Dante Alighieri
Dante, büyük yapıtı "İlahi Komedya"yı hazırlayan kitabı "Yeni Hayat"ı 1292'de yazmaya başlamıştı. Beatrice ile tutkulu serüveninin izlerini taşıyan kitap, yazılış özellikleri nedeniyle modernlere de öncülük etmiş bir yapıya dayanır. İlk kez dilimize çevrilen "Yeni Hayat" klasik Avrupa edebiyatının temel metinleri arasında yer alıyor.
72 sayfa

7/10 puan verdi
Edebi açıdan son derece keyifli, estetik anlamda da oldukça tatmin edici fakat anlatılan aşkın boyutu ve Dante’nin Beatrice’e duyduğu hislerin yoğunluğu okurken yorulmanıza neden oluyor. İnsanın hayatında yalnızca iki kez karşılaştığı bir birine, bu kadar güçlü, bu kadar yakıcı bir tutkuyla bağlanmasını anlamlandırmakta zorlandım okurken. Dante’nin hissettikleri, bir hayranlık ya da sergiden çok sanki histeri ve saplantıdan ibaret. Genel olarak, sanatsal dili ve tarihi değeriyle önemli bir kitap olsa da, hislerin bu kadar abartılı sunumu bana ağır geldi, 7/10.
5/10 puan verdi
Asıl adı "Vita Nuova" olan ve yayımlandığı tarihten çok sonra bile Avrupa Edebiyatı'nda bir klasik olarak çok ses getiren bir eser "Yeni Hayat"... Dante'nin açıklamaları
Dante Gibi Sevmek
10/10 puan verdi
Dante’nin şiir yazdığını biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum. Sone denilince ben sadece Shakespeare bilirdim.
~~~İtalyanEdebiyatı~~~
168 syf.
8/10 puan verdi
"~... bugüne kadar hiç1kadın hakkında yazılmamış şeyleri sevdiğim kadın için yazmayı niyet ediyorum..." diyerek yazmaya başlayan İtalyan ozan ve politikacı Dante nin hayatı boyunca 2kere gördüğü Beatrice ye duyduğu aşkı ve bu aşka karşılık almadığı ve genç yaşta ölen Beatrice e yıllar boyunca yazdığı şiirlerden oluşan aşkına dair unutulmaz cümlelerin olduğu çok güzel1kitaptı, şiirlerin ardından detaylı anlatmak istediğine yada şiir bölümlerine dair bilgiler vererek de yazılanların özümsenmesini sağlıyor. "Yeni Hayat" kitabını 30 yaşındayken kitaplaştırıp aşkını ölümsüzleştirerek, bu aşkı "İlahi Komedya" nin zirvesine yerleştirmiştir ve Dante 56 yaşında yakalandığı sıtma hastalığından vefat etmiştir ve Beatrice ine kavuşmuştur... "İlahi Komedya" ya başlamadan ve "Nişanlılar" kitabını da okurken kitap ve yazar için "'Dante'yle aynı cümlede adını geçirmeye layık görüleceği tek İtalyan edebiyatçının eseridir denmesi de İtalyan edebiyatının kurucu babalarından "Dante" yi de tanımak adına ard arda okumam çok isabetli oldu. "Yeni Hayat" unutulmaz cümleleriyle hafızamda yer eden kitaplar arasına girmiştir, çok severek okudum kesinlikle tavsiyemdir... "~...Ben dairenin merkezindeyim ve tüm kenarlar bana eşit uzaklıktadır, ama sen değilsin...~"
Yeni HayatDante Alighieri · Dedalus Yayınları · 20181,051 okunma
Puan vermedi
34. Hafta - 34. Kitap 2024 yılının 34. Kitabı Dante Alighieri’nin Yapı Kredi Yayınlarından Işıl Saatçıoğlu çevirisiyle çıkmış Yeni Hayat adlı kitabıydı. Elimdeki Ocak 2023 baskısı.
Puan vermedi
Dante okumaya Vita Nova ile başlamak en uygun olan seçenekti. Kitap genel hatlarıyla Dante'nin Beatrice üzerinden tarif ettiği ruhsal gelişimi ve arınma sürecini anlatıyor diyebiliriz. Aşk üzerine bir tema olarak görünse de gerçekte Beatrice'nin varlığı bile bir soru işaretidir. Dante Beatrice'yi gözünde ilahlaştırıp tanrıya ulaşmak için bir yol olarak görmektedir. Bunların yanı sıra eserde beni en etkileyen şey Dante'nin Beatrice'ye olan saf ve sadık aşkı oldu. O öldükten sonra sadık kalmaya devam edişi ve ilerleyen zamanda İlahi Komedya gibi büyük bir eseri kaleme alışı hem italyan edebiyatı hem de Dante'nin kalpten bağlı olduğu Hristiyanlık dini için çok önemli bir eseri ortaya çıkardığının kanıtıdır. Dante'yi anlamak zordur ama anladıktan sonra da bırakmak istemeyecek kadar derinden etkiler. Dante okuyacaklara önerim öncesinde hayatı ve yaşadığı dönemin koşulları hakkında küçük bir araştırma yapmaları. Incipit vita nuova.
7/10 puan verdi
Siz kadınlar,iyi bilirsiniz aşkı, Konuşalım sizinle sevdiğim kadını, Ona övgülerin sonu yoktur elbette, Yine de rahatlamak isterim bir nebze. Ne zaman düşünsem onun letafetini, Aşk içimde öyle bir lezzet yaratır ki, Yaşayan her insanı aşık edebilirdim. Dante nın ,Beatrice olan aşkının şiirsel ifadesidir Yeni Hayat. İlahi Komedya dan önce okunması önerilen bir kitaptı. İyi okumalar dilerim.
Seviyorsan söyle...
168 syf.
6/10 puan verdi
Dante abimizin evrensel aşkı Beatrice’ye karşı beslediği tarifsiz duygularının sonucunda işte burada başladı “Yeni Hayat”. Bilinene göre Beatrice’yi 9 yaşında görür ve aşık olur. Birçok şiir yazar ve bunları bu kitapta toplar. Kitabın en güzel yanı; bize kazandırdığı “Vide cor meum” operasıdır naçizane görüşüm. Çünkü Beatrice ve Dante başkalarıyla evleniyorlar. Adam akıllı karşısına çıkıp “seviyorum kızım anlamıyor musun?” dese belki başka bir yeni hayat okuyacaktık. Seviyorsan söyle mübarek, kıza da yazık bize de. Kız başkasıyla evleniyor gelin olmuş gidiyorsa da Yeni Hayat yazmak ayıp olur, spotifydan “Mutlu ol yeter” gönderip meseleyi kapatmak gerek. Özetle Danteyi çok severim, büyük saygım var her zaman fakat kitabı zirveye koymam. Okunmalı diyorum ve son olarak ekleyeyim; her zaman “çevirmen haindir”.
Yeni HayatDante Alighieri · Dedalus Yayınları · 20181,051 okunma
10/10 puan verdi
İlk defa Dante okuyan biri olarak bu kadar içli bir metinle karşılaşacağımı tahmin etmemiştim. İlk sayfasından itibaren etkisi altına aldı eser. Gerçekten çok dolu doluydu. Neredeyse hiçbir olay olmamasına rağmen hiç sıkmadan akıverdi. Anlatım ve üslup gerçekten çok güçlü, okuyan herkes Dante'nin yüzyıllar önce hissettiklerini hissedebilir. İlahi Komedya'yı okumama bile gerek kalmadan Dante'nin isminin bu kadar duyulmasının nedenini anladım. Zaten bu eserin İlahi Komedya'dan önce okunmasının önerildiğini duymuştum. Şimdi ise zaten çok merak ettiğim İlahi Komedya'da nelerle karşılaşacağımı düşünmeden edemiyorum.
7/10 puan verdi
Dante'nin 1292 yılında kaleme aldığı, henüz on yaşında görüp tutkuyla bağlandığı biricik aşkı Beatrice'i anlattığı, onu melek statüsüne koyup ilahi şiirler yazdığı eserin adıdır 'Yeni

Dante Alighieri
Dante AlighieriYazar · 13 kitap
Dante Alighieri (Mayıs-Haziran 1265, Floransa - 14 Eylül 1321, Ravenna) İtalyan ozan ve politikacı. En bilinen eseri, Ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı İlahi Komedya`dır (La Divina Commedia). Bu eser Cehennem, Araf ve Cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur. Dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri kabul edildiği gibi, modern İtalyanca`nın da temelini oluşturur... Domenico di Michelino (1465): Dante ve kitabı, Floransa Modern Avrupa ve İtalya için önemli bir figürdür ve İtalya'daki metal 2 euro'ların tura tarafında Dante'nin resmi vardır... Dante denince ilk akla gelen isim belki de onun sonsuz bir aşk ile bağlandığı Beatrice'dir (Türkçe okunuşu: Beatris). Dante'nin çocukluğu ve gençliği hakkında çok az bilgiye sahip olunsa da, şairin dokuz yaşındayken kendisinden bir yaş küçük Beatrice'ye aşık olduğu kesin olarak bilinmektedir. Komşuları Floransa'lı şövalyelerden olan Folco di Ricovero de' Portinari'nin kızı Beatrice ile komşularının evindeki bir eğlence sırasında tanışmıştı. Tanıştığı ilk andan beri Dante Beatrice'e büyük bir tutkuyla bağlandı. Beatrice ile ikinci kez karşılaştığında on sekiz yaşındaydı, bu ikinci karşılaşmadan sonra Beatrice'e olan sevgisi daha da derinleşti. Beatrice'e olan aşkı yazımını ve şiire olan bakış açısını büyük oranda etkileyecekti; İlahi Komedya'nın tohumlarını atan belki de Beatrice'ye olan aşkıydı. Dante aşkından sevgilisine hiçbir zaman söz etmemiştir, nitekim 1288 yılında Beatrice Floransa'lı şövalyelerden Simone dei Burdi ile evlendi. Fakat Beatrice evliliğinden sadece iki sene sonra, 1290'da, yirmi dört yaşında öldü. Beatrice'nin ölümünden sonra Dante çalışmalarına daha sıkı sarılmış, Latin edebiyatı ve felsefeye kendisini adamıştır. Kuşkusuz Beatrice'nin ölümü Dante için büyük bir şoktu ve yazarın yazım hayatını da fazlasıyla etkiledi. Beatrice'nin çok genç bir yaşta ölmesi, Dante'nin onu ölümsüzleştirmesine yol açmış, fikriyatında Beatrice'ye maddi, ölümlü ve insani bir görünümden ziyade manevi, ölümsüz ve ilahi bir görünüm vermesine neden olmuştur.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.