#okudumbitti
#AzizNesin
#YüzLirayaBirDeli
#126sayfa
Selam canlar. Shataram okurken araya aldığım bir Aziz Nesin kitabı daha bitmiş oldu. 12 öykü ve üç tane köşe yazısından oluşan kitap yine ve yeniden güzel ülkemin güzel insan manzaraları ile bir gülüp bin düşünerekten bir çırpıda bitiveriyor..
Yüz liraya bir deli hadi toplamaya gidelim derken, zavallı Necla ile hayatta ne filmler dönüyor diyoruz. Patroniçe ile yok artık derken, eli ağır emekliler ile yok artık kıvamına doğru ilerliyoruz Kul köle hikayesinde nur apartmanında pekte nurlu olmayan tüm apartman sakinleri ile tanışıp anında oradan kaçma isteği duyarak geçiyoruz Doğulu tartışma hikayesine bu Doğulu tartışması aynı zamanda bol bol düşündüren cinsten bir hikaye mebus paltosu çok bizden bir hikaye derken iyilik sevaptır hikayesinde acaba her zaman öylemi demeden geçemiyoruz Beyamca hikayesinde hanıfefendilere bir öğüdü var yazarın. Okuyun bakın bir sözle bir insan nasıl darma duman edilir öğrenin
Aziz Nesin için ne desek az kalır. Sonda ki yazdığı bir yazı için yağtığı açıklamalar ciddi anlamda düşündürüyor insanı. Ne diyelim. Bazı insanların değeri öldükten sonra anlaşılır derler ya. Neye yarar dite sormadan geçemiyor insan. Ama iyi ki bu dünyadan bir Aziz Nesin geçmiş diyorum.
"Bikez bile denize giremediğim,bir şişe soğuk bira bile içemediğim yazın nesini seveyim? Kışın don, yazın kavrul" ben yine de yazdan yanayım
" Bir güzel, şık palto, giyenin bütün yokluğunu, yoksulluğunu gizler. Sırtında kalın bir palto olsun da, isterse pantolonunun ardı yamalı olsun"
" İnsan uykuda da yaşar ama neye yarar böyle yaşamak!.. Yaşamak, yaşadığını bilmektir, yaşamanın bilincine varmaktır"