2021 Okuma Listesi - 15. Kitap
Ursula Leguin kitabı şöyle anlatıyor: "Sanırım Yerdeniz Büyücüsü'nün en çocuksu yanı, konusu: Büyümek. Büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuz bir yaşımda tamamladım – ne kadar tamamlanabilirse; o yüzden de çok önemsiyorum. Çoğu genç de önemser. Ne de olsa esas işleri budur: Büyümek."
Aynı şeyi kitapta Çağrı Usta'ya söyletiyor: "Çocukken, büyücülerin her şeyi yapabileceklerini sanıyordun. Ben de öyle sanırdım, bir zamanlar. Hepimiz öyle sanırdık. Fakat gerçek şu ki, insanın gerçek gücü, büyüyüp bilgisi arttıkça izleyebileceği yol, iyice daralıyor. Ta ki, en sonunda sadece ve sadece mutlaka gerekenden başka yapacak şeyi kalmayıncaya kadar." (s.78)
Büyümenin yolu kendini tanımaktan geçer. Zamanla insan kötü özelliklerini törpüleyip iyi özeliklerini öne çıkarmaya başlar. Aslında kitabın ana karakteri Ged'in yaptığı tam olarak bu. Kendisiyle bir savaşa giriyor ve bu savaştan galip çıkıyor.
Yazar kitapta Jung'un arketiplerinden birini de kullanmış. Önce Jung'un Dört Arketip adlı kitabını okumanız metni daha derinden anlamınızı sağlayacaktır.