Fatiha Suresi Tefsiri

Yasin Pişgin
Kur’an; hayatı ve cemi cümle varlığı anlamlandırır. Hayatın anlamı ancak Kur’an ile idrak edilebilir. Efendimizin (sav) ifadesiyle, “Fatiha” Kur’an’ın özüdür. O özü idrak etmek, özün temsil ettiği Kur’an’ın bütününü idrak etmek, demektir. Kur’an’ın bütününü idrak etmek ise hayatın anlam ve özüne nüfuz etmektir. Bu sebeple “Fatiha”yı anlamak ve yaşamak Kur’an’ın ahlakıyla ahlaklanmaktır. Kulluk hayatın, namaz kulluğun, Fatiha da namazın ruhudur. Yasin Pişgin, Yedi Ayet Yedi Şahsiyet’te, sadece Mushaf’ı değil aynı zamanda insanı da açan, açıklayan ve tanımlayan Fatiha suresinin yedi ayetini tefsir ederken, bu yedi ayetin içerisine serpiştirilmiş yedi şahsiyetin karakter özelliklerine de işaret ederek insanın kimliğine, kiminle olması ve olmaması gerektiğine vurgu yapıyor. Ta ki hayatın anlam ve özüne nüfuz edebilmenin kapıları aralansın….
304 sayfa

10/10 puan verdi
Okuduğum en iyi tefsirlerden biriydi bu eser. Kitapta hocamız Fatiha Suresi’nin tefsiri ayrıntılı bir şekilde kaleme aldıktan sonra surede istikamet üzerinde olanlar ve Allah’ın gazaplandırdığı kimseler olan 7 şahsiyet üzerinden derinlemesine bir anlatım sağlıyor. Manevi anlamda çok doyurucu bir eser. Özellikle namaz konusu ayrı bir eser gibi sanki.. Namaz ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.. Okuyup hayatımıza nakşedenlerden olmak duasıyla..
10/10 puan verdi
Yedi Ayet Yedi Şahsiyet Esselâmü aleyküm @yasinpisginn hocanın yeni çıkan kitabıyla geldim. Yasin hocanın bütün kitaplarını severek okudum. Bu kitabı da grup okumasıyla bitirmek nasip oldu Elhamdülillah Nasıl güzel bir kitaptı öyle yazarımızın yazdığı her kitap içerik olarak her zaman doygun oluyor bu kitabı da hayatımıza dokunacak bir eserde
Puan vermedi
Herkese Selaaammmm Bugün sizlere kalemini ilk kez okuduğum Yasin Pişgin’in son kitap yorumu ile geldim. Samimi bir dil ile ifade edebilirim ki kitaba, yazarın kalemine, konu bütünlüğüne bayıldım. Yedi Ayet Yedi Şahsiyet kitabı Fatiha suresinin tefsirini konu alıyor. Kitabın giriş kısmında Fatiha suresinin namaz için öneminden bahsediyor ve hayatımızda ne denli bir yerde olması gerektiğini vurguluyor. İlk bölümde Fatiha suresinin tefsirine yer veriliyor ve ayet ayet örneklerle açıklıyor. Tefsir okumayı seven biri olarak bu kısımda çok keyif aldım. Yedi şahsiyet kısmına geldiğim zaman daha farklı bir beklenti içerisindeydim ve oldukça şaşırtan bir durumla karşı karşıya kaldım. Mümin bir kimsenin yedi ayet üzerinde hayata karşı duruşu nasıl olmalı, bu çerçevede anlatılmış. Okumaktaki gayemiz de bu aslında kendimizi hizaya çekmek. Kitapta verilen örnekler hayatımızda uygulayabileceğimiz kısımlar olarak bizimle kaldı. Kur’an-ı Kerim akledenler için hayatımızı yola sokacak ve mutlu bir hayat için bize yol gösterecek mucizevi bir rehber. Kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Kitabı okumak için bir grup kurmuştuk ve birbirimizi motive ede ede daha faydalı bir okuma yaptık. Grubumuz devam ediyor yazarın diğer kitaplarını da okumayı düşünüyoruz. Çünkü gerçekten çok sevdik
9/10 puan verdi
Yazar Kur'an'ın özü olan Fatiha Suresinin künhüne vakıf olmamız açısından güzel bir çalışma yapmış. Dili anlaşılır ve akıcı. Öncelikle sürenin ehemmiyetine giriş yapılmış daha sonra tefsir notları ve sureden bize ders niteliğinde yedi şahsiyet açıklanmış kitabın en beğendiğim kısmı burasıydı. Eleştiri yapacak olsaydım içerisinde çok fazla tekrar barındırıyor diyebilirim. Tefsir notları çok ayrıntılı değil genel herkesin okuyup anlayabileceği düzeyde. Bir müslümanın günlük hayatta en sık karşılaştığı sure Fatiha Suresi olabilir anlamını bilerek ve hissederek okumanız için güzel bir eser olmuş. Okuyup bundan sonraki namazlarınızın daha huşulu olması duasıyla...
Puan vermedi
Fatiha suresi üzerine yazılmış, üslubu gayet açık ve akıcı llan bir kitaptan bahsetmek istiyorum sizlere bugün. Kitabımız bizi uzunca bir giriş kısmı ile karşılıyor. Ama gelin görün ki nasıl bir giriş. Önce kulluk hakkında, sonra namaz hakkında ve en sonda Fatiha suresi ile namaz arasındaki ilişki üzerine bir temel atılıyor. Şahsen ben bu giriş kısmını çok sevdim. Çünkü asıl meseleye girmeden önce o meselenin önemini anlamam ve konuya hazırlanamam, idrakimi açmam noktasında bana yardımcı oldu. Daha sonra Fatiha suresinin 7 ayeti tek tek açıklanıyor. Ayetler bir bütün olarak ele alınsada bazı kısımlarda kelimelerin açıklaması üzerinde durularak konunun daha iyi anlaşılır olması sağlanmış. Kitabımızın ikinci bölümünde ise Fatiha suresinde geçen 7 şahsiyet üzerinde durulmuş. Bunlar; peygamberler, sıddîklar, şehidler, sâlihler, mağdûb aleyhim şahsiyeti, dâllin şahsiyeti ve biz şahsiyeti. Fatiha suresinin künhüne vakıf olmamız açısından çok faydalı bir eser. Günde 40 defa okuduğumuz bir suresinin anlamını bilmek ve o anlam ile bilinçlenmek, ahlaklanmak açısından herkese şiddetle tavsiye ediyorum.
Puan vermedi
Kur'an, hayatımızın anlamıdır. Fatiha'da Kur'an'ın sözüdür. Bu özü anlamak Kur'an'ı anlamak, Kur'an'ı anlamak da hayatımızı anlamlandırmaktır. Fatiha'yı anlamak Kur'an ile ahlaklanmaktır. Fatiha'nın bize verdiği mesajlar Kur'an'ın verdiği mesajların özeti niteliğindedir. Fatiha bize Allah'ın hakkı olan kulluk bağını nasıl kuracağımızı söyler. Hayat kullukla anlamlıdır, kulluk namazla anlamlıdır. Fatiha istihaze ile başlar, istiaze sığınmadır. Sığınması olmayanın savunması yoktur. İstihaze de bize diyor ki Allah'a ışığının. Peki neden sığınağım? Kovulmuş şeytandan, nefisten.. Nefsin senin en büyük düşmanındır ya sen onu hak ile meşgul edersin ya da o seni batıl ile meşgul eder. Her ayetten çıkan anlamları 7 şahsiyete bağlamış hocamız kitapta. Dördü örnek almamız gereken peygamber, sıddık, şehit ve salih şahsiyetleri bir tanesi 'Biz' şahsiyetidir. Yunus Emre dergaha ilk geldiğinde ilk önce ben demeyi bırakmıştı ya biz de önce ben demeyi bırakmayı, 'biz' i nasıl diyeceğimizi kitabımız vesilesi ile öğreniyoruz. Daha sonra ise Allah'ın asla sevmediği ve uzak durun dediği iman ve İslamın tam karşısında duran iki grup, gazaba uğrayanlar ve delalette olanları altıncı ve yedinci şahsiyet olarak anlatıyor. Bu sure insanın kim olması gerektiğini kim olmaması gerektiğini kimlerle olması kimlerle olmaması gerektiğini açıklar ve 'Amin' der çünkü bir müminin yapabileceği en güzel duadır fatiha suresi.
10/10 puan verdi
Okuduğum en iyi tefsirdi diyebilirim. Yazarın üslubu ve özgünlüğü sizi daha çok kendine çekiyor. Tüm satırların altını çizmek istedim. Yılın okuduğum ilk kitabıydı. Yazarın diğer kitaplarını da çok merak ediyorum. Herkese tavsiye, dosta emir olsun bu kitabı okumak.

Yasin PişginYazar · 5 kitap
İskenderun Atatürk Ortaoukul, İskenderun Cumhuriyet Lisesi ve Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunudur. Ardından Ankara Üniversitesinde Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Çok iyi derecede Arapça bilmektedir. Daha önce İhtisas Kursu, ve Diyanet İşleri Başkanlığı Konya Selçuk Eğitim Merkezi bünyesinde çalışmalar gerçekleştirmiştir. Yaşantısını Antalya’da sürdüren Doç. Dr. Yasin Pişgin’in Kalbe Karışık isimli bir kitabı vardır. Günümüzde Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görevini sürdüren Doç. Dr. Yasin Pişgin evlidir. Arap Dili ve Belagati, Tefsir, İlahiyat Temel Alanı üzerine araştırmalar yapmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.