Bütün Eserleri 1

Yaban

Yakup Kadri Karaosmanoğlu

2025 8. kitabı
Kesinlikle beğendim ve ders alınması gereken bi kitap , tavsiye ederim. İlk başlarda çok sıkıcı gelsede sonradan sürekleyiciliği arttı. Keyifli okumalar dilerim.
İnanılmaz bir anlatım
2023 3. kitabı
Okuduğum en güzel en etkileyici kitaplardan biri. Her cümlesi daha iyi ifade edilemez şekilde yazılmış sanki. Genel olarak verilmeye çalışılan kanının dışına büyük bir cesaretle çıkarak aslında memleketimizin gerçekliğini anlatmış. Ancak sonlara doğru affetme bölümünde bu gerçeklikten dolayı onları suçlamaması güzel bir psikolojik inceleme olmuş.
2023 7. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2023 14:56
I.Dünya Savaşı sırasında bir kolunu kaybedip emir eri Mehmet Ali'nin Haymana Ovasına yakın bir köyüne yerleşen subay Ahmet Cemal'in hikayesi. Yurtsever subay bu köyde 3 seneye yakın yaşar. Anadolu'nun Yunan tarafından işgali ve Kurtuluş Savaşı yıllarında geçen bu üç yıl, yurtsever şehirli bir subayın, Anadolu köylüsünün esas yüzünü görmesi ve derin hayal kırıklığı içine düşmesini konu ediyor. Çok gerçekçi bir bakış açısıyla yazılmış, yazıldığı dönemde ve sonrasında bu bakış açısıyla yoğun eleştirilere uğramış eser. Kurtuluş Savaşı'nın Anadolu insanının yurtsever şahlanışı ile yapıldığı 'mit'ini sarsıp aslında bu şahlanışın Paşa'nın liderliğinde, azınlıkta kalan, bağımsızlığa inanmış asker sivil yurtseverlerin öncülüğünde olduğunu, Anadolu insanının kahir ekseriyetinin sarayın ve din adamlarının kışkırtmaları ile hainlik ettiğini, hainlik etmeyenlerin de pasif bir durgunlukta kaldığını acı bir şekilde okuyoruz. Bu durumu subayın köylü ile aşağıda yer alan diyaloğu en veciz şekilde anlatıyor ve insanın içini acıtıyor; - Biliyorum beyim sen de onlardansın emme – Onlar kim? - Aha, Kemal Paşa'dan yana olanlar... - İnsan Türk olur da, nasıl Kemal Paşa'dan yana olmaz? - Biz Türk değiliz ki beyim. - Ya nesiniz? - Biz İslamız, elhamdülillah... O senin dediklerin Haymana'da yaşarlar.
Bir entelektüel ültimatomu
2022 11. kitabı
Okunma: 15 Mart 2022 02:00
Çıktığı kabuğu beğenmemek değil bu, kırdığı kabuğu üzerinden çıkartıp atmak. Zira çıktığı kabuğu beğenmeyen, kabuğun içini de dışını da tanımaz; sadece bir aşağılık kompleksi hastalığına tutulmuştur.
YabanYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202154,5bin okunma
“Kendini duyamayan insan, başkasını nasıl anlasın?”
2025 16. kitabı
Okunabilirlik: Akıcı ve sade. Yer yer anlatım yoğunlaşsa da anlaşılır bir dille ilerliyor. Fikrin Derinliği: Aydın-halk çatışmasını sıradan bir anlatımda bırakmıyor; Yusuf’un dönüşümüyle meseleye
2025 143. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2025 22:35
Yakup Kadri’nin Yaban’ı, sadece bir köyü ya da bir dönemi anlatmıyor bence. Daha derine, insanın kendisine doğru bir yolculuk başlatıyor. Ana karakterimiz Ahmet Celal’in bakış açısından köylüye,
2017 9. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2017 10:37
Kitabı okudum ve her okuduğum kitap sonrası olduğu gibi sıra geldi düşünmeye ve kitap üzerine bir şeyler karalamaya; kendi zihnimdeki, insan, insan psikolojisi ve toplum kavramlarını irdeleyerek
YabanYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202154,5bin okunma
Fırtınaya tutulmuş bir gönül gibi okudum
2025 210. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2025 14:21
Kitap o kadar iyiydi ki kendimi o kadar kaptırmışım ki alıntı bile paylaşamadım Yakup Kadri’nin Yabanı sadece bir dönemi anlatmakla kalmıyor; insanın zihninde bugünle bağ kurduran sorular bırakıyor.
YabanYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202154,5bin okunma
YABAN İNCELEMESİ - Dikkat spoiler içerebilir!
2020 64. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2020 13:51
Yakup Kadri. Hepimiz onu Atatürk sevgisinden tanırız. Aynı Falih Rıfkı gibi. Bu iki Cumhuriyet dönemi yazarının bende yeri hep ayrı olmuştur. Eserlerinde o dönemi film şeridi gibi gözünüzün önüne seriverirler. Bu eserde milli mücadele döneminde bir Anadolu kasabasında geçmektedir. Ahmet Cemal Çanakkale de kolunu kay etmiş Aydın birisidir. Cahil bırakılmış halkın içinde yaşama tutunmaktadır. Ama halka göre yabancıdır yani yabandır. Tabiri caizse onların kulağına göre ağız değildir. Ama okuyacağınız üzere ne söylediyse de çıkmaktadır. Anadolu'nun sosyolojik durumunu ifade etmesi bakımından kıymetli bir eser. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Yaban'cı
2022 87. kitabı
Okunma: 12 Mart 2022 23:09
Öncelikle Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun okuduğum ilk kitabı olduğunu belirteyim. Karakterimiz İstanbul'da büyümüştür. Birinci Dünya Savaşı esnasında gazi olmuş ve sonrasında arkadaşının

Yakup Kadri KaraosmanoğluYazar · 29 kitap
27 Mart 1889´da Kahire´de doğdu. İlköğrenimine ailesiyle birlikte gittiği Manisa´da başladı. 1903´te İzmir İdadisi´ne girdi. Babasının ölümünden sonra annesiyle yine Mısır´a döndü, öğrenimini İskenderiye´deki bir Fransız okulunda tamamladı. 1908´de başladığı İstanbul Hukuk Mektebi´ni bitirmedi. 1909´da arkadaşı Şehabettin Süleyman aracılığıyla Fecr-i Âti topluluğuna katıldı. 1916´da tedavi olmak için gittiği İsviçre´de üç yıl kadar kaldı. Mütareke yıllarında İkdam gazetesindeki yazılarıyla Kurtuluş Savaşı´nı destekledi. 1921´de Ankara´ya çağrıldı ve bazı görevler verildi.  1923´te Mardin, 1931´de Manisa milletvekili oldu. Bir yandan da gazeteciliğini ve roman yazarlığını sürdürdü. Kadro Dergisi 1932´de Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir, Burhan Asaf Belge ve İsmail Hüsrev Tökin ile birlikte Kadro dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Savunduğu bazı görüşler aşırı bulunduğu için Kadro dergisinin 1934´te yayımına son vermek zorunda kalmasından sonra Tiran elçiliğine atandı. Daha sonra 1935´te Prag, 1939´da La Haye, 1942´de Bern, 1949´da Tahran ve 1951´de yine Bern elçiliklerine getirildi. 27 Mayıs 1960´tan sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçildi. Siyasal hayatının son görevi 1961-1965 arasındaki Manisa milletvekilliği oldu. 13 Aralık 1974´te Ankara´da öldü.  Yazı Hayatı: Karaosmanoğlu yazarlığa Ümit, Servet-i Fünun, Resimli Kitap gibi dergilerde başladı. Fecr-i Âticiler´in `sanat şahsî ve muhteremdir` görüşünü paylaştığı ve `sanat için sanat` yaptığı bu ilk döneminde Nirvana adlı bir oyun, makaleler, denemeler, düzyazı şiirler ve öyküler yazdı. Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı sırasında ülkenin durumu, sanat anlayışını değiştirmesine yol açtı. Türk toplumunun çeşitli dönemlerdeki gerçekliğini sergilemek istediği için bir ikisi dışında eserlerinde belli tarihi dönemleri ele aldı. Kiralık Konak I. Dünya Savaşı öncesinin, Hüküm Gecesi II. Meşrutiyet´in, Sodom ve Gomore Mütareke döneminin, Yaban Kurtuluş Savaşı yıllarının, Ankara Cumhuriyet´in ilk on yılının, Bir Sürgün II. Abdülhamid döneminin işlendiği romanlardır. Panorama 1923-1952 yıllarını kapsar. Karaosmanoğlu 1920´lerden sonra iyimser bir devrimci görünümündeyken, sonra umutlarını yitirerek romancılığını devrimci yönde kullanmaktan vazgeçmiştir. 1955´ten sonra da anı kitaplarından başka bir şey yazmamıştır.Romanları arasında en ünlüleri Nur Baba, Kiralık Konak ve Yaban´dır. Nur Baba Nur Baba, Karaosmanoğlu´nun ilk romanıdır. 1922´de kitap olarak çıkmadan önce gazetede yayımlanmıştır. Ama yazılışı ondan sekiz dokuz yıl öncesine gider. O yıllar Karaosmanoğlu´nun Eski Yunan ve Latin edebiyatıyla ilgilendiği ve Çamlıca´daki bir Bektaşi tekkesine devam ettiği dönemdir. Nur Baba´yı Euripides´in Bakkhalar´ından esinlenerek ve tekkedeki gözlemlerine dayanarak yazmıştır. Roman, öykü ve makaleleri ile Türk toplumunun Tanzimat’tan bu yana geçirdiği değişiklikleri anlatmış bir yazardır. Asıl ününü romanları ile sağlayan yazarın en ünlü romanları Nur Baba, Kiralık Konak ve Yaban'dır. Edebiyat yaşamının başında Fecr-i Ati edebiyat topluluğunun kurucu üyeleri arasında yer almış; daha sonra bireyci düşüncelerden uzaklaşarak toplumculuğu kabul etmiş bir yazar olarak değerlendirilir. Milli Mücadele yıllarında ve sonrasında etkin bir siyasal yaşam sürmüştür. Milli Mücadeleden itibaren Atatürk’ün yakın arkadaşları arasında yer almış; TBMM II., IV., XII. dönemlerde milletvekilliği yapmıştır. Kadro Dergisi'nin kurucularındandır. Dergi, devrin yöneticileri ile fikir ayrılığına düşüp Kemalizm’i değiştirmekle suçlanarak kapanmasından sonra diplomat olarak yurtdışında çeşitli görevlerde bulunmuştur. Anadolu Ajansı'nın kurucularındandır, ömrünün son yıllarında ajansın yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır.