Yorgun Anılar Zamanı

Ayşe Sarısayın
8/10
24 Kişi
84
Okunma
16
Beğeni
2.825
Görüntülenme
İki ters, iki yüz... Sokaktan biri geçti az önce, karşı eve girdi. Rahatladım, daha erken, katlanamayız birbirimize. Koyu karanlıklarda belki, aynı yatakta bedenlerimizi sakınarak uyurken. Erken sabahlarda biraz, henüz uyku mahmurluğundan sıyrılmadan. Bayramlarda, zorunlu aile ziyaretlerinde, kısa sürelerde, ancak. 2004 Yunus Nadi Öykü Ödülü sahibi Ayşe Sarısayın, yeni öykülerini topladığı kitabı Yorgun Anılar Zamanı'nda yine kadın kahramanların arasında geziniyor. Masallar arasında büyüyen bir kız çocuğu, gördüğü mutlu evliliklerin bozulup dağıldığına tanık olmuş bir genç kız, kendi hüzünlü geçmişinden torununu sakınan bir anneanne ve evliliğini sürdürememiş kadınlar... Ayşe Sarısayın, değerlerin sarsılmaya yüz tuttuğu toplumumuzda kadının ne olursa olsun ayakta kaldığını, kalabileceğini gösteriyor bize. Böylece biz bu hüzünlü ama dirençli kadınlarda mutlaka kendimizden bir şeyler buluyoruz. Yorgun Anılar Zamanı, ölçülü, şiirsel dili ve inandırıcı anlatımıyla Ayşe Sarısayın'ın öykü yolculuğunda yepyeni bir durak ve öykü edebiyatımızda iz bırakacak birkitap.
144 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Yorgun Anılar Zamanı
144 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
Arka Kapaktan.... Ayşe Sarısayın, kendisine 2005 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı getiren Yorgun Anılar Zamanı'nda yine kadın kahramanlar arasında geziniyor. Masallar arasında büyüyen bir kız çocuğu, mutlu sandığı evliliklerin bozulup dağıldığına tanık olmuş bir genç kız, kendi hüzünlü geçmişinden torununu sakınan bir anneanne, evliliğini sürdürememiş kadınlar... Ayşe Sarısayın, değerlerin sarsılmaya yüz tuttuğu toplumumuzda, kadının ne olursa olsun ayakta kaldığını, kalabileceğini anlatıyor. Her kadın, bu hüzünlü ama dirençli kadınlar da kendisinden bir şeyler bulabilir. Yorgun Anılar Zamanı ölçülü, şiirsel dili ve inandırıcı anlatımıyla Ayşe Sarısayın'ın öykü yolculuğunda önemli bir durak ve edebiyatımız da iz bırakmış bir kitap.
Yorgun Anılar Zamanı
Yorgun Anılar ZamanıAyşe Sarısayın · Can Yayınları · 201284 okunma
Edebiyatımızda Nitelikli Öykü Kitaplarından Biri
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Muhteşem bir öykü kitabı Yorgun Anılar Zamanı. Ayşe Sarısayın ince bir işçilikle, öykünün tüm bilinen kurallarına harfiyen uyarak yazmış adı geçen kitabı. Ne bir sözcük eksik ne bir sözcük fazla. Örnek bir öykü kitabı nasıl olmalı sorusuna verilecek cevaptır Yorgun Anılar Zamanı. İsmi gibi anılardan beslenen, anıların yorgunluğuyla şekillenmiş öyküler var kitapta. Anılarla yaşayan yaşlı kadınlar, yaşlı erkekler var. Zaten kitabın içindekiler kısmında "Yalnızlık Çeşitlemesi" isimli bir başlık var ve bu başlığın altında yalnızlık öyküleri var. Arı duru bir dil, yalın sade bir kurgu ve anlatım, insan ruhuna dokunan öyküler var. Küçük kızlardan, genç kızlara ve buradan yaşlı kadınlara kadar uzanan kadınlık hallerine dair öyküler. Şiirsel dili, gerçekçi anlatımı ve etkileyici konularıyla okumalı mutlaka okunmalı Yorgun Anılar Zamanı.
Yorgun Anılar Zamanı
Yorgun Anılar ZamanıAyşe Sarısayın · Can Yayınları · 201284 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sait Faik Ödüllü öyküleri okumayı seviyorum.Bu ödülü alanların çoğu, bileğin hakkıyla ödülü kazanmış gibi geliyor bana.Ayşe Sarısayın da bunlardan biri. Yazarın “Maçka Palas” adlı öyküsünü Nursel Duruel tarafından hazırlanan Sait Faik Hikâye Armağan Antolojisi’nde okuduğumda, onun diğer öykülerine de ulaşmak istedim. Kitabın şimdilerde basımı yok maalesef. Ben de sahaftan aldım. Ayşe Sarısayın, “Yorgun Anılar Zamanı” kitabıyla 2005 Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görülüyor. Bu kitapta daha çok kadınlık, yalnızlık, yarım kalmışlık meseleleriyle ilgili on öykü bulunuyor. Yazarın tertemiz dili, gerçeğinden ayırt edemediğimiz canlı karakterleri okuru esere çabucak bağlıyor.
Yorgun Anılar Zamanı
Yorgun Anılar ZamanıAyşe Sarısayın · Can Yayınları · 202384 okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
Mühendis yazarların kitapları çok daha başarılı oluyor. Bunun formülünü bilemiyorum ama bana daha detaycı geliyor. Bazı anıları o kadar güzel anlatıyorlar ki, Murat Gülsoy da bunu yaşamıştım, keza Oğuz Atay, Aslı Erdoğan, Cem Akaş, hatta yurtdışına gidelim Boris Vian, Dostoyevski'de de durum aynı. Neyse bir işe yaramayan tespitten kitaba geçelim :) Bu kitabı ödül alması nedeniyle okumaya başladım. Kitap 2005 Sait Faik Hikaye Armağanını almış. Dümdüz hikayeler var. Ancak bunu olumsuz anlamda söylemiyorum. Tamamı ile sade ve anlatmak istediğini yorgun biçimde anlatmış. Başlık çok güzel seçilmiş o açıdan. Özellikle 2. kısımdaki hikayeler birbirlerini çok güzel takip ediyor. Başka kitaplarını da okuma isteği uyandı içimde. Tavsiye ederim. Ayrıca Behçet Necatigil'in kızıymış Ayşe Sarısayın. Bunu bilmiyordum.
Yorgun Anılar Zamanı
Yorgun Anılar ZamanıAyşe Sarısayın · Can Yayınları · 201284 okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Ayşe Sarısayın, kelimenin tam anlamıyla bu işin mutfağında büyümüş, babasından el almış bir yazarımız. Behçet Necatigil'in evladı olmanın öğrettiği çok şey olduğunu düşünüyorum. Sait Faik Hikaye Armağanı'nı almış olan kitabı ile tanıştım kendisiyle, sırada Denize Yazıldı kitabı var benim için. Öykü okumayı sevmeyenleri bile bi yerlerden yakayacak enfes öyküler ve öykülerin başlıklarındaki alıntılarla muazzam bir kitaptı. Başta öykü severler olmak üzere herkese tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar #readingismycardio #aslihanneokudu #okudumbitti #2021okumalarım #okuryorumu #kitaptavsiyesi #yorgunanılarzamanı #ayşesarısayın #canyayınları #öyküokurları
Yorgun Anılar Zamanı
Yorgun Anılar ZamanıAyşe Sarısayın · Can Yayınları · 201284 okunma
144 syf.
10/10 puan verdi
Video: youtu.be/jEztizhubH0 Yorgun Anılar Zamanı.
Yorgun Anılar Zamanı
Yorgun Anılar ZamanıAyşe Sarısayın · Can Yayınları · 201284 okunma

Yazar Hakkında

Ayşe Sarısayın
Ayşe SarısayınYazar · 13 kitap
Ayşe Sarısayın, 1957 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini İstanbul Alman Lisesi'nde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden (1981) ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ne bağlı İşletme İktisadı Enstitüsü'nden mezun oldu (1986). Uzun yıllar ilaç sektöründe yönetici olarak çalıştı. Evli ve bir oğlu var, İstanbul'da yaşıyor. Babası Behçet Necatigil'in çeviri şiirlerini (Yalnızlık Bir Yağmura Benzer, Adam Yayınları, 1984) ve aile mektuplarını (Serin Mavi, YKY, 1999, Selma Esemen ile birlikte) yayına hazırladı. Behçet Necatigil'e ilişkin anılarının yer aldığı Çok Şey Yarım Hâlâ adlı kitabı, 2001 yılında yayımlandı (YKY). Denizler Dört Duvar (Can Yayınları, 2003) adlı ilk öykü kitabı 2004 Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne, Yorgun Anılar Zamanı (Can Yayınları, 2004) 2005 Sait Faik Hikaye Armağanı'na,Karakalem Resimler (Can Yayınları, 2008) adlı öykü kitabı ise Dünya Kitap dergisinin 2008 Yılın Telif Kitabı Ödülü'ne değer görüldü. Erdal Öz, Unutulmaz Bir Atlı adlı biyografi çalışması ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nca desteklenen İstanbulum projesi kapsamındaki Beşiktaş, Yollar ya da Anılar Boyunca adlı kitabı 2009 yılında yayımlanan Ayşe Sarısayın'ın son kitabı Kedimin Adı Çamur (2010). Fırsat buldukça Almancadan çeviriler de yapıyor. Siegfried Lenz'den çevirdiği Almanca Dersi (Deutschstunde) romanına (Everest Yayınları, 2012) Dünya Kitap Dergisi 2012 "Yılın Çeviri Kitabı" ödülü verildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.