Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans

Friedrich Nietzsche

Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans Sözleri ve Alıntıları

Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans sözleri ve alıntılarını, Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans kitap alıntılarını, Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Neye yaradığını bende görüyorsun, Fazla anlayışı olmayana, Hakikati bir imgeyle söylemenin."
Reklam
Özellikle Aiskhylos ve Sophokles tragedyaları için
Acıma duygusunun derin kaynağından ortaya çıkan tragedya, doğası gereği kötümserdir. Ondaki yaşam çok korkutucu, insan ise çok aptaldır. Yeni estetiğin sandığı gibi tragedyanın kahramanı yazgısına karşı mücadele verirken ortaya çıkmaz, aynı şekilde sıkıntısını çektiği şey, hak ettiği şey değildir. Daha ziyade kör bir durumda ve maskeli kafasıyla kendi felaketine sürüklenir: az önce karşı karşıya geldiği korku dünyasında onu olduğu yere mıhlayan, onun ümitsiz ama soylu hali, yüreğimize batan bir diken gibi hüzün verir.
Sanki tüm sanatlar bizi parçalara böldü ve şimdi de parçalar halinde zevk alıyoruz, zaman zaman salt kulak, zaman zaman salt gözden ibaret insanlarmışız gibi.
Fakat trajik sanat Sokrates'e "hakikati söylüyor" gibi gelmez: "çok zeki olmayana" yani filozof olmayana seslenmek dışında: ondan uzak kalmak için iki sebep. Platon gibi o da şiir sanatını, faydalı olanı değil hoş olanı anlatan dalkavuk sanatlardan sayar ve bundan dolayı öğrencilerinden az şeyle yetinmelerini ve böyle, felsefeden uzak hoşluklardan kesinlikle uzak durmalarını ister; sonuç, Sokrates'in öğrencisi olmak için genç tragedya yazarı Platon'un ilk işi kendi şiirlerini yakmak olmuştur.
Reklam
" Yalnızca içgüdüsel " sözü Sokratesçiliğin sloganıdır. Akılcılık, Sokrates'in bu yaşamla ilgili tercihinden daha nahif bir biçimde kendini göstermemiştir hiç.
Sayfa 27 - Say YayınlarıKitabı okudu
Bizim gelecekten beklediğimiz şey, geçmişte gerçekleşmişti.
Sayfa 20 - Say yayınlarıKitabı okudu
"Bizim gelecekten beklediğimiz şey, geçmişte gerçekleşmişti..."
Sayfa 20 - Say yayınlarıKitabı okudu
Tarantino'nun tarzını anımsattı
Euripides tamamen farklı düşüncedeydi. Ona göre tragedyanın başarısı asla epik gerilime, şimdi ve sonra olacakların heyecan uyandıran belirsizliğine dayanmaz: Daha çok baş kahramanın tutkusu ve konuşma sanatının büyük ve güçlü bir akıntıya dönüştüğü, önemli retorik ve lirik sahnelere dayanır. Her şey olay için değil coşkulu anlatım için planlanır: coşkulu anlatım için düşünülmeyen şey itici görülür.
Reklam
Antik yunanda tiyatronun evrimi
Euripides'ten önce, kökenleri antik tragedyanın tanrılarına veya yarı tanrılarına dayandığı hemen anlaşılan kahramanlık özelliklerine sahip insanlar söz konusuydu. Seyirci onlarda Helen dünyasının mükemmel geçmişini, böylelikle hem önemli anlarda hem kendi ruhunda var olan her şeyin gerçekliğini görmüştür. Euripides'le seyirci sahneye çıkmıştır, yani günlük yaşamın gerçekliği içindeki insan.
Hüznün siyah gölünde yansıyan, sadece aydınlık bir bulut ve gökyüzü resmi.
Zincire vurulmuş orman tanrısının ölümlülere gizini açtığı halkın felsefesidir bu: "En iyisi hiç olmamak,en iyi ikinci şey ise en kısa zamanda ölmektir".Bu aynı zamanda tanrılar dünyasının arka planını oluşturan felsefedir.Yunanlı varoluşun korkulu ve zalim yanlarını bilir ama yaşayabilmek için bunlan örter:Goethe'nin sembolündeki gibi güllerin altında saklı bir haç." Akhilleus'un erken ölmesini,Oedipus'un tüyler ürperten bir evlilik yapmasını belirleyen kaderi.Zeus,Apollon, Hermes ve diğerlerinin göz kamaştıran kişilikleri yüzünden;saklanması gerektiği için, pırıl pırıl parlayan Olimpos dünyası bu nedenle iktidan ele geçirmişti.
En iyisi hiç olmamak, en iyi ikinci şey ise en kısa zamanda ölmektir.
Sayfa 41 - Say yayınlarıKitabı okudu
62 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.