2.21 Görüntü'nün mevcudiyetinin tek sebebi O'dur (Bilinç).
Yorum: Saf Canlılık ve Biliş olan Bilincin kendisini göstermesi için Görüntü gereklidir. Dolayısıyla, Görüntü'nün var olmasının ardındaki tek sebep Bilinçtir. Deneyim ve Özgürleşme gerçekleştikten sonra, cansız, ölü madde olan Görüntü, artık Bilinç (Gören) ile ilişkiye girmez. Çünkü Bilincin yansıması ile canlılık bulmuştur, O'nun ayrılması ile mevcudiyet bulmuş biçimi ortadan kalkacaktır. Biçimin ortadan kalkmasıyla Görüntü hem ortadan kalkacaktır hem de kalkmayacaktır.
Notlar: 1) “Biçimin ortadan kalkmasıyla... ” Görüntü, Bilince sahip tüm canlılar için tek ve birdir (Prakriti doğası gereği tek ve birdir). Eğer Bilince sahip bir kışı özgürleşmeye ulaşırsa o zaman bir kişi için Görüntü ortadan kalkıyorsa tüm diğer canlılar için de ortadan
kalkmalı gibi bir düşünce ortaya çıkabilir. Ancak Görüntü aslında özgürleşmiş Bilince sahip bir kişi için de “yok olmaz”, o kişi sadece artık onu deneyimlemez, göremez. Bilinç artık Buddhi üzerinden yansıtılmadığı için herhangi bir haz ya da acı deneyimlemez, dolayısıyla aslında Görüntü ortadan kalkmıştır demek Budahi'nin Nitelikleri (3 Guna) ile Bilinç arasındaki bağlantı kopmuş, ayrışmıştır demektedir.
(Sâmkhya Karika)
Neden?