Orhan Kemal
Çukurova’nın zorlu insan ilişkilerini ele alan Hanımın Çiftliği üçlemesinin ilk kitabı olan Vukuat Var değişen sosyal ilişkilerin insanların yaşamlarını ve bilinçlerini nasıl yönlendirip değiştirdiğini ele alan bir roman. Vukuat Var, toprağını kaybedip yoksullaşan köylülerle gittikçe güçlenen toprak ağaları arasında gerilen ilişkileri ele alırken kadın işçilerin de bu ilişki içinde kimliklerini yeniden oluşturmasına tanıklık ediyor. Orhan Kemal'in kitapları bir okum hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer ir. Çok az yazar okurunun dünyasında onun kadar iz biralar, okurunu onun kadar biçimlendirir. Orhan Kemal umudu ve iyimserliği yeniden kazanmamız için yol gösterir bize. Edebiyatımızın en değerli ustalarından biri olan Orhan Kemal’in kitaplarım yayımlamaktan onur duyuyoruz.
410 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1974

8/10 puan verdi
Oldum olası Adana hatta Çukurova kitaplarını sevmişimdir. Orada ki insanların sıcaklığı, temizliği bambaşka. Bu kitapta yine bana o yörenin havasını tattırdı. Ama hüzünle ama dönem dönem sevinçle. Kitapta kader kavramı bize gizliden gizliye işleniyor. Yazım dili yormuyor. Kitapla kalın....
Vukuat Var (Hanımın Çiftliği 1)
Vukuat Var (Hanımın Çiftliği 1)Orhan Kemal · Everest Yayınları · 20171,073 okunma
9/10 puan verdi
Sıradan bir 8 Mart günü daha... Yine bazı düşünceli insanların 8 Mart ile ilgili paylaşım yaptığı, bazılarının umursamadığı, bazılarının kadına karşı nefretini kustuğu... Ama nihayetinde kadına karşı
Vukuat Var (Hanımın Çiftliği 1)
Hiç kimse kimseye karışmamalı, herkes istediğince yaşamalıydı.
8/10 puan verdi
Merhabaaa... Orhan Kemal'in Hanımın Çiftliği üçlemesinin ilk kitabı olan "Vukuat Var" Çukurova'da geçmektedir ve zaman dilimi olarak 40'lı yılların sonu ile 50'lı yılların ilk dönemini kapsar. Eser klasik olmasına rağmen çok kolay okunuyor ve betimlemelerden çok diyaloglara yer verilmiş durumda. Vukuat Var'da toprak sahipleri ile ırgat ve köylüler arasındaki gerilim, tek parti döneminin sona ermesinin yaklaşıldığının hissedilmesi ve yeni partinin güç kazanması ile insanların arasının bozulması ve bunun kendini kahvede oturan insanların kahvehanenin ikiye bölünüp bir tarafı halkçıların bir tarafın ise demokratların oturacağı yer olarak ikiye bölünmesi ile kendini göstermesi, yazarın deyimiyle dönem insanının gericiliği (cinayetin iyi birşey sayılması, insanların milletine, dinine göre ayrıştırılması veya dinin yanlış yorumlanması gibi.) ve kadının toplumdaki değerinin ne kadar az olduğu ( özellikle kırsal kesimde) irdelenmiş. Kitaptaki olay ise şu: Güllü Kemal'i sevmektedir ama babası Elçi Cemşir tıpkı dört karısından olan adlarını dahi unuttuğu onlarca kızını parayla sattığı gibi Güllü'yü de birine satmak istemektedir. Bir gün Muzaffer Bey'in yeğeni Zaloğlu Ramazan, Elci Cemşirlere içmeye gider ve kıza aşık olur. Kızın ise Kemal'dan başkasında gönlü yoktur. Ve olaylar böylece gelişir. 8 Mayıs 2019 bookstagram yorumum
7/10 puan verdi
Orhan Kemal bu kitabında çalışma ilişkilerine az değinmiş. Okurken ilk gözünüze çarpan kadının toplumda ki yeri olacak sanırım .Erkeği gözünde çok büyüten kadın küçük tanrı olarak bile nitelendiriyor. Istedigi kadar dövsün, çalıştırıp elinden parasını alsın, tüm parayı içkiye versin, yeri gelsin seni insan yerine bile koymasin ama yine de o senin erkegindir sesini cikaramazsin. Bilmiyorum sizde de aynı etki olacak mı ama ben kitabı okuyunca bir kez daha kadının yerini ,1950 'lerden bu yana değişimini gördüm .Belkide çok feminist bir gözle baktım bilmiyorum ama kitabı beğendim Orhan Kemal hayatı tüm gerçekliğiyle gözler önüne sermiş herkese tavsiye ederim.
7/10 puan verdi
Orhan Kemal’den okuduğum ilk kitap Vukuat Var. Diline daha ilk sayfalardan itibaren rahatlıkla alıştım ve sevdim. En beğendiğim yanı olayları size bir portre çizerek güzel ve ince detaylarla da
Puan vermedi
1950 yılının adanası ve topraksız köylüler manzara topraksız köylüler ile büyük toprak sahipleri arasında başlayan içten içe kazananı şimdiden beli kaybedilmiş bir kavga Orhan Kemal bu kavgayı yoksulluğu ve sevdayı tüm bu şartlarda bi kapta eritmiş ve bu eseri bize armağan etmiştir. Ünlü çiftlik ağası muzafferin namı güllü ile Kemal’in onun fabrikasının tozunun dumanın arasında yaşamış oldukları sevda çamurlar için de bir teneke mahallesi …
Aşkın bedeli kandır.
10/10 puan verdi
Aşkların bedeli kanla ödenirmiş.Fellah oğlu Kemal ve fabrika kızı Güllü.. İnsanlar sevdiklerine aşka inanmayanlar yüzünden kavuşamazmış. Serinin birinci kitabı bir kez daha bunu gösterdi. Para denilen şey hangi duygudan daha büyük olabilir? Bu soruyu Güllü'nün babası Cemşir' e, emmisi Reşit'e, abisi Hamza'ya ve Çiftlik sahibi Muzaffer Bey'in yeğeni Zaloğlu Ramazan'a sormak lazım. Aşkı, satın alacak para var mı bu dünyada? Kemal'in ölümü zavallı anası Meryem'i ve onu karşılıksız seven Yaşlı Dakur'un kızı Fattum'u en büyük hayal kırıklığına uğratıp üzüntüye boğacaktır. Aşkta sadece sevenler değil analar da acı çeker. Ve en büyük acıları evlatlarının ölümü olur. Muzaffer Bey ise toplumun modernleşme çabaları icinde gericiliğe savaş açmış ve küçük dağları ben yarattım edasıyla gününü gün ederken bütün bu olanlardan habersiz hayatına devam etmektedir. Onun tek gündemi siyaset ve kadınlardır. 1950'lerin toplumunu en güzel şekilde anlatan bir başyapıt olan Hanımın Çiftliği serisinin ilk kitabını okumak güzel bir edebi zevkti adeta. Sırada ikinci ve üçüncü kitap var.nasipse.. Okuyalım.... Okutalım...
9/10 puan verdi
Sevdiği varken bir kızı başkasına satmak isterlerse ne olur? Diğer hiçbir kızı direnmemişken ölmek üzereyken bile "ben ona varmam" diyen bir kız nasıl bir gavurdur? Nasıl bir inattır bu? Gavur inadı. "Evet ben gavurum" diye bağırır kız. Direnir, inatlaşır. Hanımefendi olup mutsuz olacağına fabrika kızı olarak mutlu olmayı tercih eder. Varsın fakir olsun ama mutlu olsun. Birçok kişi "aptal" der kıza. Para varken mutluluk neymiş? O mutluluk parayla her türlü bulunur. Bulunur mu peki? Haklılar mı? Belki. Ama insan sevdiğinden ayrılır mı bunun için? Her şeye "he" mi desin bu kız? Kendi duygularının hiç mi önemi yok? Kendi hayatı değil mi bu?
Puan vermedi
Hanımın Çiftliği serisi üç kitaptan oluşuyor. Kitapların okunma sıralaması şu şekilde: 1. Vukuat Var 2. Hanımın Çiftliği
Vukuat Var (Hanımın Çiftliği 1)
Vukuat Var (Hanımın Çiftliği 1)Orhan Kemal · Everest Yayınları · 20191,073 okunma
9/10 puan verdi
Orhan Kemal - Vukuat Var (Hanımın Çiftliği) Orhan Kemal'in merak ettiğim, son zamanlarda sıkça karşıma çıkan Hanımın Çiftliği üçlemesiyle geldim. Birinci kitabı olan Vukuat Var'ı bitirdim.

Orhan Kemal
Orhan KemalYazar · 78 kitap
15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. 2 Haziran 1970'te yaşamını yitirdi. Toplumsal gerçekçi romanın usta kalemi, öykü ve roman yazarı. Asıl ismi Mehmet Raşit Öğütçü. İlk Büyük Millet Meclisi’nde Kastamonu Mebusu olan ve seçildiği Adalet Bakanlığı’ndan 3 gün sonra istifa ettirilip neredeyse tüm İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanan Abdülkadir Kemali Bey’in oğlu. Babasının, 1930’da Ahrar Fırkasını kurmak ve gazete çıkarmak yüzünden öldürülme korkusuyla Suriye’ye geçmesi üzerine, ortaokul son sınıfta öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bir süre Suriye ve Lübnan’da yaşadı. 1932’de Adana’ya döndü. İşçilik, dokumacılık, ambar memurluğu, katiplik yaptı. 1939'da ilk şiirlerini de yazdığı askerliği esnasında, komünizm propagandası yapmak suçlamasıyla 5 yıl hapse mahkum oldu. Kayseri, Adana ve Bursa cezaevlerinde yattı. Bursa Cezaevi'nde Nâzım Hikmetle tanışması yaşamının ve yazarlığının dönüm noktası oldu. 1943'te salıverildikten sonra Adana'ya döndü. Amelelik, sebze nakliyeciliği, Adana Verem Savaş Derneği’nde katiplik yaptı. 1950’de İstanbul’a yerleşti, hayatını yazılarıyla kazandı. 1966'da bir lokantadaki konuşmasında komünizm propagandası yaptığı suçlamasıyla yargılandı, beraat etti. Yaşamının son döneminde Bulgaristan ve Romanya Yazarlar Birliği’nin davetlisi olarak, daha çok da tedavi amacıyla Sofya'ya gitti. 2 Haziran 1970’te Sofya'da tedavi edildiği hastanede beyin kanamasından öldü. İstanbul’da Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi. Hece ölçüsüyle Kayseri Cezaevi'nden yazıp gönderdiği ilk şiiri "Duvarlar" 1939'da Yedigün dergisinde "Reşad Kemal" imzasıyla yayınlandı. "Raşid Kemali" takma adıyla yazdığı şiirler Yedigün ve Yeni Mecmua'da çıktı. İlk romanı "Babaevi"nin bir bölümünü oluşturan "Balık" öyküsü, Yeni Edebiyat dergisinde 1940'ta yayınlandı. Bundan sonra çalışmalarını öyküde yoğunlaştırdı. "Orhan Kemal" adını ilk kez 1942'de "Yürüyüş" dergisinde yayınlanan şiir ve öykülerinde kullandı. Öyküleri, Varlık, Seçilmiş Hikayeler, Yeditepe başta olmak üzere dönemin tüm dergilerinde yer aldı. Gazetelere tefrika romanlar ve film senaryoları yazdı. Geçimini sağlamak, para kazanmak amacıyla durmadan yazdı. "72. Koğuş, Murtaza, Eskici ve Oğulları, Kardeş Payı" adlı eserleri tiyatroya uyarlandı. Doğrudan oyun olarak 1964'te yazdığı tek eseri "İspinozlar", "Yalova Kaymakamı" adıyla sahnelendi. Öykü ve romanlarında günlük yaşamın değişik yönlerini işledi. Kahramanlarını çoğunlukla sömürülen, yoksul insanlardan seçti. Bu insanların yaşamlarını, sorunlarını, iç dünyalarını yansıtırken kinsiz, sevecen, umutlu bir yaklaşım benimsedi. "Babaevi"nde çocukluk yıllarını, "Avare Yıllar"da gençliğini anlattı. Eserlerinin hemen hepsinde toplumsal yapıdaki çelişkileri ustaca vurguladı. Güçlü gözlem gücüyle, özgün ve yalın anlatımıyla hâlâ çok okunan ve sevilen eserler yarattı. Eserlerinde hızlı bir olay akışı ve devingenliğin yanısıra "diyaloglara" ağırlık verdiği dikkat çeker. Sanatının olgun döneminde daha çok Adana yöresindeki toprak ve fabrika işçilerini konu aldı. Çukurova'nın toplumsal ekonomik yapısındaki değişimin yöre halkı üzerindeki etkilerini inceledi. Ailesi 1971'den itibaren adına "Orhan Kemal Roman Armağanı" vermeye başladı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.