanın cilâsı idi hani. Güzelliğin olmasa efendim, aşkı hiç bilmeyecekti cihan; aşkın olmasa güzelliği hiç anlamayacaktı. Aşk pazarında mezat hep güzelliğine; güzellik yurdunda yollar hep aşkına durmuştu efendim... Ve sen gitmiştin... Şiiri meslek edinip de şair olamamanın acısını en iyi bilenlerdenim ben. Şiir söyleyemediğim için duygularımı, şiire en yakın gördüğüm deneme formatında anlatmayı yeğlemem bundandır. Ancak, bu kitaptaki her bir deneme için birkaç kitap okuduğumu itiraf etmeliyim. Uzun gecelerde küstürdüğüm uyku perisinin dönmesini beklerken şekillenen düşüncelerim beyaz sayfalara bu üslûpta yayıldı ve her bir cümle bazen birkaç defa değiştirildi. Anlattıklarım kendime değil, topluma; merkeze değil muhite aitti. Benim duyduklarımı duyan yüzlerce kalbin yaşadığını bu kırk denemeyi yazarken öğrendim. Hüzün, gözyaşı ve acıyı ifade etmenin ne kadar çok yolu varmış meğer. Meğer ne çok titrermiş kalbimiz yaşadıklarımız karşısında. (Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konusu:
164 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 28 Mart 2001
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

164 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
İskender Pala'nın yine Divan Edebiyatı'na dair başarılı bir kitabı. Bazı şiirlerin özellikle açıklamaları çok hoştu. Maziyi anlamamıza yardımcı olduğu için özel teşekkürleri hakediyor bence. Bu alana merakı olanların okuyabileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum, bazı yerleri bana sıkıcı gelmişti. Genel olarak sevdim.
...  Ve Gazel Yeniden
... Ve Gazel Yenidenİskender Pala · Kapı Yayınları · 2019203 okunma
164 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bardak, uzun ve kulpsuz imal edilen bir çeşit kupadır. Bil hassa 19.yüzyıldan, itibaren, üzeri nakışlanmış, yer yer suya dair felsefîk dizeler yazılmış billûr, pirinç, bakır ve altın kupaların kullanımı yaygınlaşmıltır. Ancak fsha önceleri bardakların çam ağacından yapıldığı ce hem suyu soğuk tuttuğu, hem de çam kokulu çam suları içildiği için tercih edildikleri bilinmektedir. Sebilhane bardakların geçmişinde kristalden ziyade çam malumatı vardır. *Burada bardaktan bahseden şairin 'destine' derken( destine =eline veya testine) de unutamadığını dikkat çekilir. Sevgiliye ait bir testiye bardak olmak da aşık için çok şeydir!... Çünkü eskiden bardaklar bir zincir ile testlerin kulplarına bağlanırlardı. Sevgili testi, aşık da onun boynuna asılmış bardağı olunca, aşk, meşke dönüşür.
...  Ve Gazel Yeniden
... Ve Gazel Yenidenİskender Pala · Kapı Yayınları · 2019203 okunma
164 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Keyifle okunabilecek güzellikte
Yazar İskender Pala'nın uzmanlık alanı olan Divan Edebiyatı'ndan örnekler verdiği ve bu örnekleri Fuzuli, Aşkî, Nefi, Naili, Nabi, Osman Şems Efendi gibi üstatlardan aktardığı çok lezzetli bir kitap ortaya çıkarmış. İskender Pala bu kitabını Kapı Yayınları'ndan,  daha önce ilk baskısı Ötüken Yayınları'ndan basılmış. 2001 yılında yazdığı bu eserde, 17 başlıkta Divan Edebiyatı'ndan örnekler vererek açıklamış. Bu kitabı okumak bana büyük keyif verdi. Bu alana ilgisi olan herkese tavsiye ediyorum.
...  Ve Gazel Yeniden
... Ve Gazel Yenidenİskender Pala · Kapı Yayınları · 2019203 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.