Yüksek Ökçeler

Ömer Seyfettin

Yüksek Ökçeler Yorumları ve İncelemeleri

Yüksek Ökçeler yorumları ve incelemelerini, Yüksek Ökçeler kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yüksek Ökçeler puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

810 üzerinden
811 Kişi · 121 İnceleme
240 syf.
7/10 puan verdi
Kitabı beğendim , Osmanlıca kısmını okudum . Üniversite okurken pratik yapmak için önermişti hocalar. Okudukça okuyasınız geliyor çok eğlenceliydi. Osmanlıca öğrenmeye yeni başlayanlar için güzel bi kitap , önerilir:)
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Genesis Kitap · 20115,3bin okunma
212 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Türk edebiyatının sevilen yazarlarından olan Ömer Seyfettin'in eserlerinden biri olan Yüksek Ökçeler 17 öyküden oluşmaktadır. Kitaba adını veren Yüksek Ökçeler günlük hayattan, insanların birbirini nasıl kolaylıkla aldattıklarını mizahi yönü ağır basılarak anlatılmıştır. Diğer hikayeleri genel olarak 20 . Yüzyılın başındaki Türk ailelerinin sosyal yapısını tasvir eder. Kadın erkek ilişkilerini , yanlış evlilik sorunları , yanlış Batılılaşma , sosyal bunalimlarını hikayelerde açıkça görmek mümkündür. Mizahi ön plana alarak yanlış inanışları, taasubu hikayelerde çok fazla işlemiştir .Bu konuların yanısıra son hikayede Türklük şuuruna vurgu yapmaktadır.Kısa akıcı bir eser olmasının yanında insan her hikayede ders çıkarmaktadır.
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Kurgan Edebiyat Yayınevi · 20135,3bin okunma
Reklam
74 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
9 kısa hikaye: 1-YÜKSEK ÖKÇELER 2-DÜNYANIN NİZAMI 3-BEKÂRLIK SULTANLIKTIR 4-TÜRKÇE REÇETE 5-NİŞANLILAR 6-İNSANLIK VE KÖPEK. 7-ACIKLI BİR HİKÂYE 8-PİRELER 9-MERMER TEZGÂH Hikayeleri,
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
Mermer Tezgahında ustalık yapan bir marangoz titizliğinde kaleme almıştır. Hiçbir zaman Yüksek Ökçeler giyip gerçeklerden kaçmamıştır. Her hikayesinden ayrı bir roman yazılacak kadar konuları böyle kısa öykülere indirgemek büyük ustalık işi. Kesinlikle yatırım tavsiyesidir.
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Karbon Kitaplar · 20185,3bin okunma
159 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Ömer Seyfettin ile tanışıklığım ilkokul yıllarında Kaşağı adlı hikayesi ile olmuştu. Bir çoğunuzun da muhtemelen öyle olmuştur. O zamanki çocuk ruhumla beni bayağı etkilemişti. Yıllar sonra tekrar Ömer Seyfettin okumak bana o yılları hatırlattı. Yüksek Ökçeler kitabında her biri bir ders niteliğinde derlenmiş 22 hikaye mevcut. Akıcı ve sade bir dille yazıldığından çabuk bitiyor okurken sıkılmıyorsunuz. Ömer Seyfettin okunması gereken yazarlardan. Keşfetmeye geç kalmayın derim.
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 20175,3bin okunma
74 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Ömer Seyfettin'in okuduğum ilk eseridir. Bu da ayıplarımdan bir başkası olsun. Sabahattib Ali, Oğuz Atay, Hakan Günday gibi yazarlara da çok geç kalmıştım. Zararın döndüğüm kısmından sonrasının kâr sayarak devam ediyorum. Her biri akılda kalıcı ve geçerliliğini yüzyıllar boyunca sürdürecek olan insan tahlillerinden oluşuyor öyküler. Birbirinden derin anlamı olan öykülerden oluşan kitabın en iyi öyküsü Yüksek Ökçeler'di bana göre. "Göz görmeyince gönül katlanır" atasözünün sözlük karşılığı olabilir. Bildiğimiz hâlde görmediğimiz sürece sorun yokmuş gibi yaşamıyor muyuz hepimiz?
Yüksek Ökçeler (Cep Boy)
Yüksek Ökçeler (Cep Boy)Ömer Seyfettin · Karbon Kitaplar · 20195,3bin okunma
159 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Herkese tekrardan merhaba. Bu hafta okuduğum kitap Ömer Seyfettin’in ‘’Yüksek Ökçeler’’ isimli öykü kitabı. Ben bu kitabı bir kitap yarışmasına katıldığım için okudum ve aslında sevdim de. Kitap hepimizin duyduğu veya az buçuk bildiği Yüksek Ökçeler isimli öyküyle başlıyor. Ancak diğer öykülerinin ismini ise ilk defa duydum desem yeridir. Çünkü Ömer Seyfettin’in daha önce duyulmayan öykülerine yer verilmiş. Hepsi oldukça kısa ve okurken zaten ne zaman bitmiş anlamıyorsunuz bile. Her bir öyküde farklı bir yaşam dersi var. Her öyküyü okuduktan sonra sonunda mutlaka size bir şey katmış oluyor. Benim kitaplarda en çok sevdiğim yan budur. Bana bir şey kattığı an benim için fazlasıyla değerlidir. Tabi zevk için de okuyan insanlar vardır illa ki. Ama hep zevk için okumanın önüne geçmiştir bende bu bir şeyler öğrenme hali. Dediğim gibi kitabı okumak hoşuma gitti. O dönemin diliyle yazılmış olsa da kitabı basan yayınevi bazı kelimeleri günümüz Türkçesine çevirirken bazı kelimeleri de metnin bütünlüğünün bozulmaması amacıyla sayfaların alt bölümlerinde yer verilmiş. kitap28.blogspot.com/2021/05/omer-se...
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 20175,3bin okunma
Reklam
159 syf.
6/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Kitap klasik Ömer Seyfettin tarzında hikayelerden oluşuyor. Bu kitapta 6 hikayeye yer verilmiş ve benim en beğendiğim son hikaye olan "Primo Türk Çocuğu Nasıl Doğdu Ve Nasıl Öldü?" oldu. Öncelikle Ömer Seyfettin'in kaleminden bahsetmek istiyorum. Kendisi Milli Edebiyat akımının öncülerinden olduğu için dili oldukça sade ve akıcı. Bu zamanda bile okuyup anlayabiliyorsak kesinlikle bu akıma borçluyuz. Yaşadığı yıllar savaş dönemine geldiği için midir bilmem benim okuduğum tüm hikayeleri hep hüzünlüydü. Bu hikayeleri de şaşırtmadı :) Dönemin özelliklerini , yaşayışlarını, insan ilişkilerini bize yaşatırcasına yazdığı bu kitapta, en başta söylediğim gibi en beğendiğim "Primo" oldu. İçindeki Türklük aşkıyla küçücük bedeninin içinde verdiği mücadele beni duygulandırdı. Buradaki milliyetçilik mevzusu tartışılar fakat kendinizi Primo'nun daha doğrusu Oğuz'un yerine koymadan fikir beyan etmek doğru olmaz sanıyorum. Ben kendi adıma Oğuz'da kendimden bir parça gördüm. Umarım hikayenin sonunda Oğuz adını tarihe yazdırabilmiştir. Hoş bizim nice Oğuz kahramanlarımız var dillere destan olan...
Yüksek Ökçeler
Yüksek Ökçeler
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 20175,3bin okunma
208 syf.
6/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Yüksek Ökçeler
Birçoğumuzun Ömer Seyfettin ile çocukluğumuzdan beri süre gelen bir tanışıklığı var. Ama ben ne yazık ki Ömer Seyettin' in bir çocuk hikayecisi olmadığını bu gün bitirdiğim Yüksek Ökçeler kitabıyla bi kere daha gördüm. Bilinçsizce, sırf az sayfaya sahip oldukları gerekçesiyle erken dönemde ellerimize tutuşturulan bu öyküleri siz siz olun çocuklarınızın eline 11-12 yaşlarından önce vermeyin. Kitap; Milli Edebiyat Dönemi' ndeki Batılılaşma sürecinin negatif etkileri, sahtekarlığın alıp başını gittiği, batıl olanın insanı nasıl kasıp kavurduğu gibi içerikleri ele alan öykülerle bezenmiş. Artı ve eksilerine gelecek olursak; eserin yabancı sözcüklerden sıyrılarak arı bir Türkçe ile oluşturulması, kısa cümlelerin anlaşılma kolaylığı ve okuyucudaki merak dürtüsünü ön plana çıkarması olumu yönleri. Fakat bireysel ve toplumsal tahlillerin hiç yok denecek kadar az oluşu sebebiyle okuru tam olarak hikayelerin içine hapsedememesi olumsuz özelliklerinden. Kitabın edebi doyuruculuğunun bana eksik gelmesinin yanı sıra kitap okumaya hevesli olupta nereden nasıl başlayacağını bilmeyen bir tanıdığınıza rahatlıkla hediye edebileceğiniz nitelikte bir yapıt olduğunu da söyleyebilirim. Kitaplarla kalmanız dileğiyle..
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20205,3bin okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitap toplamda 22 öyküden oluşmaktadır. İlki kitaba da ismini veren Yüksek Ökçeler’dir. Sonrasında; Horoz, Dünyanın Nizamı, Türkçe Reçete, Nezle, Busenin Şekl-i İptidaisi, Bir Vasiyetname, Yemin, Çirkinliğin Esrarı, Baharın Tesiri, Havyar, Kıskançlık, Tavuklar, Apandisit, Beşeriyet ve Köpek, Muayene, Tuğra, Sultanlığın Sonu, Pireler, Kumrular, At, Mehmaemkan. En çok üzüldüğüm Kıskaçlık öyküsü oldu ve beni en çok etkileyenler de Pireler ve Mehmaemkan’dı. Toplumun cehalet ile gülünç konuma gelen taraflarını ele almıştır yazar. Ayrıca Ömer Seyfettin dilde sadeleşmeyi savunan ve bu nedenle öykülerinde yalın ve anlaşılır bir dil kullananan yazardır.
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 20175,3bin okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Kitap, “ Yüksek Ökçeler, Mermer Tezgâh, Nasıl Kurtarmış?, Rüşvet, Üç Nasihat, Yeni Bir Hediye, Topuz.” İsimli yedi öyküden oluşuyor. Benim en sevdiklerim ise Yüksek Ökçeler ve Üç Nasihat oldu. İyi okumalar.
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Timaş Çocuk Yayınları · 20215,3bin okunma
Reklam
96 syf.
7/10 puan verdi
16 öyküden oluşan yine bir Ömer Seyfettin ustalık eseri! İçerisinde eski kelimeler barındırsa da yazı dili oldukça sade, yani ben çocuk halimle bile sıkıntı çekmemiştim okurken... Öykülerin hepsi kendi içinde tutarlı ve sonunda güzel dersler çıkartıyorsunuz. Anlatım dilini, bu eserinde biraz daha sürükleyici ve maceracı buldum. Toplumla ilgili konulara eğilmiş. Toplumun bozulmuş bir hale sürüklendiği, modernleşme çabası altındaki yalakalıklar, anlamsızca türeyen kabadayı kültürü, hilekarlar, ikiyüzlüler genel olarak hikayelerinin odak noktası olmuş.
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Timaş Çocuk Yayınları · 20215,3bin okunma
159 syf.
·
Puan vermedi
Ömer seyfettin okuduğum ikinci kitabı ilkine göre daha sade anlaşılabilir bir dili var ve kısa hikayelerden oluşuyor genç yaşta dul kalmış zengin bir kadının hikayesini anlatıyor
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 20175,3bin okunma
159 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Ömer Seyfettin deyince aklıma şeker hastalığının bilinmediği bir dönemde doktorların meyve yiyin meyve suyu için diyerek ayağa kaldırmaya çalışmaları, hastanede yalnız kimsesiz olarak ölmesi ve bedeninin kadavra olarak uzun süre kullanılması geliyor. Bu gerçeği öğrendiğimde şaşırmış üzülmüştüm. Hikayelerinde de çokça bahsettiği Camsap mahlaslı yakın arkadaşı Ali Canip Yöntem, hastalığının son zamanlarında yanında olan tek insan olmasına rağmen uzun zaman tıp fakültesi öğrencileri tarafından kullanılmış bedeni. Ben İnkilap kitapevine ait bir basım okudum Yüksek Ökçeler kitabını. Kitaba adını veren Yüksek Ökçeler öyküsü ile başlıyor, tatlı mesajı ince ve güzel olan bir öykü idi. Bu kitap beni ilk sayfadan ilk öyküden etkiledi diyebiliriz. Toplam 22 öykü bulunuyordu, İstanbul ilçe betimlemeleri, karakterler, olaylar gayet güzeldi. Okurken çok keyif almadım, gazetelerde dergilerde yayınladığı öyküler olduğu için her gün gazetenin bir kenarında görsem okusam dedim. Sevdiğim öyküleri yazayim: Mehmaemken, Busenin Şekl-i iptidaisi, Baharın Tesiri ve Pireler. En çok Baharın Tesiri öyküsünü sevdim, Ömer Seyfettin ile eski İstanbul'da yolculuk yapmış gibi olduk. Son olarak toparlamak gerekirse; benim çok içime sinmese de öyküleri çok sıcaktı, çocuklara öğretici, mesajları yararlı, evimizden sokağımızdan hikayelerdi, kalemi güzeldi. Asker olarak başladığı yaşamını iyi ki yazar edebiyatçı olarak devam ettirmiş, edebiyatımıza Türkçe'nin sadeleşmesine verdiği çabalar gözardı edilemez.
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Tropikal Kitap · 20195,3bin okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsanlara güven duymak için sağlığından vazgeçmemiş miydi Hatice hanım ? İnsanların onun geldiğini duymaları için gürültülü ve sağlıksız yüksek ölçekler giymişti, huzuru ve mutluluğu bu şekilde bulmuştu .
Yüksek Ökçeler
Yüksek Ökçeler
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Timaş Çocuk Yayınları · 20215,3bin okunma
125 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.