Yeni Orta Sınıf

Ali Şimşek

Yeni Orta Sınıf Sözleri ve Alıntıları

Yeni Orta Sınıf sözleri ve alıntılarını, Yeni Orta Sınıf kitap alıntılarını, Yeni Orta Sınıf en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yeni orta sınıf ve adaylarının (üniversite öğrencileri) sayısına paralel artan, bar ve kafeler "buluşma karşılaşma" mekanları olarak kültürel yüzeyi belirleyecek; New York ve Londra çağrışımlı şehir (city), öncelikle bu karşılaşma mekanlarını ve gece hayatını vurgulayacaktır. Geçmişin üst sınıfları ve orta sınıfları hedefleyen yayınlarda
Sayfa 48 - 49Kitabı okudu
Basit anlamıyla sermaye hareketlerinin üretim ve sanayiden, başta finans-bankacılık ve borsa olmak üzere rant-faiz, spekülasyon faaliyetlerine kayması olarak nitelendirebileceğimiz neoliberalizm, özel-sektör merkezli bir hizmetler sektörünü geçmiş dönemle kıyaslanamayacak oranda genişletecektir. Bilgi işlem (IT), bankacılık, finans, medya, reklâmcılık, halkla ilişkiler, turizm, yeme-içme, eğlence sektörleri hem yeni orta sınıf için istihdam alanları hem de en 'şık' vitrini olarak onları hedefleyecektir. Kısaca söylemek gerekirse: 3B: Banka, Basın, Bilgi-İşlem; fabrikaya karşı ofis!
Reklam
Gerçekten de 90'lı yıllar bütün dünyada medya ama en çok da dergi patlamasına yol açacaktır. Fakat bu sefer odakta geleneksel orta sınıflar değil yeni orta sınıf olacaktır. Aktörün değişmesi, anlayışı da değiştirecektir. Geçmişin temkinli üslubundan çok farklı bir anlayış 90'lı yıllarda Esquire ve Cosmopolitan gibi erkek ve kadın yeni orta sınıf dergilerinde somutlanacaktır. Beyaz yakalı, ağırlıklı olarak hizmetler sektörü çalışanı ve kentli olmayı önemseyen, markalara ve iyi yaşamaya, yemeye içmeye düşkün, cinselliği 'dobra dobra' konuşan ve yaşamaya çalışan, iyi kazanma planları olan 'genç profesyonelleri' hedefleyen; kendilerini 'geleneksel orta sınıflardan' ironik bir dışlayıcılıkla' ayırmayı sürekli vurgulayan bu dergiler; 90'lı yıllar kültürel yüzeyinin 'göze batan' unsurları olacaktır.
Sayfa 58 - 59Kitabı okudu
Neo-liberalizm, yeni orta sınıfın parlaklığının gizlediği bir yoksulluğu derinleştirirken bir taraftan da yoksulların dalgaya alınması, 90'lı yılların daha önce eşine pek rastlanmayacak özelliklerinden biri olsa gerek. "Amele Yanığı" adı altında bronzlaşmaya dönük yapılan bir espriyi düşünmek bile bu "yeni"yi somutlamaya yetecektir sanırım.
Sayfa 116Kitabı okudu
Aristokrasiden geleneksel orta ve alt sınıflara 1945 sonrası "kitlesel üretim" ile ulaştırılan süslü mobilyalara karşı, yeni orta sınıf bir tür "yeniden başlama, hijyen ve tarihsizliği" vurgulayan minimalist formlarla kendini onlardan farklılaştıracaktır.
Katı bürokrasi biçimlerini eleştirip, risk almaya vurgu yapılarak, esnekliğin insanlara kendi yaşamlarını şekillendirmede daha fazla özgürlük kazandırdığı söylenmektedir.
Reklam
"[Yeni Orta Sınıf mensupları] Ayrıcalıklarını doğum ya da servet avantajlarına değil, kişisel üstünlüklerine borçlu olduklarına inanırlar. Geçimlerini de çoğu durumda maaş veya ücret olarak kazandıkları için... Dışarıdan bakanlara gelirleri ne kadar kabarık görünürse görünsün, her kuruşunu alımlarının teriyle kazandıklarına inanırlar."
Sayfa 79 - 80 Raphael Samuel'den alıntıKitabı okudu
Birey kapalı bir kutu, mahrem bir çekirdek haline gelirken, yoğun içsellik, bunu uygun edebi bir form ile beraber (roman) keşfedilmeyi bekleyen bir hazineye de dönüşecektir.
Risk ve belirsizliğin doğallaştırılarak estetize edilmesi, seksenlerde yaygınlaşan, genç profesyonellere kazanç ve başarı vaat eden, tiyo veren ekonomi, borsa dergileri (tümden belirsizlik ve risk üzerine kuruludur) ile doğu mistisizmiyle harmanlanmış, esnekliği öven yönetim ve kariyer kitaplarının da temel özellikleri olacaktır.
Sayfa 68 - 69Kitabı okudu
"Kültür ilk kez bu kadar önem kazandı, bir bakıma günlük hayatın kendisi kültürelleşti, öte yandan da kültür denen alan özerkliğini ve otoritesini ilk kez bu kadar kesin biçimde kaybetti."
Sayfa 66 - Nurdan Gürbilek'in Vitrinde Yaşamak kitabından alıntıKitabı okudu
Reklam
Bol fotoğraflı, özellikle kurgulu kapak fotoğraflarıyla Nokta, Nurdan Gürbilek'in seksenli yılları tanımlarken kullandığı 'söz patlaması' sürecini tetikleyen dergilerin en önemlilerinden biri olacaktır.