Yüksek Fırınlar

Fakir Baykurt

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
350 syf.
9/10 puan verdi
Yüksek Fırınlar
Sevgili Fakir Baykurt ilk baskısı 1983 yılında yapılan "Yüksek Fırınlar" adlı bu kitabında, ülkemizde 60'lı yıllarda görülmeye başlayan dışgöç olgusu çerçevesinde yurtdışına işgücü göçüne dahil olan bireylerimizin sorunlarına değinmeyi amaçlamıştır. Bu değinmeyi ise, para biriktirip, bir traktör alabilmek maksadıyla
Yüksek Fırınlar
Yüksek FırınlarFakir Baykurt · Adam Yayınları · 2002137 okunma
Reklam
376 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Zamanında Almanya'ya işçi olarak giden 1200 metrede kömür kazanlar ve 1800 derece de demir eriten bantlarda çalışan gurbetçilerimizin yaşadıklarını, çektikleri zorlukları, kültür farklılıklarını anlatmış yazar Fakir Baykurt bizzat aralarında onlarla konuşarak. Egenin köylerinden gelip biraz para kazanıp geri dönecektir Türkmen Koca İbrahim üç kez evlendi arabasını aldı ama dönmek nasip olmadı. Hep öyle değil mi o kadar akrabalarımız dostlarımız var ama dönemediler. Boşuna dememiş eski aklı erikler (Kitaptaki tabiri ile) doğduğun değil doyduğun yer diye. Aslında koca İbrahimin hikayesi var , düşününce kimbilir ne hikayeler var kolay değil yıllarca vatanından sevdiklerinden uzak belki bir başına kalmak. Yazarın kalemi çok güzeldi özellikle şiveli olarak çoğu yerde konuşmaları birebir yazmış kimi zaman gülerek okudum.
Yüksek Fırınlar
Yüksek FırınlarFakir Baykurt · Literatür Yayıncılık · 2018137 okunma
371 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
BU KİTAP DAHA ÇOK OKUNMALI Öncelikle bu eser okuduğum ikinci Fakir Baykurt kitabı. Yazarın çok sade, akıcı ve yalın bir dili var. Bu kitap da oldukça akıcı ve sade bir dille yazılmıştır. Kitapta karakterlerin ruhsal durumları iç monolog tekniği ile yazılmıştır. İç monolog tekniği ile yazılan yerler kitapta en sevdiğim kısımlardı. Fakir Baykurt karakterleri ruhsal portrelerini gerçekten çok iyi betimlemiştir. Kitabın bazı sayfaları sizi sıksa da geneli yukarıda da belirttiğim gibi akıcıdır. Kitabın yazım dili ile ilgili konuştuk. Şimdi kitabın konusu ve karakter incelemelerine geçelim. Kitap, para kazanmak amacıyla Anadolu'dan Almanya'ya giden bir grup işçinin yaşamını anlatır. Karakterlerin gurbette nasıl yaşadıkları Fakir Baykurt şu cümle ile açıklamıştır: Dünya aldı başını aya vardı. Biz gerilerde, acılarda kaldık. Tabanımız çamura yapışık; ne kadar çırpınsak çıkamıyoruz... Kitapta o zamanlardaki namus anlayış ile ilgili bölümler de bulacaksınız. Kitap, geleneksel aile yaşantısını da çok iyi anlatmıştır. Kitap, İbrahim Mutlu karakteri üzerinden mutluluk arayışını da konu alır. Kitap, Elif mutlu karakteri üzerinden de Anadolu kadınının çektiği sıkıntıları anlatmıştır Biz genelde Fakir Baykurt'u "yılanların öcü" ve "Eşekli Kütüphaneci" gibi eserleriyle tanısak da "Yüksek Fırınlar" isimli eserini de okumalıyız. İlk başta da dediğim gibi "BU ESER DAHA ÇOK OKUNMALI"
Yüksek Fırınlar
Yüksek FırınlarFakir Baykurt · Literatür Yayıncılık · 2018137 okunma
371 syf.
7/10 puan verdi
Kezik Acar kocasını bir kazada kaybedip Almanya’ya yerleşir.Torunları olur , Alman bir gelini olur.Kısacası artık Almanya’dan gidemeyeceğini anlar ancak içi rahat değildir çünkü kocasının mezarı Türkiye’dedir.Ne yapıp ne edip kocasının kemiklerini Almanya’ya getirmek için kollarını sıvar. Bu macerayı Fakir Baykurt her zamanki gibi toplumsal olaylara da yer vererek bazı bazı eleştirerek anlatıyor. Almanya ile bir bağlantım , oraya giden bir akrabam vs. olmadığı için konu olarak çok ilgimi çekmese de kurgu ve karakterler her zamanki gibi beni oldukça sürükledi.
Yüksek Fırınlar
Yüksek FırınlarFakir Baykurt · Literatür Yayıncılık · 2018137 okunma
Reklam
371 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Yazarın ilk okuduğum eşekli kütüphaneci kitabından sonra diğer eserlerini de okumak istedim ama açıkçası beklentimin çok altında kaldı kitap.Surekli bir küfür halinde ilerlemesi beni rahatsız etti.Gurbette bir garip işçi olan İbrahim Mutlunun yaşamını dayandırdığı mutlulukk özlemi soyadında simgeleşir.Yaptigi üç evlilikte de mutluluğu bulamayan İbrahim ve son eşi Elif için bir hayli zor alan evlilikleri aslında hâlâ bunu yaşayan o kadar çok aile olduğu gerçeğini hatırlattı bana.Namusun sadece kadınların koruması gerektiği birşey olduğunu buram buram hissettiren İbrahim Mutlu için yer yer çok öfkeyle okuyup bitirdim kitabımı.Diğer kitaplarını merakla okumaya devam etcem.
Yüksek Fırınlar
Yüksek FırınlarFakir Baykurt · Literatür Yayıncılık · 2018137 okunma
371 syf.
·
Puan vermedi
Fakir Bayburt insanımızın portresini bu eserinde Almanya'ya işçi göçü üzerinden , toplumsal sorunlarımızın zannedildiği kadar basite indirgenemeyeceğini gözler önüne sermektedir, insan doğup büyüdüğü kültürden ne kadar uzağa giderse gitsin sadece bedenen uzaklaşıyor yazar İbrahimin nezdinde bunu gözler önüne seriyor.
Yüksek Fırınlar
Yüksek FırınlarFakir Baykurt · Literatür Yayıncılık · 2018137 okunma
Resim