Yazı ve Yalnızlık

Oğuz Demiralp
Kitle Kültürü
Kitle kültürü deyince tüketim toplumunun çalışma sürecinin dışında okuduğu, seyrettiğim, dinlediği, eğlenme ve vakit geçirme adına yaptığı ne varsa hepsi içine girer. Aslında halk sanatının da günlük yaşama düzeni içindeki tanımı böyle yapılabilir. Gelgelelim aralarındaki ayrım, kitle kültürünün öznesinin kitle olmamasıdır. Kitle kültürünün asıl öznesi anamalcı düzendir.
Sayfa 112Kitabı okudu
Aydın mı Entelektüel mi?
Batı'da entelektüelliğin ölçüsü zihinsel etkinlik, üretimdir. Sanat, bilim, düşünce adamları ile sınırlanmıştır entelektüeller topluluğu. Entelektüele toplum içinde belirli bir bölge ve belirli bir üretim görevi verilmiştir. Entelektüelden toplumu yönetmesi değil, konuşması, eleştirmesi beklenmiştir.
Reklam
Tarih nasıl tekerrür ediyor? Tersine mi!
Bruno Bettelheim, kampta uzun yıllar kalmış tutukluların Nazi ideolojisini benimsediklerini, en büyük isteklerinin SS gardiyanlara benzemek olduğunu anlatmaktadır.
Sayfa 119Kitabı okudu
çevresinin ona sunduğu mutluluk seçeneğini yargılamıştı kafka: “siz bana rahatın yolunu gösteriyorsunuz, ben ise mutluluğu arıyorum.”
Sayfa 14
yazmak, yasaklanmış olmasa da yasaklanmak istenen bir edimdir aslında. çünkü alışılagelmiş günlük yaşantıda kesintiye yol açar.
Sayfa 10
Canım dediğimin bir günde el oluvermesine ermiyor aklım.
Reklam