Yedi Çatılı Ev

Nathaniel Hawthorne
3.4/10
26 Kişi
87
Okunma
12
Beğeni
9,1bin
Görüntülenme
"Birçok yazar eserlerinde belirli bir ahlâk dersi vermeye çok dikkat eder; bu gaye ile yazdıklarını söylerler. Bu hususta kusur etmiş olmamak için, bu yazar da eserine bir ahlâk dersi koydu: Bir nesilde yapılan haksızlığın gelecek nesillere de geçerek devam edip gittiği ve zamanla her nevi geçici faydadan sıyrılarak, kontrolü imkânsız, katıksız bir zarar halini aldığı hakikati! Eğer bu romans, eğri yoldan elde edilmiş bir para veya mülk çığını gelecek talihsiz nesillerin başına yuvarlayıvererek, bu yığın etrafa dağılıp ilk zerreciklerine ayrılıncaya kadar, bu biçareleri sakatlayıp ezmenin bir delilik olacağına insanlığı ̶ yahut da daha doğrusu, herhangi bir tek insanı- inandırabilirse, yazar bunu eşsiz bir mükâfat olarak kabul edecektir. Ama samimiyetle söyleyelim ki, yazar kendisini böyle bir hüsnü kuruntuya kaptıracak kadar hayalperest değildir. Romansların hakikaten bir şey öğretmesi, yahut da herhangi müessir bir tesir icra etmeleri, ekseriya, açık açık değil, daha ziyade, çok daha ince bir yolla olur. Onun için, bu yazar, hikâyesini, sanki demirden bir çubukla oynar gibi, içindeki ahlâk dersiyle, pervasızca kazıklayıp öldürmeyi hiç münasip görmedi; bu, daha ziyade, bir kelebeğe toplu iğne batırarak onu o anda öldürmeye ve biçimsiz, gayri tabiî bir vaziyette kaskatı bir hale koyuvermeye benzerdi. Aslında, güzel güzel, incelikle ve ustalıkla işlenerek, gittikçe pırıl pırıl yanan ve bir hikâyenin nihaî gelişmesini en son hadde ulaştıran yüce bir hakikat, kazanılan sanat şerefini arttırabilir; fakat bu hakikat hiçbir zaman, en son sayfada, ilk sayfada olduğundan daha hakikî değildir, daha açık olduğu da pek nâdirdir... Yazar, ortaya, kimsenin şahsî haklarına tecavüz etmeyen bir sokak uzatmakla, sahipsiz bir arsaya tasarruf etmekle ve eskiden beri havadan kâşaneler kurmakta kullanılan malzemelerden bir ev inşa etmekle affedilmez bir cürüm işlemiş addedilmeyeceği ümidindedir. Hikâyedeki şahıslar ̶ her ne kadar vaktiyle yaşamış köklü ve oldukça mümtaz kimseler gibi görünüyorlarsa da− hakikatte yazarın uydurduğu, yahut da, hiç olmazsa, karma ettiği karakterlerdir. Ne faziletleri, sakinleri olmak iddiasında bulundukları sayın şehrin şerefini arttırabilir, ne de kusurları, en küçük bir şekilde, o şehrin aleyhine olabilir. Onun için, eğer kitap ̶ bilhassa bahsi geçen bölgede− sadece Essex Eyaleti'nin herhangi bir toprak parçasıyla değil de, daha ziyade gökteki bulutlarla ilgili bir romans olarak okunabilirse, yazar memnun kalacaktır."
Yazar:
Nathaniel Hawthorne
Nathaniel Hawthorne
Çevirmen:
Naciye Öncül
Naciye Öncül
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 31 dk.Sayfa Sayısı: 336Basım Tarihi: Kasım 2018İlk Yayın Tarihi: 1959Yayınevi: Büyüyenay YayınlarıOrijinal Adı: The House of the Seven Gables
ISBN: 9786052071649Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
88 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
"Din adamları, hakimler, devlet adamları darağaçlarını kuşatanların en ön safında idiler; bu kanlı işleri en çok onlar alkışlıyor, ne feci şekilde yanıldıklarını da en son kabul eden onlar oluyordu." (S.13) Uzun zamandır beni okurken bu kadar kendinden iten başka bir kitap olduğunu hatırlamakta zorlanıyorum. Okuması zor muydu? Hayır. Çevirisi kötü müydü? Hayır. (Bazı eski kelimeler kullanılmış ama sayfa altlarinda manası verilmiş) Redaksiyon mu kötüydü? Hayır. Yazarin üslubu mu sıkıntılıydı? Galiba bu soruya da cevabim hayır olacak. Adını koyamadığım bir şey vardı. Yazarin seçtiği konu olabilir veya yazarın konuya girmekte zorlanması da olabilir. Kitabın konusuna gelecek olursak; Kendi halinde yaşayan adamcağız Matthew Maule'nin oturdugu araziye göz diken Colonel Pyncheon, zavallı adamın "cadılık" suçlamasıyla öldürülmesine neden olur. İdam edilirken bir lanette bulunan Maule, Pyncheon sülalesinin asırlar boyu o arazinin uzerine yaptırdıkları 7 çatılı evde mutlu, huzurlu yaşamasına mani olur. Aslında yer yer yazarin hicivleri, tavuklar üzerinde sembolizm unsurları kullanması vs yerlerini çok beğendim. Fakat tarifi zor bir his yaşattı bu kitap bana! Yani "sevdim bu kitabi" dememe engel olan bir durum:) Lutfen okuyun ve düşüncelerinizi benimle de paylaşın. Bu tarifi zor durumu keşfetmeme yardımcı olun. Keyifli okumalar dilerim.
Yedi Çatılı Ev
Yedi Çatılı EvNathaniel Hawthorne · Büyüyenay Yayınları · 201887 okunma
Reklam
460 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
#1001kitap~~~
~~~...insanoğlunun kahramanlıklarını gözden geçirirsek, bize en büyük sevinci veya en büyük acıyı tattıran en âsil şeylerin hep böyle bayağı, ehemmiyetsiz 1tarafları olduğunu da görürüz~~~ Kalıcı suç ve intikam romanı olan Yedi çatılı ev 1840'ların New England'ın sosyal ve ahlaki değerlerini canlı 1şekilde yansıtıyor. Nathaniel
Yedi Çatılı Ev
Yedi Çatılı EvNathaniel Hawthorne · Maarif Matbaası · 195987 okunma
335 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Şükranca yorumlarda bugün :D
1< ahalisi Merhaba merhaba merhaba sevgili okurlar nasılsınız ? umarım iyisinizdir . Ben iyiyim çok şükür . Kitap da bitti .
Kafes
KafesNathaniel Hawthorne · Erasmus Yayınları · 201987 okunma
344 syf.
1/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 günde okudu
Kabus ve bir kitabın katledilişi
Hayatımda okuduğum en en en iğrenç kitaptı diyebilirim. Yani o çevirmene editöre sövmemek için kendimi zor tutuyorum. Bu nasıl çevirmenlik. Bu nasıl editörlük. Yemin ederim kitabın yarısına kadar konusunu bile anlayamadım. Tavsiye etmiyorum. Kitabı rezil etmişsiniz yayınevi olarak.
Kabus
KabusNathaniel Hawthorne · Tutku Yayınevi · 201487 okunma
Reklam
344 syf.
·
Puan vermedi
Nathanıel Hawthorne( Kabus ) Kitaptan yorumum
• Çitlembik(teaw) tadında kitap okumak • İnsan ırkının tüm kahramanlık hikayelerine bakarsak, neşe veya kederin içinde en asil ne varsa orada kötü ve saçma şeyler de görürüz. • Yaşam içinde bir çok şey barındırır. Ve üzerimizde genel bir sempatiye duyulan daha derin bir inanç olmazsa, alayla karışık bir hakaretten şüphelenebileceğimiz gibi kaderin Demir gibi soğuk ve sert yüzündeki bastırılması imkansız asık suratlılıktan da şüpheleniriz.
Kabus
KabusNathaniel Hawthorne · Tutku Yayınevi · 201487 okunma
3/10 puan verdi
İnceleme
Yazar seninle konuşuyormus gibi karakterleri tanıtarak olayları ilerletiyor ama bi türkü konuyu gidişatı anlayamadımve beklediğim gerilim hissine kavuşamadım.Yazarın eline emeğine sağlık diyebilirim sadece.
Kafes
KafesNathaniel Hawthorne · Erasmus Yayınları · 201987 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
Nihayet bitirdim ama ramazan dolayısıyla heralde gerçekten yorumlayamayacagim bir kitap. Aklımda kalan teksey eklediğim alıntı desem yeridir. Ramazandan diye düşünüyorum. Kusuruma bakmayın 1000 kitapta tek benim okuduğum bir kitabı böyle yorumsuz bırakmak olmuyor ama mazur görün beni
Evdeki Kabus
Evdeki KabusNathaniel Hawthorne · Altınpost Yayınları · 201587 okunma
344 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kabus
Ben kitap tasarımına bakarak bir korku romanı okuyacağımı düşünerek okumaya başladım ve bir hata yaptığımı anladım. Okurken yeter artık bitsin dediğim bir kitap oldu. Kitap ile ilgili tek beğendiğim taraf yazarın okuyucu ile konuşması oldu ama bu bile konuyu tam olarak anlayamadığım için etki etmedi. Ben beğenmedim tavsiye de etmem ama belki başkaları beğenebilir. İyi okumalar.
Kabus
KabusNathaniel Hawthorne · Tutku Yayınevi · 201487 okunma
Reklam
344 syf.
4/10 puan verdi
Kapak tasarımı ve arkasındaki özet dikkatimi çektiği için almıştım ancak hata yaptığımı kitabı okuyunca anladım. Yazara saygımdan yarım bırakmak da istemedim ancak ikinci hatayı yaptığımı farkettim kitap bitince :) Kitap tasarım olarak kütüphanenizde şık ve dikkat çekici durabilir ancak bundan öteye gidemez.
Kabus
KabusNathaniel Hawthorne · Tutku Yayınevi · 201487 okunma
Resim