Yeşilin Kızı Anne. Okurken her sayfasında canım Anne, canım Cuthbertlar, canım Avonlea dediğim bir kitap. Okurun içini
yaşama sevinciyle, umutla dolduran; okuduğum en zarif, en nahif kitaplardan. İlk sayfasından son sayfasına kadar
samimiyet, sevecenlik kokan bir kitap. İçerisinde dünyanın en tatlı, en sevilesi karakterlerini barındıran Yeşilin Kızı
Anne, kitaplığımın en değerli üyelerinden biri oldu.
Çocukluğumuzun Çiftlik Kızı Anne'i, birkaç yıl önce hayatımıza Netflix yapımı "Anne With an E" isimli bir diziyle
yeniden girdi, iyi ki girdi. Yeşilin Kızı Anne kitabından uyarlanan bu dizi sayesinde ben dahil belki de birçok insan
dizisinin uyarlandığı bu kitabı okumuş oldu. O diziyi izlememiş olsam belki de kitabı okumayacaktım ve bunun nasıl bir kayıp
olacağını düşündükçe "Anne With an E"yi izlediğim için bir kez daha şükrediyorum.
Marilla ve Matthew Cuthbert. Birbirlerinden karakter olarak son derece farklı iki kardeş, ortak bir paydada buluştukları konu ise çiftlik işlerine yardımcı olması için bir erkek çocuk evlat edinmeleri gerektiği. Erkek bir çocuk beklerken onları bekleyen çocuk ise bizim kızıl saçlı, geveze, hayalperest Anne Shirley'miz. Yeşilin Kızı Anne, Anne'in yeni evinde yani Green Gables'ta yaşadıklarını anlatıyor. Bu olayları okurken Avonlea kasabasına, Avonlea halkına, bölgenin doğasına hayran olmamak elde değil. Yazarımız L. M. Montgomery'nin betimleme gücü, harika cümleleri böyle güzel bir konuyla birleştiğinde ise ortaya Yeşilin Kızı Anne gibi mükemmel bir kitap çıkıyor. Ayrıca BKM Kitap'tan aldığım ciltli baskının yanında hepsi birbirinden güzel bir adet defter, bir adet poster ve bir adet de ayraç vardı. Dizide Anne karakterini canlandıran Amybeth Mcnulty'nin görsellerinin kullanıldığı bu hediyelere aşık oldum diyebilirim.
Yeşilin Kızı Anne'den bu kadar bahsetmişken dizisi Anne With an E'den de biraz daha bahsetmemek olmaz. Toplam üç sezondan oluşan bu dizide belki de Netflix'in yaptığı en iyi işlerden biri. Kitaptaki atmosfer ve olaylar ekrana neredeyse birebir aktarılmış, kitaptan sapmalar yok denecek kadar az ve bunu gördükten sonra "Anne With an E" bir kez daha gönlümü kazandı. Anne Shirley karakterini canlandıran oyuncu ancak bu kadar gerçekçi, ancak bu kadar muhteşem olabilirdi. Amybeth Mcnulty o kadar hissederek oynuyor ki Anne'i, bu rol için doğmuş olmalı. Ayrıca kitaptan farklı olarak dizi daha güncel olduğu için her sezonda farklı bir toplumsal soruna değiniyor. Irkçılık, kadın hakları, kadınların eğitimi ve düşüncenin ifade edilmesi özgürlüğü gibi konular incelikle işleniyor dizide.
"Yeşilin Kızı Anne" harika bir kitap, "Anne With an E" harika bir dizi. Okumanızı, izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Okuyun ve Anne'in olağanüstü biliçaltına doğru bir yolculuğa çıkın, izleyin ve kendinizi Avonlea'nin muhteşem atmosferine
bırakın.