Yeni Orta Asya ya da Ulusların İmal Edilişi

Olivier Roy
8.7/10
13 Kişi
29
Okunma
9
Beğeni
1.035
Görüntülenme
Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan: 1990´larda bağımsızlık ilan ederek kurulan bu yeni ulus-devletlerin gerçeğini nasıl anlayabiliriz? Orta Asya´da ne değişti? Neler değişmeden kaldı? Yakın bir gelecekte bu ülkeleri, muz cumhuriyeti benzeri petrol cumhuriyetleri olarak mı göreceğiz? Bu yeni devletlerin hepsinin dil, toprak ve etnik nüfus yapısı anlamında birer sovyet icadı oldukları tarihsel gerçeği kavranmaksızın bugün çizdikleri manzaranın anlaşılamayacağını düşünüyor Fransız araştırmacı Olivier Roy. Uzun yıllara ve bölgede yaptığı gözlem ve araştırmalara dayanan kitabında, Orta Asya´nın 20. yüzyıldaki sosyal, kültürel ve siyasi tarihini, bölgenin Rusya tarafından fethinden başlayarak katediyor. Rus İmparatorluğundaki müslüman reformcu hareketleri, Bolşevik Devrimi sonrasında bölgenin sovyetleştirilmesini, SSCB´nin milliyetler ve etnikleştirme politikasını ve sovyet yönetimi altında eski dayanışma gruplarının yeniden biçimlenmesini anlatıyor; bölgenin İslam ve milliyetçilik açısından bugününü ve ortaya çıkan yeni jeostratejik bağlamda yeni devletlerin Rusya, Türkiye, İran ve ABD ile ilişkilerini değerlendiriyor. Olivier Roy´nın anlattığı güncel tarih, Türkiye´den Orta Asya´daki bu uzak, yakın akrabalarımıza bakışımızın ne tür çarpıklıklar, bilgisizlik ve zayıflıklar taşıdığını çok iyi sergileyecek okura...
272 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2000
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

268 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Olivier Roy'un bu eserinde SSCB'nin dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni Orta Asya devletlerinin nasıl yaratıldıkları ve ulus devletlere dönüşüm süreçleri tarihsel bir perspektiften ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Yazarın kütüphane, arşiv ve saha çalışmalarında elde ettiği verilerle hazırlanan bu eser, Orta Asya devletleri hakkında bilgi sahibi olmak ve çalışma yapmak isteyen herkesin kütüphanesinde bulundurması gereken bir eserdir. Hem çeviri bir kitap olması hem de dilinin biraz ağır olmasından dolayı kitabın pek akıcı olduğu söylenemez. Ancak konunun ilgi çekiciliği ve önemi bu açığı kapatmaktadır.
Yeni Orta Asya ya da Ulusların İmal Edilişi
Yeni Orta Asya ya da Ulusların İmal EdilişiOlivier Roy · Metis Yayıncılık · 201829 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Orta Asya, Türk Dünyası ya da Türki Cumhuriyetler; adına ne dersek diyelim bu bölgeyle ilgili araştırma - çalışma yapan herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap. Belki yüzlerce alıntı yapılabilecek, bilimsel çalışmalarda kullanılabilir içerikler mevcut. Kulaktan duyma ya da toz pembe hikayelerin yerine bu tür çalışmalara rağbet edilmesi düşünce dünyamızı daha sağlam temellere oturtmamıza yardımcı olacaktır. Yazarın ele aldığı tarihsel ve akademik birikimin üzerine bölgede yaptığı inceleme ve gözlemler aradan yıllar geçmesine rağmen halen güncelliğini korumakta. Yazar kitabı kronolojik bir şekilde hazırlamış. Her şeyi tane tane anlatmış. Tarihsel süreci şahsi analizleri ile zenginleştirmiş ve bugün literatürümüzde kullanılan pek çok terimi bizlere kazandırmış. Umarım en kısa sürede daha güncel ve kapsamlı bir çalışma hazırlayacak yazar ya da bilim insanlarımız ortaya çıkar ve yeni tanımlar ortaya koyar.
Yeni Orta Asya ya da Ulusların İmal Edilişi
Yeni Orta Asya ya da Ulusların İmal EdilişiOlivier Roy · Metis Yayıncılık · 201829 okunma

Yazar Hakkında

Olivier Roy
Olivier RoyYazar · 7 kitap
1949'da doğdu. CNRS'in (Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi) Çağdaş İran Dünyasında Toplumsal Bilimler Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1972'de felsefe doçenti oldu. 1985'ten beri CNRS'te çalışmaktadır. 1980-88 arası Afgan direniş hareketiyle sekiz yolculuk yapan Roy, 1985'te L'Afghanistan, Islam et modernité politique (Afganistan, İslam ve Siyasal Modernlik) kitabını yayımlamıştır. Siyasal İslam ve Orta Asya üzerine (İran, Afganistan, eski SSCB'deki müslüman cumhuriyetler) çalışmalarıyla tanınan yazarın Afganistan’da Direniş ve İslam (Yöneliş Yayınları, 1990) adlı bir kitabı yayımlanmıştır. Metis’te yazarın başlıca kitaplarından Siyasal İslamın İflası (1994), Farhad Khosrokhavar ile birlikte yazdığı İran: Bir Devrimin Tükenişi (2000), Yeni Orta Asya ya da Ulusların İmal Edilişi (2000), Küreselleşen İslam (2003) ve Kayıp Şark’ın Peşinde’yi (2015) yayımladık.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.