Yaşam Nedir?

Erwin Schrödinger
özgürlük içinde tutsaklık ya da tam tersi bir açmaz...
Özgür bir insanın, ölümden daha az düşündüğü bir şey yoktur; bilgelik ise, ölüme değil yaşama kafa yormaktır.
Dünya duygularımızın, algılarımızın, anılarımızın yapısıdır.
Sayfa 119 - EVRİM YAYINEVİ
Reklam
''İyi ya da kötü diye bir şey yoktur, bir durum hakkında düşünmek onu iyi ya da kötü yapar. Hiçbir doğal olay kendi içinde kötü ya da iyi değildir.''
Halbuki Demokritos atoma en yakın parçacığı bulmuştu ama duyulara yenilmiş.
Demokritos, neyin "gerçek" olduğu konusunda zekayla duyuları tartıştırır; Zeka şöyle der, "Görünüşte renk var, görünüşte tatlılık, görünüşte acılık var, gerçekte ise yalnızca atomlar ve boşluk". Duyular buna sert yanıt verir, "Zavallı zeka, bulgularını bizim sayemizde elde ederken bizi mağlup etmeyi mi umuyorsun? Zaferin, senin yenilgindir."
Varlık ölümsüzdür; çünkü, Evrenin, üzerine güzelliği çizdiği yaşam hâzinelerini koruyan yasalar vardır.
Sayfa 36 - EVRİM YAYINEVİ
İnsan kendisini hiçbir zaman yalanlamıyorsa, nedeni, gerçekte onun hiçbir zaman herhangi bir şey söylemiyor olması olsa gerek.
Sayfa 99 - EVRİM YAYINEVİ
Reklam
Ve üçüncü kategorideki insanlar Psikolojiyi ortaya çıkarır.
Bilim, din meselelerinde bilgi lütfedebilir mi? Bilimsel araştırmanın sonuçları, zaman zaman herkesin aklına takılan çok zor soruları ele alırken makul ve tatminkar bir tavır edinmede yardımcı olabilir mi? Bazılarımız, özellikle mutlu ve sağlıklı gençlik, bu soruları uzun süre kenara itmede başarılıdır. Diğerleri, ileri ki yaşlarda bu sorunun yanıtı olmadığı kanaatiyle yetinir, yanıt aramaktan vazgeçerler. Kimileri ise zekamızın bu uyumsuzluğunu ömür boyu dert eder.
Benim için çok önemli olan ama başkalarına yine de oldukça kuşkulu gibi görünebilen bu son genelleme olmasa bile, ima etmekte olduğum bilinç kuramı bilimsel bir ahlak anlayışının yolunu açıyor gibi görünüyor.
Sayfa 124 - EVRİM YAYINEVİ
O halde insandan daha üstün bir canlı da var denilebilir.
''Sadece tek bir kopyada varlığını sürdüren tek bir atomlar grubu birbiriyle ve çevreyle anlaşılması en zor yasalara uyarak olağanüstü düzenli olaylar üretiyor. Sadece bir kopya varlığını sürdüren dedim, çünkü ne de olsa biz bir yumurtanın ve tek hücreli bir organizmanın örneğine sahibiz. Daha yüksek bir organizmanın sonraki aşamalarında kopyalar çoğaltılmışlardır, gerçek budur.''
Birinin ya da ötekinin üstün gelmeye çabalarmış gibi görünüşü,daha sonra geleceğimiz, başka nedenlerden dolayıdır. (Bu türden üstünlüğün en basit örneği, kuşkusuz, cinsiyetin kendisidir.)
Sayfa 44 - EVRİM YAYINEVİ
Reklam
Bireyin yeniden üretilmesi sürecinde gerçekten önemli, kader belirleyici olay döllenme değil mayozdur. Bir kromozomlar dizisi babadan, biri anneden. Buna ne şans ne alın yazısı engel olabilir.Her adam kalıtının tam yarısını annesine, yarısını babasına borçlu olur.
Sayfa 43 - EVRİM YAYINEVİ
Uzayda yer kaplamak ve “Önceli ve sonralı” çok iyi tanımlanmış bir zamansal düzen içinde olmak, algıladığımız dünyanın niteliği değildir. - İmmanuel Kant
Çağdaş sanayi yaşamının zorluğu, çalışanların sömürülmeye ve işsizliğe ve başka birçok refah ve güven derecelerine karşı korunması gibi, hafifletmeyi hesaplamış belli kuruluşlara yol açıyor. Onlar gerektiği gibi yararlı sayılıyor ve zorunlu olmaya başlıyorlar. Yine de biz, bireyin kendinden sonrasına bakma sorumluluğunun hafifletilmesi ve her insanın şanslarının eşitlenmesiyle, yetenek yarışından da vazgeçmeye yönelmeleri ve böylece biyolojik evrimin etkin biçimde frenlenmesi gerçeğine göz yumamayız.
Sayfa 145 - EVRİM YAYINEVİ
Her çağda ve bütün halklar için ciddiye alınmış ve alınmakta olan her ahlaki yasanın (Tugendlehre-erdem kuralı) zemini özveridir (Selbstüberwindung -kendini tutma, hırsını yenme).
Sayfa 125 - EVRİM YAYINEVİ
Bırakın bu ondan acı çekenler için de bir avuntu olsun. Hiçbir şeye katlanılmaksızın hiç bir şeye neden olunamaz.
Sayfa 127Kitabı okudu
Resim