Ocean Vuong
“Her kar tanesinin birbirinden farklı olduğunu söylerler, ama kar fırtınası hepimizin üstünü aynı şekilde örtüyor” Şair Ocean Vuong, yirmili yaşlarında bir oğulun okuma yazma bilmeyen annesine hitaben yazdığı bir mektup formundaki ilk romanı Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz’de, Vietnamlı bir ailenin ırkçı şiddetin kol gezdiği beyaz Amerika’daki hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Bu geçmişe dönüşler ve sorularla dolu mektubun “Küçük Köpek” takma adlı yazarı, kendi kimliğini keşfetme macerasıyla ailesinin Vietnam Savaşı’nın damga vurduğu hikâyesini iç içe geçirirken, hayatının daha önce annesinden sakladığı taraflarını da paylaşıyor. Küçük Köpek’ten İngilizceyi yeni öğrenen bir çocukken okulda yaşadıklarını, mevsimlik işçi olarak tütün tarlalarında geçirdiği yazları, annesiyle çatışmalı ama sıcak ilişkisini, ilk aşkının yürek burkucu hikâyesini ve nasıl yavaş yavaş bir yazara dönüştüğünü dinlerken sadece günümüz Amerika’sının acımasız gerçekliğine değil, dilin iyileştirici, hatta kurtarıcı gücüne de tanıklık ediyoruz. Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz, ırkçılık, sınıf, şiddet, erkeklik gibi meselelere şaşırtıcı bir cesaretle giren, unutulmaz bir roman. Kendi sesini bulan bir oğulun, sesini hiçbir zaman duyuramayacak annesine, sonunda, yazıyla ödediği borç.
256 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 4 Haziran 2019

7/10 puan verdi
Eveet bir kitabın daha sonuna geldim. Sevdim, beğendim. Şöyle ki sizi içine çeken kitaplardan. Okurken o dünyaya gerçekten dahil oluyorsunuz. Kısacası oldukça samimi. Yazar kitabı yazarken annesine mektup yazar gibi ve kendi hayatından yola çıkarak yazıyor. Sanırım o samimiyet de buradan geliyor. Ama yer yer dili beni yordu. Kitabı çok sık bırakıyordum o kısımlarda. O yüzden okuması biraz uzun sürdü. Kitabın genel teması savaş daha doğrusu savaşın bıraktığı izler, ırkçılık, homofobi, şiddet, bağımlılık... Ve farklı olmanın (seçsen de seçmesen de) yarattığı tüm zorluklar. İyi ki okudum :)
10/10 puan verdi
Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz
"Zaten Vietnamlı” olan yazarın, küçükken öğrenmek zorunda kaldığı yabancı dil ile bu eseri vererek, tüm “dışarı çık ve görünmez ol” nasihatlerine karşı, sanatıyla “ben buradayım” demesi ve yıllar sonra bir köşede unutulmuşluklarının öcünü alması... Bu şiirsel romanda Vietnam savaşı sonrası Amerika'ya göç etmiş bir ailenin travma dolu
9/10 puan verdi
Amerika, Vietnam’a ilk bombayı 8 Mart 1965’te attı. 1973’ün Ocak ayına kadar süren kısır döngünün başlangıcıydı bu. Savaşan Amerikalı askerlerin savaşmak için hiçbir nedeni yoktu. Bilmedikleri topraklar vardı önünde, kendi topraklarından binlerce kilometre uzakta olan. Ve bilmedikleri diğer şey Vietnam’ın buna yabancı olmadığıydı. Bir dünya
Puan vermedi
Yirmili yaşlara bir oğulun annesine yazdığı mektup formatındaki bir kitap. Çok zorlandım okurken, nefessiz kaldım. Çünkü insan anne olunca nedense her kötü şeyin kendisinin ve çocuğunun da başına gelecekmiş gibi hissediyor. Her satırda ya benim oğlumda bana böyle mektuplar yazarsa diye çok korktum. Vietnam göçmeni bir aile, savaşın içinden geçmişler ve acısını hala taşıyorlar. Nesiller boyunca da devam edecek karmik bir lanet gibi peşlerinde her acı.. Kitapta otobiyografik ya da kurmaca olarak yazılan her şey beni çok üzdü… Yazarın şair olmasından kaynaklanan çok güçlü bir metini var. Akıcılığına hayran kaldım. En sevdiğim cümle: ‘’Her kar tanesinin birbirinden farklı olduğunu söylerler, ama kar fırtınası hepimizin üstünü aynı şekilde örtüyor.’’ Sevgili ‘’Küçük Köpek’’ seni hiç unutmayacağımdan emin olabilirsin.
Puan vermedi
Ocean Vuong Vietnam asıllı bir yazar. Küçük Köpek takma adlı, yirmili yaşlardaki bir oğulun okuma yazma bilmeyen annesine seslenişlerden oluşan bir roman, Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz. Mektup, hikâye, şiir arasında gezinen bir metin. Vietnamlı bir ailenin Amerika’da tutunma hikâyesinin anlatıldığı bir roman da denilebilir.Geriye dönüşlerle Vietnam Savaşı’nın ailenin kaderini belirlemesini, Küçük Köpek’in çocukluk günlerini, mevsimlik tütün işçisi olarak çalışırken yaşadığı ilk aşkı ve cinsel kimliğini keşfedişini görüyoruz. Anne, büyükanne ve Küçük Köpek’in oluşturduğu dünya sanki başka bir gerçeklikte.Bunu yoğun bir şekilde hissettim. Etkileyici ve zorlayıcı bir metin, Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz.
Puan vermedi
Her türlü zorbalık ve şiddetin içinden geçen genç bir oğulun okuma yazma bilmeyen Annesine yazdığı mektup şeklinde bir roman - anlatı, otobiyografik ögeler içermesinin yanı sıra kurmaca olduğu gerçeğini unutmamalı. Savaş hafızasının, göçmenliğin ve eşcinselliğin yanına bir de kabuğuna sığmayan bir deha ve maddi imkânsızlıklarla boğuşma eklenmiş. Büyüme, var olma, kendini gerçekleştirme çabasının içinde bocalarken geç ergenliğin acı dolu keşifleri de asla itiraf edilemeyen insana, Anneye anlatılıyor. Sulu sepken duygusallıklardan uzak, çarpıcı ve gerçek..
10/10 puan verdi
"bir şeyi yeteri kadar çok istersen sonunda ondan bir tanrı yaratırsın, derler. peki tek istediğim kendi hayatım idiyse anne?" şair ocean vuong'un küçük köpek takma adıyla, annesine yazdığı mektuplarından oluşuyor kitap. savaşın insan zihninde bıraktığı hasarı, ırkçılığı, annesine olan sevgisini, ilk aşkını, cinsel kimliğini keşfedişini, çocukluğunu şiirsel bir dille apaçık anlatmış yazar. hiçbir satırında sıkılmadan okudum. umarım artık hiçbir şeyle savaş halinde değilsindir küçük köpek. "uzun zamandır ilk defa, cennete, tüm bunlar patladıktan sonra birlikte olabileceğimiz bir yere inanmaya çalışıyorum."
1/10 puan verdi
Bir tanıdığımın tavsiyesi ile ve isminden çok etkilenerek aldım bu kitabı. Doğru bir dönemde okumadım belki. Hassas dönemde olan kimselerden uzak kalması gereken bir kitap. Bir ailenin dramı hatta. Bir dramda bir çocuk ne olursa ne hissederse ne görürse öyle bir kitap. Dili aslında akıcı ama o kadar kötü ki bahsettikleri uzun uzun okuma ben yapamadım. Zor bir kitaptı güzel cümleler ve çıkarımlar vardı evet ama tekrar olsa okuyacağımdan emin değilim.
7/10 puan verdi
Şiirsel bir dille yazılmış kaliteli bir roman. Altı çizilecek, bu mecrada paylaşılacak o kadar çok cümle vardı ki, paylaşarak vakit kaybetmek yerine ağır ağır demlenen bir çay gibi sindirerek okudum. Vietnam edebiyatı kapsamında okuduğum ilk kitap. Yazarın başka kitapları da çevirilir umarım.
9/10 puan verdi
300 küsur sayfalık bu romanı anlatabileceğim tek bir sözcük mevcut: samimiyet. Soluksuz okudum, elimden bırakamadım ve belki de o yüzden ya ben karakterlerin aralarındayım ya da onlar benim evimde gibi hissediyorum. Vietnam savaşı döneminde Amerika’ya göç etmek zorunda kalan Vietnamlı bir aile konu ediliyor ve yaşadıkları zorluklar nasihatlerine kadar sinmiş durumda: “Fazla dikkat çekme, zaten Vietnamlısın.” Ancak üslup, konunun ağırlığının tam aksine oldukça eğlenceli. Okumanızı öneririm, pişman olmazsınız.

Ocean Vuong
Ocean VuongYazar · 3 kitap
Önemli ödüller -Ruth Lilly / Sargent Rosenberg bursu -Pushcart Ödülü -T. S. Eliot Ödülü -MacArthur Bursu ------------------------------------------------------------ Vuong , Ho Chi Minh City, Vietnam'da bir pirinç çiftliğinde doğdu. Büyükannesi kırsal kesimde büyüyen genç bir kadındı ve büyükbabası Michigan'dan gelen Beyaz bir Amerikan donanması askeriydi. Büyükanne ve büyükbabaları Vietnam Savaşı sırasında bir araya geldi, evlendi ve üç çocuğu vardı, vuong'un annesi onlardan biriydi. Onun dedesi vardı gitti geri ziyareti evde BİZİ ama yapamadı dönmek zaman Sonbahar Saigon olmamış. Büyükannesi, annesini ve teyzelerini yetimhanelerde ayırdı ve yetişkin olarak yeniden bir araya gelmeden önce hayatta kalmaları için endişeliydi. Bir polis memurunun annesinin karışık ırk mirasına sahip olduğundan şüphelenmesinden sonra Vietnam'dan kaçtılar ve sırayla Vietnam yasalarına göre yasadışı olarak çalışıyorlardı.[4] 2014 yılında Vuong İki yaşındaki Vuong ve ailesi sonunda Filipinler'deki bir mülteci kampına geldi ve daha sonra altı akrabasıyla birlikte Hartford, Connecticut, Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşerek Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Bundan sonra babası ailesini terk etti. Vuong, daha sonra babasının büyükbabasıyla yeniden bir araya geldi.[2][5][6][4] vuong, kim disleksi ailesinde çalışır şüpheleniyor,[4] okumayı öğrenmek için ailesinde ilk oldu,[6] on bir yaşında.[5] Eğitim Vuong, akademik mükemmelliği ile tanınan bir okul olan Connecticut'taki Glastonbury Lisesi'ne katıldı. "Bunu nasıl kullanacağımı bilmiyordum," dedi Vuong, bir noktadaki not ortalamasının 1.7 olduğunu belirtti.[7] Lisedeyken, glastonbury mezunu Kat Chow'a "Connecticut'tan ayrılmak zorunda olduğunu anladığını" söyledi.""Bir topluluk kolejinde biraz zaman geçirdikten sonra , vuong pazarlama okumak için New York'taki Pace Üniversitesi'ne gitti. Orada geçirdiği süre, onun için olmadığını fark etmeden önce sadece birkaç hafta sürdü."[8] Daha sonra New York City Üniversitesi Brooklyn College'a kaydolduve burada şair ve romancı Ben Lerner altında 19.yüzyıl İngiliz Edebiyatı okudu ve İngilizce lisansını aldı.[9][10] New York Üniversitesi'nden şiir alanında yüksek lisans derecesi aldı .
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.