Yaşayan ve Gelişen Katılım Bankacılığı

Ahmet Albayrak

Yaşayan ve Gelişen Katılım Bankacılığı Sözleri ve Alıntıları

Yaşayan ve Gelişen Katılım Bankacılığı sözleri ve alıntılarını, Yaşayan ve Gelişen Katılım Bankacılığı kitap alıntılarını, Yaşayan ve Gelişen Katılım Bankacılığı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Katılım Bankası kavramı
Birtakım tartışmalar sonucu, İslam kavramının zarar görmemesi niyetiyle kâr ve zarara katılma hesaplarının isminden esinlenerek ortaya atılan "Katılım Bankası" kavramı kabul görmüş ve bu kavram 2005 yılında Bankacılık Kanunu'na girerek mevzuatta yerini almıştır.
Sayfa 26 - KATILIM FELSEFESİ VE İNSANİ BANKACILIK. BAKIŞ.Kitabı okuyor
Katılım ekonomisinin temel ilkeleri ise kısaca şöyledir:
1. Ahlak, 2. Adalet ve Hakkaniyet, 3. İhsan ve Dayanışma, 4. Emek, Katılım ve Ortaklık, 5. Aktiflik ve Üretkenlik.
Reklam
İslam Bankası
İslam Bankası denilse İslam'ın arkasına sığınılmış oluyor, üstelik bütün olumsuzlukların İslam'a mal olma riski doğuyor.
İslam, yeryüzünde var olan en büyük nimettir, çok şükretmeliyiz; en büyük imkandır, çok çalışmalıyız ve en büyük umuttur, çok dua etmeliyiz.”
Sayfa 174 - Yaşayan ve Gelişen Katılım Bankacılığı, TKBB Yayınları, 2019, s:174Kitabı okudu
Reklam
İbn-i Haldun'a Göre Devletin Kuruluş, Büyüme ve Yıkılma Aşamaları
İbn Haldun’un devletin doğup büyümesi, gelişmesi ve yaşlanarak yıkılmasıyla üretim seviyesi arasında ilişki kurması oldukça ilginçtir. Düşünür, üretim ve bölüşümdeki dengesizliklerin sosyal değişmelerin yönünü tayin ettiğini açıkça ortaya koymaktadır. İbn Haldun devletleri, organizmacı bir yaklaşımla ele alır. Her devletin, insan gibi belli bir
Sayfa 63 - S. 63-64Kitabı okudu
İktisat ve Ekonomi Kavramları
“Ekonomi” kelimesi yunanca “oiko” (ev) ve "nomia” (kural) köklerinden oluşan “oikonomia” kelimesinden gelmektedir. Bu yönüyle, “ekonomi” kelimesi ev kuralı, ev yönetimi demektir. Bizim literatürde kullanılan “İlmi Tedbiri Menzil” deyiminin anlamı da bir bakıma “ev yönetimi”, “ev yönetim bilgisi” demektir ve “Oikonomia” kelimesi ile paralellik arz edebilir. Ancak aralarında bazı temel farklar vardır (T. Hazıroğlu, 2017, s. 168). “İktisat” ve “ekonomi” ayrı zihinlerin ve ayrı yaklaşımların ürünüdür. Mevcut iktisat anlayışı materyalist iktisat anlayışıdır ve onun iki uygulaması olan kapitalist ve sosyalist ekonomiler de bizatihi politikaları, uygulamalarıdır. “İktisat” bir amaca matuf zihinsel bir çaba ve teori, “ekonomi” ise bu zihinsel çaba ve teorinin bir uygulaması demektir. Bir bakıma “ekonomi”, bir iktisat politikasıdır, bir iktisat uygulamasıdır. “İktisat” ile “ekonomi” arasındaki fark, ana strateji ile politika arasındaki fark kadardır (T. Hazıroğlu, 2017, s. 170). İktisat kaynakları israf etmeden belli bir amaca uygun şekilde insan yararına olan mal ve hizmetleri üretme ikelerini içeren bir disiplindir. Doğal düzende iktisadi ilkeler egemendir. Yani israf yoktur. Her varlık yaratılış gayesine göre işlevlerini yerine getirmektedir. Bunun için İslam iktisadı ve İslam ekonomisi kavramları da birbirinden ayrılmalıdır.
Sayfa 50 - S. 50-51Kitabı okudu
Bizim 200 senedir kayıp hazinemiz:
1. TEFEKKÜR (Ana ilişkin sorunu tespit edip çözmek) 2. TEZEKKÜR (Geçmişi zikrederek bugüne dair dersler çıkarmak) 3. TEDEBBÜR (Gelcek için bugünden "tedbir" almak, hazırlanmak) 4. TAAKKUL (Akıl etmek, geçmiş ile gelecek arasında bağ kurup günü yakalamak) 5. TEFAKKUH (Düşünülenler üzerinden çağa özgü bir fıkıh/hukuk oluşturmak)
Sayfa 27 - Düşünceyi Yeniden KazanmakKitabı okuyor
Reklam
Katılım ekonomisinde devlet her ferde çalışma imkânı sağlamalıdır. Herkes kendisine ve aile efradına yetecek düzeyde bir işe sahip olmalı ve hiçbir gerekçe ve koşul bu hakkın kullanılmasını engel olmamalıdır. Kişi, eğer çalışmak için saha ve imkân bulamazsa devletten iş talep etmek hakkına sahip olmalıdır.
Ahlak etikten farklı bir şeydir.
Etik, meslek ahlakıdır, mesleki gereklilikleri en iyi şekilde yerine getirmeyi hedefler. Ahlak, basit olarak söz ile davranışın uyumu, geniş olarak insanın doğası ile uyumudur.
Sayfa 27 - Insan ve Ahlak.Kitabı okuyor
Faiz yasağı, insanların oturduğu yerden emeksiz para kazanmasını kapatan, diğer insanların sömürülmesini engelleyen, toplumun ifsat edilmesi önleyen bir prensiptir.
Sayfa 30 - Katılım Felsefesinin Temel İlkeleri.Kitabı okuyor
Yeni kavramsalaştırma
Her şeyin başına İslam koyarak tembelliğe kaçılmamalıdır. Bunun en büyük zararlarından biri başına İslam koyarak sanki bir iş yapıyormuş gibi kendimizi rahatlatmamızdır. Diğeri de yapılanların olumsuz sonuçlarının izzet ve şeref sahibi İslam'a mal edilme riskidir.
Türkiye’de milli bankacılık denilebilecek organize yapılara ilk defa 1860’larda rastlıyoruz. Memleketimizde milli bankacılık ilk defa Tuna Valisi olan Mithat Paşanın girişimi ile gündeme gelmiştir. Bu çerçevede zirai üretimi desteklemek ve üreticilerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1863 yılında bazı sandıklar kurulmuştur. Mithat Paşa
Sayfa 65 - Yaşayan ve Gelişen Katılım Bankacılığı, 2019, S. 65-66Kitabı okudu
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.