Yeşilçam Dedikleri Türkiye

Vedat Türkali

Yeşilçam Dedikleri Türkiye Konusu

En güzel şiir de birlikte olmanın şiiri. Onu yaz yazacaksan! Sevişmek de dayanışma değil mi? Pervin'le dün gece bölüştüklerimizin sürüp gitmesi, bütün bu görünenler. GREV ÇADIRINDA'nda onu anlatmak istiyorum. Nasıl? Bulamadım daha; kolay mı?.. Yalnız onu da anlatmak istemiyorum. O çadıra kapatılmaya başkaldırmak gerek. Sevişmek varsa niye katı sınırlar çizilsin? Birkaç çirkinin yol kesmesiyle yitecek mutluluk, yalanın bir parçası demek... Hem de en kötü parçası... Faizi bile vardır!.. Koy çelik kasaya, sakla!.. İnsana, yakışan verilmeli. Bir de, şunların anlamayacağı dizeler söyleme sakın. Benim anladığımı onlar niye anlamasın? Öyle değil biliyorsun... Güçlük de orada... Bakma sen bu şamataya, onların her şeyi anlayacakları gün epeyi ilerlerde daha. Anlatamayınca böyle söylersiniz. Öyle iyi anlar ki onlar... Bunca toplanmasını bilecekler de doğruları söyleyeceksin, anlamayacaklar!.. Gülüşüp konuşmalarına bak şunların, birbirlerine yemek uzatışlarına... Ellerini çektiler, kaldırım taşına döndü şu duvarların ötesindeki makineler... Kös kös bekliyor hepsi... Salt onların doğruları yeterli olsa. (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 17 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 608Yayınlanma Tarihi: Kasım 2015İlk Yayınlanma Tarihi: 1990Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
ISBN: 9786053140412Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Arda Çolakoğlu

@Arda4534
02 Şubat 2019 16:17
10/10 puan verdi
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle uzunca bir aradan sonra tekrar bir kitap incelemesi paylaşacağım. Kitabımız yine bir Vedat Türkali kitabı: Yeşilçam Dedikleri Türkiye. Şöyle bir baktığım zaman sitede bu kitaba yeterince önem verilmediğini gördüm. Okuyan çok az. Üstelik inceleme yazanlardan
Yusuf Ergin

Yusuf Ergin

@yusufergin
23 Mart 2020 16:09
8/10 puan verdi
Kitap tam olarak ismini anlatıyor. Yeşilçam dedikleri Türkiye. Ne eksik, ne fazla. Başlarda okumakça oldukça zorlandım, dili genelde karakterlerin kafa sesleri hatta düşünceleri-kafaları üzerine kurulu, bu da hikayenin akmasını zorlaştırıyor. Türkali karakterleri o kadar mükemmel çizmiş - hatta o karakterler olmuş- ki devamında kitap akmaya başladı. Sayfa sayısı ve dili sebebiyle okuması zor olsa da karakterler ve olaylar birbirine bağlandıkça, olay örgüsü ortaya çıktıkça oldukça etkileyici bi hale geldi. Türkali'nin en az bilinen ama en etkili kitaplarından biri olduğunu düşünüyorum.
8 etkileşim
Cyn

Cyn

@Lhhh
16 Nisan 2020 01:19
Puan vermedi
Vedat Türkali'nin en güzel romanlarından biri... Olay örgüsü öyle sağlam bir temele dayanıyor ki romandan kopup , sıkılmak neredeyse imkansız. Vedat Türkali-Yeşilçam Dedikleri Türkiye romanı üç kişi üzerinden şekillenir: Gündüz, Refik ve Zühtü Bey. (Refik'in babası) Romanı okurken bu karakterin tek tek iç dunyalarına girmekteyiz. Sayfalar süren iç monologların içine serpiştirilen anlatıcı söylemlerine geçiş okuyucuya hiç hissettirmeden veriliyor. Sinemayı sınıf bilincinin oluşmasında bir yol olarak gören Gündüz, bir dönem cezaevinde kalmış şiir yazıp, çeviri yaparken yolu Refik'le kesismiş böylece sinemaya adım atmıştır. Refik ise bir sinema tutkunudur. İlk filmini Gündüz'le çalışarak gerçekleştirmiş ve başarı kazanmıştır. Ardından bireysel olarak yaptığı ikinci film de sinema çevresince beğenilmiş, ancak yeterli seyirciye ulaşamamıştır. Üçüncü filmi (İlaç Dosyası) yine Gündüz'le çalışarak çekime başlama çabasında... Zühtü Bey, İkinci Dünya savaşı sonrası Almanya'da yaşamış ve Hitler'e hayranlık duymuştur. İdeolojik olarak milliyetçi, muhafazakar bir yapıda... Ayrıca Yılmaz Güney'i Şahin Doğu karakteriyle romana aktarması bir Yılmaz Güney hayranı olarak heyecan duymamı sağladı. Sonuç olarak pek popüler olmayan bu kitap, Vedat Türkali okurlarınca göz ardı edilmemeli ve bir an önce okunacaklar listesinde ilk sirayı almalı!..
6 etkileşim
Furkan

Furkan

@furkangureci
06 Aralık 2018 13:51
Puan vermedi
"Burası Türkiye, doğru iki yandan da olmaz çoğu kez! İki yandakiler iki yana çekiştirir durular; doğru da orta yerde sallanır kalır." Yalancı Tanıklar kahvesine nazaran sönük kalmış bir eseri Vedat Türkali'nin.Bol argo,samimi dil, yöresel şiveler,akıp giden kurgu.Yine de okunur.
6 etkileşim
Özge

Özge

@VioletPetrichor
25 Ocak 2019 10:32
Puan vermedi
Yeşilçam Dedikleri Türkiye¸ adından da anlaşılabileceği gibi, yaklaşık 30 yılını sinemacılıkla geçirmiş olan Vedat Türkali’nin Yeşilçam ve Türkiye’nin panoramasını içi içe geçirerek anlattığı romanı. 1960-1970’lerdeki Türk sineması, set emekçilerinin durumu, örgütlenme çabaları ve Yeşilçam’ın iç
3 etkileşim

55-64 Yaş
65+ Yaş

Vedat Türkali
Vedat TürkaliYazar · 35 kitap
Vedat Türkali (doğumu. 13 Mayıs 1919, Samsun) Abdülkadir Demirkan 'ın (1950'li yıllarda Abdülkadir Pirhasan olmuştur) yazılarında kullandığı ismidir. Senarist, şair ve romancı olan Türkali, liseyi Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlenmiştir. Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de siyasi eylemleri sebebiyle tutuklanmış; 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kalmıştır. Gar Yayınları'nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960'da Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965'de yönetmenliği denemiştir. Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır. Mihri Belli'nin yakın arkadaşı ve Atıf Yılmaz'ın arkadaşı ve akrabasıdır. TKP'nin eski üyelerindendir. 2002 seçimlerinde DEHAP'dan aday olarak aktif siyasete atılmıştır. Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan'ın babası, Deniz Türkali'nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini'nin dedesidir.

Yeşilçam Dedikleri Türkiye Sözleri ve Alıntılar

07 Ocak 21:14
En güzel şiir de birlikte olmanın şiiri. Onu yaz yazacaksan!
52 etkileşim

07 Ocak 21:16
Dara düştük mü, yıkmaya çalış­tıklarımıza sarılıyoruz!.
119 etkileşim

07 Ocak 15:40
Söz üretmekteki ustalığımız kadar becerikli olsaydık...
26 etkileşim

08 Ocak 18:52
Sevinçlerimiz hep yarımdır bu ülkede.

08 Ocak 22:56
Türkiye yitirmiş sağlığını; benim elimden ne gelir? Eskiden böyle miydi?

Yeşilçam Dedikleri Türkiye İletileri