Yaşama Sanatı

Alfred Adler

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Olayları bireysel psikoloji üzerinden açıklayan Alfred Adler, tüm sorunları topluma uyumla bağlamaktadır. Topluma uyum meselesi çocukluktan başlamaktadır, 4-5 yaşlarından. Ona göre, sorunları 3 başlık altında toplamak mümkündür: (1) sosyal sorunlar, (2) meslek sorunları, (3) sevgi ve evlilik sorunları. Topluma uyum sağlamayı başaran insanlar kendilerine çocukluktan hayat ideali benimseyen insanlardır. Onlar her 3 tip sorunu da olgunlukla karşılayıp başarıya ulaşmaktadır. Topluma uyum sağlayamayanlar ise genelde ilk olarak aşağılık kompleksi yaşmaktadır. Sonrasında ise aşağılık kompleksini yenmeye çalışırken de üstünlük kompleksine girmektedirler. Bir çeşit denge sorunu da diyebiliriz. Topluma uyum sağlayamayan insanların sorunları 4-5 yaşından başlamaktadır ve genelde 3 grup çocuklardır: (1) şımartılmış çocuklar, (2) engelli çocuklar, (3) sevilmeyen çocuklar. Bu tip çocuklar, hep kendileriyle uğraştıkları için hayat ideali benimseyemezler. Onlarda özgüven olmaz ve hep yetersizlik duygusuyla yaşarlar. Bu bakımdan, öncelikle psikologlara, genelde ise insanlara düşen, bu tip insanlardan yetersizlik duygusunu yok etmeye ve onlara özgüven aşılamaya çalışmaktır.
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Doruk Yayınları · 20032,571 okunma
206 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Bir suçlunun zeka düzeyini, kavrama yeteneğini ve kendisini suçu işlemeye iten nedenleri gözden geçirirsek,suçlarına genellikle hem iyi düşünülüp planlanmış, hem de kahramanlık taşan eylemler gibi baktıklarını saptarız.Suçlu,ilgili eylemlerin kendisine belli ölçüde bir üstünlük sağladığı kanısındadır. Yani polisten daha açıkgözlü sayar kendisini. Dolayısıyla kendi gözünde bir kahramandır, eylemlerini kahramanlıkla hiçbir alakasının bulunmadığının,yiğitliğin çok, hem de pek çok uzağında bir nitelik taşıdığının ayrımına varamaz. Toplumsallık duygusundan yoksunluğu,dolayısı ile eylemlerini yaşamın olumsuz tarafına doğru yönelmesi bir cesaret eksikliğinden, bir korkaklıktan kaynaklanır ki, kendisi bunun bilincinde değildir kuşkusuz.Doğrusu suçu önlemenin en iyi yolu,suçun bir korkaklık belirtisi olup,bundan öteye bir şey sayılmayacağına herkesi inandırmaktır. Cezaları ağırlaştırmak, hiç de suçluların gözlerini yıldırıp,suçtan uzak tutmaz kendilerini,tersine bir kahraman sayılacakları yolunda içlerinde yaşayan inancı güçlendirir.Suça yönelik kişilerin egosentrik ( ben merkezli ) bir dünyada yaşadığı unutulmamalıdır.
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Doruk Yayınları · 20032,571 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Çocukluğunuza inelim mi :)
Günümüzde her yerde çokça duyduğumuz bu "çocukluğa inmek" sözünün en büyük müsebbibi Adler'dir. Çünkü kendisi, insanın psikolojisinin çocukluk evresinde geliştiğini, bu dönem yaşanılan deneyimlerin bizi bir hayat boyu takip ettiğini söylemektedir. Dolayısıyla kişilerin ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kimi problemlerinin temellerini
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20182,571 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Kitaptan önce Adler'e övgülerimi sunmam gerek :) Okuduğum ilk kitabı. Verdiği bilgilerin bilimselliğine rağmen böylesine akıcı olması muazzamdı. Yaşanmış vakalarla örneklendirmesi, sade ve basit bir dil kullanması aktarmak istediği bilgiyi gayet anlaşılır kılmış. Adler' in kaleminden çıkan her satırı okumayı fırsat olarak gördüğüm verimli ve keyifli bir kitaptı. Kitabın içeriğinde insanın çocukluğunun ilk 4 - 5 yaşına kadar kişiliğin büyük bir kısmının oluştuğunu ve bu ilk kişilik kalıbıyla tüm yaşamını sürdürdüğünden bahsediyor. İlk yılarda ebeveynler tarafından empoze edilen değersizlik ve yetersizlik duygusunun yarattıgı aşağılık kompleksinin, hayatın faydalı ve faydasız kısmında kendini gösteren iki farklı sonuç oluşturduğu anlatılmış. Bu duygunun insanı, başarıya ya da tam zıttı potansiyel bir suçluya ve ya kendini bu güç mucadelesinin içinde görmeye cesaret edemeyen hayattan kendisini soyutlayıp geri planda kalan bir melenkoliye dönüştürdüğünden söz ediyor. Kişinin kendi komplekslerini keşfedebilmesinde ve çevresindeki insanların üstünlük kurma çabasının altında yatan aşağılık duygusunu analiz edebilmesinde oldukça yararlı bir kaynak. Okumak isteyenlerin en iyi şekilde istifade etmesi temennisiyle.. Keyifli okumalar :))
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Olimpos Yayınları · 20212,571 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
Yaşamaq sənəti
Bu dəfə haqqında danışmaq istədiyim kitab Alfred Adlerin "Yaşamaq sənəti" kitabıdır. Bəri başdan deyim ki, #mütləqoxunmalıdır dediyim kitablardandı. Adına baxıb qətiyyən aldanmayın, şəxsi inkişaf kitabı deyil, individual psixologiyaya aid maraqlı kitabdır. Kütləyə xitab elədiyi üçün ağır elmi dildən uzaqdır. Oxunmanın vacibliyini
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20062,571 okunma
232 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Üniversitede Psikoloji alanındaki kuram dersleri okutulurken öncelikle ilgili kuramcının hayatı üzerinde durulur. Bu sayede kuramcının hayatı ile kuram arasındaki bağlantı daha kolay bir şekilde kurulmuş olur. Çok yerinde bulduğum bu uygulamada hayatı ile kuramı arasındaki bağlantıyı en net hissettiğim kuramcı ise Adler’di. Adler 1870 yılında
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20182,571 okunma
232 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Kıskançlık, cimrilik, hırsızlık, sarhoşluk, aşağılık duygusu, üstünlük duygusu... Bütün bunlar beş yaşına kadar aldığımız eğitime, yetiştirilme şartlarına,kaçıncı çocuk olduğumuza vb bağlı. İnsan sosyal bir varlık olduğu için bu gibi sorunlar bireysel olarak incelenen toplumsal sorunlardır. Uygun yaşam tarzı geliştirilerek ve uygun davranış biçimi benimsenerek; nevrozlu, sorunlu, aşırı şımartılmış, silik vb kişilikler düzeltilebilir. 20 yaşındaki bireyi değiştirmek çok zordur. Davranışı geçmişine inilerek anlamlandırılabilir. Sosyal hayata uyum sağlamış sağlam bireyler yetiştirmek için hem aileye hem de okula büyük görevler düşmektedir.
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20182,571 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
Alfred Adler, kurucusu olduğu “bireysel psikoloji” nin temel ilkelerini açık bir şekilde dile getirdiği bu kitabında; yaşamın amacı, aşağılık kompleksi, üstünlük kompleksi, yaşam üslubu, sağduyu eksikliği gibi kavramları irdeleyerek somut örneklerle inceliyor. Kitap gayet yalın bir dille ele alınmış, bu da zor olan psikolojik terimlerin anlaşılmasını kolaylaştırıyor. Kitaptan sonra hem kendinizde hem de etrafınızdaki kişilerde anlam veremediğiniz birçok soruya cevap bulacağınızı düşüyorum. Psikolojiye ilgisi olanlar için bir başucu kitabı niteliğinde. Bana öğrettiği en önemli şey , hiçbir şeyi öylesine yapmayız ve bütün hayatımızı 5-6 yaşlarında belirlediğimiz yaşam üslubumuz oluşturur.
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20062,571 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
'bireysel psikolojinin kurucusu', avusuryalı psikiyatr alfred adler'in bir kitabı. adler bu kitapta, bireysel psikoloji sayesinde, kişinin 'yaşam üslubu'nu anlayarak, içerisinde bulunduğu durumun pek kolay anlamlandırılabileceğini ve atacağı adımları kestirmenin hiç de zor olmayacağını anlatmaktadır; yeter ki kişinin, hayatının erken dönemlerinde belirlenen yaşam amacının sırrına vakıf olunabilsin. adler, bu kitapta toplumsallığa ayak uyduramamış herkesten 'sorunlu' kişiler olarak bahsetmektedir, kanımca adler 'normal' insan tanımını bu çerçeveye oturtmaktadır. kişinin içinde bulunduğu durumun, seçimlerinin, eylemlerinin, hayatının erken döneminde aldığı gerek aile gerekse okul eğitiminin(adler en azından bu metinden sezdiğimiz kadarıyla, doğuştan gelen içgüdülere pek az pay bırakmaktadır) bir sonucu olduğu aşikardır, bunun analizine diyecek yok fakat hayat gerçekte bu kadar ideal, toplumla her anlamda barışık olunabilecek, aşağılık ve üstünlük duygularının yeterli ve dengeli bir şekilde yaşanabileceği ve bunların tamamen, adler'in deyimiyle doğru amaçlara kanalize edilebileceği bir olgu olabilir mi; eğer olsaydı, yalnızlığın, acının, sanatın hazzına, dostoyevski'nin yeraltı adamının duygularına erişip dokunabilir miydik?
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20182,571 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Adler’in gözünden yaşamak
Nedendir bilmiyorum ama Alfred Adler’in anlatımına sadeliğine bayılıyorum. Psikoloji üzerine okuma yaparken çok fazla terimlere girip, alan dışı insanları direkt olarak atan pek çok yazar ve kitap olmasına rağmen ; Adler herkes için psikoloji mottosunun en büyük örneği benim için. Psikoloji üzerinde bulutlu kısımları açıkça ortaya koyuyor ve bunu altı yaşında bir çocuğun bile anlayabileceği hale getiriyor. Çıkarımlardan ziyade anlaşılmaya çalışmayı ön plana koyan bir yaklaşımı var. Okuma daha çok kahve içerken yapılan sohbetler tarzında ilerliyor ama bu onun gücüne gölge düşürmüyor. Olabildiğince akıcı ve pek çok şey üzerinde duruyor. Freud’a katılmadığı noktaları kavga veya üstünlük olarak değil sadece paylaşımlar üzerinden gösteriyor. Eski vücudu anlatan; bir nesle biyoloji sevdiren bir çizgi film vardı. Tam anlamıyla aynı tadı bırakıyor üzerinizde. Bitince keşke birkaç sayfa daha olsa olarak bakıyorsunuz. Psikoloji ilgisinden bağımsız olarak muhakkak okunması gerekli denilen kitaplar listesine rahatlıkla eklerim. Sevgilerle…
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Cem Yayınevi · 20202,571 okunma
191 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Yaşama Sanatı
Yaşama Sanatı
kitabın genel ağırlığı çocukların psikolojik durumunu ele almakta, genel olarak ilköğretim lise düzeyinde ki, davranışlarını bu davranışların altında yatan psikolojik ruh hallerini konu edinmekte. Bitime yakın bir kısımda ergenlik dönemlerine de değinilmiş. Doğrusu başlarken kişisel gelişim türü bir kitap okuyacağımı düşünmüştüm. Genel olarak çocuk yetiştirme, çocuğun davranışlarında ki, temel davranışlarının altındaki psikolojik problemlere yer vermekte...
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları, 5. Basım · 19962,571 okunma
240 syf.
7/10 puan verdi
Genelleme sever ruh bilimcilerden kimler kaldı?
Bu kitap, Adler'in bireysel psikoloji yöntemini ve insan psikolojisinin derinliklerine dair önemli kavramları ele alırken, ebeveynlik ve çocuk yetiştirme konularında önemli sorunları vurgulamaktadır. Adler, birçok disiplin için soru işareti yaratan bir kuram sahibi. Ruh bilim alanında hala tartışmalar devam ediyor yaklaşımı konusunda ki
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20062,571 okunma
206 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Yine hiç şaşırtmadı Alfred Adler, anlattığı konular o kadar içimizdenki çocukların eğitimi, evlilik, özgürlük, yetersizlik duygusu, aşağılık duygusu, üstünlük duygusu, kadın ve erkek farklılığını somut örneklerle ele alıyor. Keyifli okumalar.
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Dorlion Yayınevi · 20192,571 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Adler in okuduğum ilk kitabı çok güzel anlaşılır cümleleri var. Yaptığım alıntılardan anlaşılacağı gibi çok güzel konular ve bilgilendiri bir kitap. Gerçekten okunası bir kitapmış. Şimdi Adler in diğer kitaplarını okumak istiyorum.
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Cem Yayınevi · 20202,571 okunma
240 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Adller'in okuduğum ilk kitabıydı. Üslubu gayet akıcı ve örnek verdiği vakalar ile insan psilokojisini daha yakından izleyip, farklı bir pencereden bakmamizi sağlamış. Kişinin çocukluktan itibaren kişilik gelişimine,anne baba rolüne,aşağılık ve üstünlük kompleksi gibi konulara da değinmiş.
Yaşama Sanatı
Yaşama SanatıAlfred Adler · Say Yayınları · 20062,571 okunma