Yaşlanmanın Evrimi

Ali Demirsoy

Yaşlanmanın Evrimi Yorumları ve İncelemeleri

Yaşlanmanın Evrimi yorumları ve incelemelerini, Yaşlanmanın Evrimi kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yaşlanmanın Evrimi puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

9.410 üzerinden
39 Kişi · 8 İnceleme
171 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Kitap incelememe Ali Demirsoy'un kitaplarını okumanın hayata bakış açınızda ve zihninizde büyük değişimlere sebep olacağını belirtmekle başlamak istiyorum. Yaşlanmanın Evrimi'nde yaşamımızdaki sonuçların nedenlerini öğrenmek mümkün. Genlerimizin bizlere sağladığı avantajlar ve dezavantajlar; yaşlamanın evrimsel etkileri, vücutlarımızın yaşlanırken yaşadıkları ve bunlara verdikleri tepkiler ve daha pek çok konu hakkında ilgi çekici ve aydınlatıcı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca yaşam kalitenizi arttıracak ipuçlarını bulabilirsiniz. Ali Demirsoy kitaplarında gayet anlaşılabilir ve akıcı bir dil kullanır. Biyoloji hakkında pek bilgi sahibi olmasanız da günlük hayattan ve kültürümüzden örnekler vererek konuyu anlaşılır ve ilgi çekici hale getirir. Elbette alana dair terim ve kavramlarla karşılaşacaksınız. Kitap okumak emek vermeyi gerektirir. Bu yüzden bilmediğiniz terim ve kavramlar hakkında araştırma yapmak gerçek bir okur için yük olmayacaktır. Kitap bittiğinde çok şey kazanmış olacaksınız. Günlük hayatta karşılaştığınız durumlara açıklama getirebilmek gitgide daha güzel hale gelecek. Değerli bilim insanının diğer kitaplarını da mutlaka okumanızı öneririm.
Yaşlanmanın Evrimi
Yaşlanmanın EvrimiAli Demirsoy · Ası Kitap · 201978 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
30 günde okudu
Yaklaşık 2.5 milyar yıl programlanmış yani geleneksel deyimle “kader” denen, yani istese de istemese de ölüm gibi sosyal yaşamımızı derinden etkileyen bir olayı sisteminin bir parçası taşımadan yaşadı. Ölüm korkusu oluşmamıştı; ancak bütün canlıların büyük zevk aldığı eşeysellik de oluşmamıştı. Dünyada kendini üreten sadece analar vardı. Erkek henüz sahneye çıkmamıştı. Bir eksiklik daha vardı. O güne kadar canlılar öğrenemiyordu; koşullanamıyordu. Yaygın ifade ile “ot gibi” yaşayıp gidiyorlardı. Gelişmeler onu karşılaştıklarını tanıma, öğrenme ve daha sonraki evrimsel aşamalarda gelecek kuşaklara aktarma yeteneğini kazandırdı. Öğrenilenler öyle bir yerde saklanmalıydı ki zamanla bozulmasınlar, yaş ilerledikçe edinilen bilgiler sulandırılmadan saklanabilmeliydi. Bu ancak belirli bir gelişim evresinde bölünme yeteneğini yitirmiş, yani bölünme ile edinilen anıların parçalanmadığı, sulandırılmadığı bir sistemle kazanıldı: Bu yapının adı sinir doku; dar anlamda beyin oluşumuydu. Artık canlı öğrendiklerini unutmuyor; öğrendiklerinden yeni bilgi ve fikirler üretebiliyordu. Ancak böyle bir muhteşem kazanımın, ödenmesi gereken bir faturası olmalıydı. İşte bu fatura ölüm denen, biyologlar açısından muhteşem olarak adlandırılan bir fatura ile ödenmeye başladı. Bu kitap sinir sisteminin evrimi ile anıların saklanmasını, telomer oluşumu ile çeşitlenmenin artırılmasını ve mitokondri edenimi ile enerji mekanizmasının randımanlı çalışmasının ölüm denen ağır bir faturayla ödenmesinin öyküsünü anlatır. Bu kitabı okuyan herkes ölüm olayına bir başka pencereden bakmayı öğrenecektir. Keyifli okumalar...
Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi
Ölümün ve Yaşlanmanın EvrimiAli Demirsoy · Asi Kitap · 201878 okunma
Reklam
144 syf.
10/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Gen ifadesi
RNA ile başlayan evrimsel sürecimizde Mitokondri organelinin endosimbiyoz ile prokaryot canlı içerisinde zamanla ökaryot haline gelmesiyle birlikte çeşitlenmeler başladı. Kromozomların iki ucuna eklenen Telomerler canlının yaşını belirledi.Peki bu yeterli miydi bir de Biyolojik saati olmalıydı canlının,döngülerimizi kontrol eden uyku,yeme düzenimizi vs. sağlayan. Kısaca doğum-ölüm, kadere bağlanamaz bunların bilimsel açıklaması mutlaka vardır. Açıklanmayan ise gelecekte çözülecektir. Kitabın ana konuları bunlardan ibaret. Ali Demirsoy okumak ayrıcalıktır.
Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi
Ölümün ve Yaşlanmanın EvrimiAli Demirsoy · Asi Kitap · 201878 okunma
157 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 saatte okudu
Sonsuza kadar bölünerek çoğalmak varken neden kısıtlı bir süreliğine de olsa yaşayıp ölmeyi seçti canlıların bir çoğu? Ölümün icat edilmesinin temel faturası, genlerimize , çok sayıda farklı yapılarda kromozom ve genetik yapılar olarak çoğalma olarak yansıdı. Ölmek için; farklı türlere ayrılmayı, farklı mutasyonlarla , farklı habitatlarda yaşamayı öğrenip, ona uyum sağlayan, kısa sürede bir çok spermle yumurta dölleyip çok farklı sayıda ihtimal ile bu dünyaya uyum sağlayan canlı mekanizması ortaya çıkarmaya yarayan Telomerik yapılar oluşturduk. Bu Telomerik yapılar oluşmasa dahi belirli bir süre sonra mitokondri yaşlanması denilen bir olayla canlılık haline son verilmesi ve daha bir çok yapısal etmenin de buna katkı sağlamasını görüyoruz. Yazar kendi şahsi fikirlerini bilimsel yorumlarla destekleyip , yaratılışçı zihniyete de lafını söylemekten geri durmuyor. Ali Demirsoy ' un ikinci okuduğum kitabı. Yine bir önceki okuduğum kitabı gibi , dili gayet akıcı, yalın ve anlaşılabilir. Hücrelere, yaşama , ölüme... Kısacası biyolojiye ilgisi olan herkesin okumasını tavsiye ederim
Telomer Gerçeği
Telomer GerçeğiAli Demirsoy · Sarmal Kitabevi · 202178 okunma
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Ölümün ve Yaşlanmanın evrimi.
Ali Demirsoy'un kitaplarını büyük bir istekle okumuşumdur ve herkese de tavsiye ederim. Evrim'in ne olduğunu anlamak isteyenler için okuması gerekir diye düşünüyorum. Evrende her şey değişim içindedir. Değişmeyen tek şey ''evrim kuramı''dır. Çünkü evrim kuramı değişimin kuramıdır. Canlıların tümü, maddenin değişik enerji düzeylerini, daha bilimsel bir tanımla, değişik frekanslı dalgaları, değişik algılar halinde belirlemektedir; ama bu dalga profillerine baktığımızda gerçekte, evrende ne gördüğümüz gibi bir renk, daha doğrusu tanımladığımız gibi ışık, ne işittiğimiz gibi bir ses ve ne de algıladığımız gibi bir sıcaklık mevcuttur. Duyu organlarımız, dış çevre ile beyin arasında bizi yanıltmakta ve beyinde, kapsamı sınırlı yorumlara neden olmaktadır. Bu ise çevremizdeki ve evrendeki gerçekleri tam anlamıyla anlamamıza engel olmaktadır. Eğer, biz Evren'in sırlarına ve temel yapısına gerçek anlamda erişmek istiyorsak, ne gariptir ki, beş duyunun dışında en azından onların koşullandırmasından meydana gelen sınırlı yönlenmelerden kurtulmuş olarak düşünmemiz gerekecektir. Bunu başaramayanlara yaratılışçı, başaramayanlar ise evrimci oluyorlar.
Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi
Ölümün ve Yaşlanmanın EvrimiAli Demirsoy · Asi Kitap · 201878 okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
asi kitap yayın evinin olanını okudum. ^^Hafızanın bir bedeli vardı : ölüm ^^Kitap harika bilgiler veriyor. Lise üstü biyoloji temeli gerektiriyor. Ancak kitap yazım-basım hatalarıyla dolu. yayınevi bu kitaba gereken özeni göstermemiş.Sayın Prof.Dr. Ali Demirsoy un diğer kitaplarının hemen hemen hepsini okudum.
Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi
Ölümün ve Yaşlanmanın EvrimiAli Demirsoy · Asi Kitap · 201878 okunma
Reklam
157 syf.
10/10 puan verdi
Ölüm Gerçeği
Öncelikle bu kitabın herkes için olmadığını belirtmek isterim. Prof. Dr. Ali Demirsoy bilim dünyasındaki senelerini tecrübe imbiğinden geçirerek hap bilgi olarak vermiş. Bilim altyapısı gereği popüler bilim kitabı yerine gerçek bir bilim kitabı ortaya çıkmış. Kitabın bir bölümünü içeren hücre biyolojisini anlamak için terimleri ve birbiri ile ilişkilerini biliyor olmanız gerekir. Bunun dışın anlatım hiçbir dogmaya yer vermeyecek şekilde tarafsız ve bilimsel. Bana çok şey kattığını söylemem lazım. İlginiz, biraz da bilginiz varsa okumanızı tavsiye ederim.
Telomer Gerçeği
Telomer GerçeğiAli Demirsoy · Sarmal Kitabevi · 202178 okunma