Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Semih Kaplanoğlu

Yusuf'un Rüyası

Uygar Şirin

Yusuf'un Rüyası Sözleri ve Alıntıları

Yusuf'un Rüyası sözleri ve alıntılarını, Yusuf'un Rüyası kitap alıntılarını, Yusuf'un Rüyası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
bir alim şerif onaran okulu*
bize kısa film senaryoları yazdırdılar. kısa film dediğim, 1 dakikalık filmler. sonra oktay hoca bize birtakım kameralar verdi. “içine 3-3.5 dakikalık film koydum” dedi, “1 dakikalık filmi çekmek için yeter”. biz aldık kameraları, çıktık, şehre dağıldık. kimi hayvanat bahçesinde bir şey çekiyor, kimi tren yolunda... ben de deniz kenarında balık tutan birini çekmeye koyuldum. taner’le birlikteyiz. taner’in kamerasına bakıyorum, kamera çalışıyor, takır takır bir şeyler çekiyor. 3 dakika ne ki, 5 dakikadır dönüyor makarası. kendi kendime “içinde film olsa durması lazım, nasıl bir şey taktılar acaba?” diyorum. ama açamıyoruz kameraları. sıkı sıkı tembihlediler bize, “bu rus kameraları bilmem nedir, açarsanız şurası yanar, burası patlar, pili biter” falan gibi şeyler dediler, korkumuzdan kamerayı açamıyoruz. döndük okula. oktay hoca “aferin çocuklar, ilk filminizi çektiniz, hayırlı olsun, açın kutuları” dedi. kutuyu açtık, içinde film milm yok, hiçbir şey yok. hoca kamerayı gösterdi, “film sadece bununla çekilmez, akılla çekilir. kaydedilir ama görünmeyebilir” dedi.
heyt. şiir ve diğer her şey.
aslında bugün hayatımıza şiirin aynasından bakamadığımız için derinleşmek, durduğumuz zemini anlamak konusunda biraz zorlanıyor olabiliriz. ben sanatın ana kaynağını hep şiir olarak düşündüğümden, şiirin süzgecinden geçmemiş, şiirin matematiğinden ve geleneğinden kopmuş bir sinemanın, resmin, tiyatronun kalplere ve bu coğrafyanın insanlarına çok sirayet edemeyeceğini düşünüyorum.
Reklam
Bal ve "Bir"lik
Baba doğayı sever ve ona meydan okur, doğa babayı alır. Yusuf doğanın gövdesine sığınıp uyur. Doğanın/ Tanrı'nın devasa kolları misali toprağa uzanan o ağacın dibinde "Yumurta", "Süt" ve "Bal"ın tüm Yusufları bir olur.
Sayfa 259Kitabı okudu
yumurta/yusuf’un kaderi
“yumurta”nın merkezinde kader var. zeki demirkubuz filmlerinin aksine, “insanın çekmeye yazgılı olduğu acı” anlamındaki kader değil bu, “hayatı dipten ve geriden kuşatan kozmik bir mekanizma” olarak kader. kaçmaya çalıştığınız yerleri, insanları, duyguları, deneyimleri ısrarla önünüze seren, gitmeniz gereken yolu tekrar tekrar karşınıza çıkarıp bazen bir seçenek, bazen bir mecburiyet olarak sunan bir mekanizma.
Sayfa 252Kitabı okudu
Baba doğayı sever ve ona meydan okur, doğa babayı alır. Yusuf doğanın gövdesine sığınıp uyur. Doğanın/ Tanrı'nın devasa kolları misali toprağa uzanan o ağacın dibinde "Yumurta", "Süt" ve "Bal"ın tüm Yusufları bir olur.
“değişim” üzerine
insan hep aynı da içindeki bazı dengeleri değiştiriyor. aslında o kibir orada duruyor hala, tekrar gösterebilir kendini, bütün mesele onunla mücadele etmek. hatta buna değişim değil, hakikate giden yol dememiz lazım.