Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat

Baki Adam

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat Sözleri ve Alıntıları

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat sözleri ve alıntılarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat kitap alıntılarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kur'an'la Mişna metni [Sanhedrin 4:5] arasında ilginç bir paralellik söz konusudur. Maide 5/27-31. ayetlerde, Mişna'da olduğu gibi Hz. Âdem'in iki oğlunun hikâyesi anlatılmakta ve isim verilmeden Kabil'in Habil'i öldürmesinden söz edilmektedir. Daha sonra 32. ayette, bu olayla irtibatlandırılarak haksız yere birini öldürmenin bütün insanlığı yok etmek, birinin hayatta kalmasına vesile olmanın da bütün insanlığa hayat vermek anlamına geldiğinin İsrailoğullarına bildirildiği belirtilmektedir.
Sayfa 58
Tevrat'a eleştiri getiren Yahudilerin en ünlüsü, eleştirileri dolayısıyla,1656'da Amsterdam'da "Herem" cezasına çarptırılan, yani Yahudi cemaatinden atılan Baruch Spinoza'dır.
Reklam
"Rabbaniler demişlerdir ki, şu anda İsrail oğullarının elinde bulunan Tevrat, Musa'nın getirdiği Tevrat olmayıp, Ezra'nın telif ettiği Tevrattır. Onlar, Musa'nın getirdiği Tevrat'ın kaybolduğunu ve sonra unutulduğunu iddia etmişlerdir. Bu iddia, dinin tamamen sakıt olması demektir. Eğer Müslümanlar, Rabbanîlerin bu iddialarını bilselerdi, bizi tan etmede ve bizimle tartışmalarında başka bir delile ihtiyaçları kalmazdı. Zaman zaman, Müslüman kelamcılar 'Sizin elinizde mevcud olan Tevrat, Musa'nın getirdiği Tevrat değildir' diye saldırıda bulunur ve biz onları yalancılık ve iftiracılıkla suçlarız. Onların bunu, bizimle tartışmak için uydurduklarını iddia ederiz. Fakat, Allah korusun, eğer Rabbanîlerin bu iddialarına vâkıf olsalar, bize karşı başka delie ihtiyaçları kalmaz''.
İçinde "Tevrat lafzı geçen ayetlere baktığımızda, İsa ile ilgili bir iki ayetin dışında, hemen hepsinin hitap zamanın Hz. Muhammed'in nübüvvet döneminin olduğu farkedilmektedir. İçinde Tevrat lafzı geçen ayetlerin muhatabı, Hz. Muhammed dönemindeki Yahudilerdir. Daha önceki Yahudilerin söz konusu edildiği âyetlerde ise, "Tevrat yerine, "El Kitab" lafzı geçmektedir.
Elliot N. Dorf, daha açık şekilde, şöyle ifade etmektedir;"Sina'da ne olup bittiğini bilmiyorum. Modern Kitab-ı Mukaddes bilginlerinin, Tevrat'ın Sina'da olup bitenlerin direk bir kaydı olmayıp, değişik zaman ve mekanlara ait kaynaklardan teşekkül eden bir kitap olduğu yolundaki görüşlerinin argümanlarını kabul ediyorum. Tevrat, Sina'da konuşulanların direk bir kaydı olsa bile, bu kayıt, beşerî bir kayıttır ve beşerin kendi anlayışına göre bir kayıttır".
[Ortodoks Yahudiler için] Talmud’da da ifade edildiği gibi Tanrı söyleyeceklerini Tevrat’ta söylemiştir. Tanrı, Tevrat’ın içindedir. Bu nedenle Tevrat’taki sadece sözcükler değil, harfler bile önemlidir. Haham Marc-Alain Ouaknin, Hıristiyanlıkta Tanrı kendini insan, Yahudilerde ise kitap kılmıştır diyerek bir bakıma Yahudilerin Tevrat’a taptıklarını söylemektedir.
Sayfa 177
Reklam
Sözlü Tevrat, yazılı Tevrat'ın sadece tefsiri değildir. Gerektiğinde ahkâmında değişiklik de yapabilir. Örneğin cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak karşılığında kısası emreden Levililer 24:19-21. ayetlerin hükmü sözlü Tevrat'ta diyete çevrilmiştir.
Sayfa 150
Gaster, paleografık ve diğer noktalar bakımından yaptığı incelemede, Samirîlerin en eski ve değişmeyen Tevrat nüshasına sahip oldukları iddiasını doğrulamıştır.
Bâbil Talmudu'ndaki kayda göre, MÖ 841'de tahta geçen Yehuda kralı Ahazya Tevrat'tan Allah'ın kutsal isimlerini çıkarmış ve yerlerine putların isimlerini koymuştur. MÖ 736-716 yılları arasında hüküm süren Ahaz, Tevrat okumayı yasaklamış ve bunu sağlamak için, Mabed'deki Tevrat'ı mühürlemiştir. Onun döneminde, pek çok Tevrat nüshası tahrib edilmiştir. Amon (MÖ 642-640) ise Tevrat'ı yakmıştır. Yehuda kralları arasında Tevrat'a karşı en katı düşmanlığı Menasseh (MÖ 687-642) gütmüştür. Menasseh, Ahazya gibi, Tevrat'tan Allah'ın isimlerini çıkartmış, yerine putların isimlerini koydurmuştur. Bu Kral zamanında Tevrat'ı yok etme çabaları o kadar başarılı olmuştur ki, Musa'nın yazdığı söylenen ve Mabed'de muhafaza edilen standart ana nüshanın varlığı herkesten gizlenmiştir.
Tevrat, Musa 'dan çok sonra başkaları tarafından derlenmiş bir metindir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
"Tevrat (Torah) : Tekvin (Bereşit), Çıkış (Şemot), Levililer (Vayikra), Sayılar (Bemidbar), Tesniye (Dıvarim)"
Sayfa 25
Yahudiler, Asur topraklarına sürülmüş ve onların yerine Asur'dan getirilen kavimler yerleştirilmiştir. Bu kavimler arasında Kuta şehrinden getirilip yerleştirilen halk da vardır Kuta'dân gelenler, daha sonra, Yahudi dinini benimsemişlerdir Yahudiler tarafından bu dönme halka, "Kuralılar" anlamında, "Kut'îm" adı verilmiştir. Böylece, Yahudi tarihinde önemli bir yere sahip olacak olan Samiriler ortaya çıkmıştır
Musa, ''Tevrat'' yazmış, olsa bile, onun yazdığı "Tevrat'' muhtevası ve sınırları itibarıyla bugünkü Tevrat değildir. Tevratın genel üslubuna bakıldığında, Musa'nın ölümünden sonra, onun ölümüne kadar olan olayları müşahede eden biri veya birileri tarafından kaleme alındığı anlaşılmaktadır.
Astruc, Eski Ahid'i incelerken bir çok çelişkili cümle ve tekrarlara rastlamıştır. Musa'nın, doğumundan 2433 yıl önce meydana gelen olaylardan bahsetmesi ona garip gelmiştir. Musa'nın bu olaylarla ilgili uzun isim listelerini ve tarihleri nakletmesi ise, Astruc'un dikkatini daha çok çekmiştir. Astruc, Tevrat'taki Tanrı isimlerinin farklılığından hareket ederek, bu kitabın iki farklı dokümandan derlendiği neticesine varmıştır.
Hıristiyanlık, İsa'dan sonra Helenistik dünyada yayılınca, incilerin daha henüz ortaya çıkmadığı dönemde, ilk kutsal kitap olarak, Septuagint'i benimsemiştir.
104 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.