Yumuşak Makine

William S. Burroughs
Beat kuşağının önemli temsilcilerinden William S. Burroughs bu kuşağın yazarlarının edebiyatta yaptığı devrimi bir adım daha ileri götürmek için çarpıcı bir üçleme yazar. Bu üçlemenin ilk kitabı olan Yumuşak Makine, okurları Burroughs’un içinde kutsal ya da tabu olan hiçbir şeyin bulunmadığı hayal dünyasının derinliklerine götürüyor. Sert, yaratıcı, özgür, eğlenceli, şiirsel bir tonun egemen olduğu bu dünya tüm klişeleri dönüştürürken her alanda sonsuz bir özgürlüğün kapılarını da aralıyor. Nefret, parasızlık, savaş, baskı, aşk ve her tür bağımlılığın kol gezdiği bu dünyada tekinsiz bir yolculuğa çıkan okurları rahatsız edici, benzersiz, zorlu ve yaratıcı bir okuma serüveni bekliyor. "İnceleme bölümünde de belirtildiği gibi yazar hiçbir değer sistemini dikkate almayan, disiplinsiz anti sosyal bir seks bağımlısı tipi ile şahsiyetleştirdiği "Yumuşak Makine" isimli kitapta bir konu bütünlüğü olmadığı, gelişigüzel kaleme alınarak anlatım bütünlüğüne de riayet edilmediği, genelde argo ve amiyane tabirlerle kopuk anlatım tarzının benimsendiği, özellikle erkek erkeğe cinsel ilişkilerin zaman ve yer tasvirleriyle ar ve hayâ duygularını rencide edecek ölçüde anlatıldığı, zaman zaman tarihi mitolojik unsurların yaşam tarzlarından örnekler vererek kişisel ve objektif olmayan gerçek dışı yorumlarda bulunduğu anlaşılmaktadır. Mezkûr kitabın bu haliyle edebi eser niteliği taşımadığı, okuyucu haznesine ilave katkısının olmayacağı, kriminolojik açıdan da kitapta, insanın bayağı, adi, zayıf yönlerinin işlenmesinin okuyucu üzerinde suça izin verici tavırları geliştirmektedir." -T.C. Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu-
140 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1961
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

140 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Terbiyesizliğin lüzumu yok muydu?
William Burroughs'un edebi yeteneği hakkında şüphe duyan eleştirmenler, gelsinler de, bu ''cut-up'' üçlemesinin ilk kitabı olan 'Yumuşak Makinede'ki isim ve sıfat tamlamalarının uyum içinde danslarını izlesinler. Samuel Beckett kadar olmasa da, onun gibi kelimeleri sarraf titizliğiyle işlemesi, takdire şayandır. Edebi yönünü şimdi övdüğüm yazarın bu ve diğer eserlerini burada alenen tavsiye edemeyeceğim zira kitap içeriği, eşcinsellik odaklı garipliklerle yığılı, zaten Burroughs, ahlaksızlığın dibine vurmak için her zaman elinden geleni yapar... Şimdi bu yazar ve onun okurları için vitrinlerdeki ahlak konuşmacıları ''terbiyesizliğin lüzumu var mıydı?'' diye sorarlarsa, bu okurlar da ''yok muydu'' diyeceklerdir. Acaba gerçekten de yok muydu? Eğlenceli bir kitaptır, alenen de olmasa tavsiye ediyorum... İyi okumalar...
Yumuşak Makine
Yumuşak MakineWilliam S. Burroughs · Sel Yayıncılık · 2011102 okunma
140 syf.
·
Puan vermedi
Eminim sevenleri ve hayranları vardır. Eminim bu kitaptaki dili beğenen birileri vardır hatta buna edebiyat da diyenler olacaktır. Kimbilir belki de edebiyattır yazılanlar. İçinde iğrençlik, fazla kaçmış argo, küfür görmek ve bunu yermek doğru olmayacağı gibi yazarın anlatmak istediklerinden uzaklaşıp anlatım tarzına saplanıp kalmak da doğru değil. Kitap, Beat Kuşağı'na ( aşk, cinsellik, uyuşturucu...) yönelik bir kitap özellikle. Yazarın kafasına girebilmek, bu kuşağı biraz da olsa anlamaya bakıyor. Kitap hakkında; milli değerlere, ahlaka...uygunsuzluk gerekçesiyle soruşturma açılmış. Yazarın avukatlığını yapmamakla birlikte edebiyat adı altında basılan kitapların incelenmediği çok belli. Zira sadece çevirisi yapılan ve ülkede basılan kitapların dışında, yerli yazarların(!) yayımlattığı kitaplara bakıldığında öyle uçuk kaçık şeylere rastlayabiliriz ki, Burroughs ve Kuşağı masum kalır. Bir kitap hakkında yorum yapabilmek kadar basit bir şey yok. Severiz ve överiz. Sevmeyiz ve yereriz. Ama incelemesini yapabilmek her kişinin hakkı değil. O yüzden kitaba yaklaşım daha dikkat içermeli. Kitabın kesik kesik ve rastlantı eseri oluşturulması da ayrı bir konu. Bir kolaj denebilir belki de.
Yumuşak Makine
Yumuşak MakineWilliam S. Burroughs · Sel Yayıncılık · 2011102 okunma
140 syf.
2/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Amerikan edebiyatı-18
Beat kuşağının diğer önemli temsilcilerinden sayılan William S.Burroughs (1914-1997) zengin bir aileden geliyor. Para ve zaman bolluğunu uyuşturucu kullanarak, fahişelerle hatta marihuana yetiştirerek harcıyor. Bir ara akıl hastanesine yatırılıyor ama dönüm noktası William Tell’e özenip karısını yanlışlıkla öldürmesi oluyor. Bunun üzerine kendini yazarlığa veriyor. ‘’Joan’ın ölümü olmasa asla yazar olamazdım...’’ Kitaba gelirsek, ‘’cut-up’’ tekniğiyle yazılmış, bir üçlemenin ilk kitabıymış. Kaydettiği farklı teyp bantlarının kesilip rastgele yapıştırılmasıyla oluşturduğu, kolaj şeklinde yazma şekli denemiş. Tek kitabı ile değerlendirmek yanlış olsa da bana hiç hitap etmeyen, vakit kaybından öteye gitmeyen, bol eşcinsellik, uyuşturucu kullanımı, küfür içeren bir eserdi. Bir önce okuduğum ‘’Yolda’’ bunun yanında Nobel ödüllü sayılırmış. Kesinlikle tavsiye etmesem de Amerikan edebiyatı tarihinde adı geçtiği için okunabilir.
Yumuşak Makine
Yumuşak MakineWilliam S. Burroughs · Sel Yayıncılık · 2011102 okunma
140 syf.
·
Puan vermedi
Edebi bir dil ile yazılmayan kitap. Okuma alışkanlığınız ve sabrınız yoksa sıkabilir biraz. Ama beat kuşağına ilgi duyuyorum. Beat kuşağı ile ilgili bütün kitapları okumak istiyorum diyorsanız buyurun okuyun.
Yumuşak Makine
Yumuşak MakineWilliam S. Burroughs · Sel Yayıncılık · 2011102 okunma
140 syf.
6/10 puan verdi
William S. Burroughs - Yumuşak Makine Beat Kuşağının önemli temsilcilerinden olan
William S. Burroughs
William S. Burroughs
’un ‘cut-up’ tekniği ile yazdığı üçlemenin ilk kitabı
Yumuşak Makine
Yumuşak Makine
Nedir bu cut-up peki? Türkçe’de parçalama tekniği olarak bilinen ve ana bir metnin cümlelerinin yeni bir metin oluşturmak amacıyla rastgele kesilip düzenlendiği bir yöntem. Bu teknik özellikle yazar tarafından geliştirilmiştir. Olay ve karakterler ön planda değildir. Okurken anlam karmaşaları yaşatıyor. Çünkü cümleler rastgele birleştirilmiştir. Bundan dolayı kolay bir okuma deneyimi sunmuyor. Geniş açıdan bakılıp değerlendirilince metinin anlam örgüsünü keşfedebilirsiniz. —————————— 1950/60 larda bir grup Amerikan yazarları ve şairlerin oluşturduğu Beat Kuşağı, açık cinsellik ve uyuşturucu kullanımını hakkındaki düşüncelerini tutkulu diyaloglara doğaçlama olarak aktarmışlardır. Dozu kaçırılmış bir şekilde olduğu için bu türü edebiyat olarak bile nitelendirmeyenler bunu ahlaki normlara uygun olmadığı gerekçesine dayandırıyor. ——————————— Benim düşünceme gelirsek beğendiğimi söyleyemem. Bu yorumu kitabı okuduktan sonra yapıyorum çünkü ön yargımın etkilemesini istemedim. Diğer kitaplarını okuyacağımı sanmıyorum. Keyifli okumalar..
Yumuşak Makine
Yumuşak MakineWilliam S. Burroughs · Sel Yayıncılık · 2011102 okunma

Yazar Hakkında

William S. Burroughs
William S. BurroughsYazar · 21 kitap
William Seward Burroughs II (5 Şubat 1914 - 2 Ağustos 1997), ABD'li roman ve deneme yazarı. Jack Kerouac ve Allen Ginsberg ile birlikte beat akımını başlatan yazarlardan biri olarak tanınır. Yazılarının çoğu yarı otobiyografik olarak tanımlanabilir. Beat kuşağının en renkli yazarlarından biri olan William S. Burroughs, oldukça ilginç bir yaşam sürmüştür. 5 Şubat 1914'te St. Louis, Missouri'de doğan Burroughs, hayli rahat şartlarda büyüdü. 1936'da Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. Açıkça ifade ettiği eşcinsel eğilimleriyle tanınırdı ve sıklıkla uyuşturucularla ilgili deneyimlerini yazardı. Burroughs, 1951'deki bir Meksika gezisinde, Giyom Tell'den bir sahne canlandırmaya çalışırken, kazayla ikinci karısı Joan'u vurdu. Bu olaydan sonra hayatının büyük bölümünü Güney Amerika'yı dolaşıp pek çok uyuşturucu deneyerek ve gelecekteki yazıları için araştırma yaparak geçirdi. The Black Rider adlı, tiyatroya uyarlanan eserinde yaşadığı bu olaydan esinlenmiştir. Yazılarında, birçok kişinin 'kafa karıştırıcı ve ukalaca' olarak nitelendirdiği kolaj (cut up) tekniğini kullanırdı. Ele aldığı konular çoğunlukla yer altı dünyası ve uyuşturucu alt-kültürleriydi. Burroughs'un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Naked Lunch (Çıplak Şölen) , bir kült film olmuştur. Burroughs, Gus Van Sant'ın Drugstore Cowboy'unda da Matt Dillon'ın canlandırdığı uyuşturucu bağımlısı karakterin akıl hocası olarak yer aldı. Eserleri arasında The Ticket That Exploded, Nova Express, The Last Words of Dutch Schultz, The Wild Boys, Exterminator, Cities of the Red Nightve kendi eşcinselliğini incelediği Queer sayılabilir. Çoğu eleştirmen, Burroughs'un eserlerinin uyuşturucu kullanımı ve ahlaksızlığı yücelten, özelliksiz yazılar olduğunu düşünmektedir. Ancak onun sanatsal yeterliliğini takdir eden ve yazılarını ileri görüşlülüğünün kanıtı olarak kabul eden eleştirmenler de bulunmaktadır. "William Seward Burrougs II: el hombre invisible", "old bull lee", "inspector lee", "punk'ın büyükbabası", "heavy metal kid" ünvanlarını kazandı. James Graham Ballard'a göre "II. Dünya Savaşı sonrasındaki en önemli yazar", Norman Mailer için "dehanın hükmettiği tek Amerikalı yazar"dır. Samuel Beckett'a Burroughs hakkındaki görüşü sorulduğunda ise "Evet, o bir yazar" demiştir. İlaç bağımlılığı ve eşcinsellik, çalışmalarının çoğuna egemendir. Kitaplarının birçoğunda, güçlü bir karışım yaratmak için popüler kültürün tüm alanlarından, filmlerden, karikatürlerden, Western'lerden ve bilim-kurgu yapıtlarından düşünceler ödünç alarak kolaj tekniğini denedi. İktidarın kötüye kullanılmasından büyük rahatsızlık duyması nedeniyle ilaç bağımlılığını, yaşamlarımızın denetlenme yollarının tümünü kapsayan bir mecaz olarak kullandı. Burroughs 1997'de, 83 yaşında öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.