Bilim İnsanları Yaratılışçılığı Tartışıyor

Yaratılış mı Evrim mi?

Andrew J. Petto

Yaratılış mı Evrim mi? Sözleri ve Alıntıları

Yaratılış mı Evrim mi? sözleri ve alıntılarını, Yaratılış mı Evrim mi? kitap alıntılarını, Yaratılış mı Evrim mi? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
* Dilsel dünyanın kendi seçici güçleri vardır ve bugün bunlara hükmedemeyenler ciddi biçimde zarar görmektedir. *
Sayfa 295Kitabı okudu
* ...bilim ve yaradılış bilimi arasındaki temel fark; bilim, kendi kendini düzelten eleştiriler temeline dayanırken, yaratılış biliminin İncil'deki hükmün kesin doğruluğu temeline dayanmasıdır. *
Sayfa 372Kitabı okudu
Reklam
Benim tecrübelerime göre, dindar akademisyenlerin Akıllı Tasarıma yönelmesinin başlıca sebebi, doğada Tanrı’ya aktif bir rol bulma vaadinin çekiciliğidir.
Yirminci yüzyılda evrim karşıtlığının tomurcuklanmasının sebebi her ne olursa olsun, bilimsel yaratılışçılığın tutucu Hıristiyanlar arasında tutulmasını sağlayan güç, sosyalden ziyade teolojik yönlüdür.
19. yüzyılın sonuna gelindiğinde, yaşamın dünya üzerinde yeni olduğunu savunan ve fosil kayıtlarını Nuh Tufanı'na atfeden neredeyse tek grup, 100.000'den az sayıda üyeye sahip Yedinci Gün Adventistleri isimli köktenci bir gruptu. Yaratılış'ın ödünsüz birebir yorumu, Adventist bir jeolog olan George McCteady Price tarafından 1970'lerin sonuna dek geliştirilip yaygınlaştırıldı ve "Tufan Jeolojisi" ismini aldı.
Yaratılışçılık, Türkiye gibi Müslüman ülkelerde geniş bir yer edindi. 1980'lerde eğitim bakanlığı birçok yaratılış bilimi kitabını Türkçeye çevirerek tüm ülke öğretmenlerine dağıttı. Türk eğitmenlere gönderilmiş evrim üzerine bir raporda, eğitim bakanı, Darwinizmi, "sadece yorum ve tahmin yürütme" temelli bir materyalizm uşağı olması bakımından reddetmiştir.
Reklam
Evrimsel kısıtlama, lise biyoloji ders kitapları üzerinde, Sovyetler Birliği'nin Sputnik'i başarılı biçimde uzaya gönderip Amerikalı bilimsel kuruluşları utandırdığı 1957 yılının sonrasına dek, pek fazla etkili olmadı.
1990'ların yaratılış-evrim tartışmaları genel olarak doğalcı evrimciler ile doğaüstü yaratılışçılar arasındaki iki uçlu bir tartışma olarak görülse de, kökenler üzerine görüşler çok geniş bir yelpazeye yayılmıştır.
20. yüzyılın sonunda Dawkins, doğalcı evrimciler için sözcü rolü üstlenmişse de, Tufts Üniversitesi'nden bir felsefeci olan Daniel C. Dennett de memnuniyetle uygulayıcı görevini üstlenmiştir. Dawkins'in de desteklediği "Darwin's Dangerous İdea" isimli kitabında Dennett, Darwinizmi, "görünürdeki her şeyin içine işleyebilecek evrensel bir çözücü" -ve özellikle dini inançları eritmede epey başarılı- olarak resmetmiştir.
Bir uçta genellikle ateist veya agnostik olan(Oxford'lu biyolog Richard Dawkins veya Daniel C. Dennett gibi), Yaratıcı bir Tanrıya dair hiçbir kanıt görmeyen ve buna ihtiyaç duymayan doğalcı evrimciler bulunmaktaydı. Merkeze daha yakın noktada inançlı Hıristiyanlardan oluşan doğada Tanrı'ya dair pek fazla ya da hiç kanıt görmeyen, ancak teolojik yönden Tanrı'nın dünyayı evrim aracılığıyla yarattığına inanan teist evrimciler bulunmaktaydı.
Reklam
Teolojik yönden tutucu kesim, Darwinizm'i, özellikle insanlara uygulandığında, yanlış ve hatta tehlikeli buldu. "Güçlü olan haklıdır" düşüncesinin Hıristiyan ahlakını çökerteceğinden ve insan soyağacının kuyruksuz maymunlara kadar izlenmesinin, insanın Tanrı suretinde yaratılmış olduğu düşüncesini çürüteceğinden korkuyorlardı.
Yunan şair Konstantin Kavafis’in söylediği gibi,Odysseia eve dönebildiği için değil Ithakaya dönerken öğrendikleri yüzünden mutluydu. Aslolan yolda olmaktır.
Sayfa 193Kitabı okudu
Bilim ve yaratılış bilimi arasındaki temel fark; bilim, kendi kendini düzelten eleştiriler temeline dayanırken, yaratılış biliminin İncil’deki hükmün kesin doğruluğu temeline dayanmasıdır.
Sayfa 372Kitabı okudu
Eğer insanlar kuralları Tanrı'nın koyduğunu ve onlara karşı gelirlerse suçu üstlenmeleri gerektiğini anlamazlarsa, ahlaki görelilikten, sosyal yardımlaşma sisteminden ve ürün güvenirliliği yasalarından nasıl kurtulabiliriz?
Sayfa 312Kitabı okudu
"Evrim" kelimesi birçok değişim çeşidini karşılayabilir. Evrim tür içinde ortaya çıkan değişimleri tanımlar. (Örneğin beyaz güveler, gri güvelere evrilebilir) Bu gözlemlenebilen ve olgu olarak tanımlanabilen mikroevrim sürecidir. Evrim aynı zamanda bir canlının bir diğerine, bir sürüngenin bir kuşa dönüşmesi anlamınada gelir. Makroevrim olarak adlandırılan bu süreç hiçbir zaman gözlemlenmemiştir.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.