Zamanın Kelimeleri

Tanıl Bora
9/10
27 Kişi
87
Okunma
24
Beğeni
1.490
Görüntülenme
Yerli ve millî… Yeni Türkiye… Benim esnafım… Kimse kusura bakmasın… Büyük resmi görmek… Fıtrat… Algı operasyonu… Ölü ele geçirme… Hassasiyetlerimiz… Hegemonya… Samimiyet… Hayırlı olsun… Sıkıntı yok… Paralel… Herkesi kucaklamak… Kadim… Medeniyet denen… Kurumları yıpratmak… Restorasyon… Marjinal… Fitne… Sadakat… İtibar… Çift başlılık… Durmak yok… Sen kimsin… Biz, yaparız!... Gereği yapılır… Bedel… Kurunun yanında yaş… Manidar… Üst akıl… İltisak… İhbar celbi… Kayyım… Hiç farkı yoktur… İstifa… Merhamet…Olağanüstü… Şehitler ve şahitler… Bizim kültürümüzde yok… Malazgirt… Bayrak… Mehter… Dokunulmazlıklar… Öfke etiği… Kınama etiği… Mağdur… En doğal hakkım… Tahrik hakkı… Güruh… İbn Haldun… Felaket… Tanıl Bora, Zamanın Kelimeleri’nde yakın tarihin siyasal hayatında döne dolaşa tekrarlanan deyim ve söyleyişlerin, sloganların, kalıp sözlerin izini sürüyor. Sorgulanmadan kullanılan kelimelerin ve söz kalıplarının, kimi zaman nasıl “iktidarın lâfları” olmaktan da çıkıp doğallaştığını, hatta bazen muhalefetin de ezberine yerleştiğini ortaya koyuyor. Kelimelerin, lâfların cari anlamlarına ve işlevlerine bakmanın, zihniyet repertuarı oluşturmaya yarayabilecek bir yanı var. Bir ideolojik anlam haritası çizme çabası. Yanı sıra, bu kalıp sözlerdeki başka imaları, bazen yitik anlamları aramaya açılıyor.
Yazar:
Tanıl Bora
Tanıl Bora
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 278Basım Tarihi: Şubat 2018Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789750523434Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
278 syf.
·
Puan vermedi
Siyaset derimizin altına kadar nüfuz etti. Artık herkes elinde bayraklar, seçim şarkılarını dillerine pelesenk edip bir diğerinin ak dediğine ille de kara diyerek deli tavuklar gibi koşuşmakta. Kimsenin doğru dürüst bir fikri yok aslında. Herkes ezberlenmiş cümleleri ile ilk okuma bayramını kutlayan ilkokul çocuklarında hallice. Kalıplaşmış cümleler konuşan ve konuştukça kendi sesinin tınısına hayran olan boş tenekelerle doldu ülke. Hepimiz Hakan Ural'ız. Algı operasyonlarından, itibar suikastlerine, benim esnafımdan, gereği yapılır'a, mağdurum da mağdurum'dan, kusura bakmasın'lara kadar kalıp kalıp önümüze konulan sözlerle oyalana oyalana ilkel bir dil kullanarak linguistic anlatmaya çalışan akademisyenlere benzedik. Yazık bize ama yine de ne de olsa anlamsız cümlelerle gününü gün ederken de çok güzelsin Türkiye.
Zamanın Kelimeleri
Zamanın KelimeleriTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201887 okunma
Reklam
278 syf.
9/10 puan verdi
Zamanın Kelimeleri, Tanıl Bora'nın Birikim Dergisinde çıkmış olan yazılarının derlendiği bir kitap. Yeni Türkiye'nin Siyasi Dili altbaşlığını taşıyan eserde bütün yazıların başlıkları 2000'li yıllarda siyaset dilinden hayatımıza giren bazı kelimelerden müteşekkil. Bu kelimelerin çoğunun popüler kullanıcısı R. Tayyip Erdoğan. Sen Kimsin?, Kimse Kusura Bakmasın, Samimi Değil, Bizim Kültürümüzde Yok gibi kalıplaşmış ve kendisiyle özdeşleşmiş sözlerinin yanısıra diğer partililere ve hatta muhalefete de sirayet etmiş onlarca deyiş üzerinden 2010'ların Türkiye'sini yazmış Bora. Aslında yazacak çok şey var ama kitaptaki başlıklardan birisi de olan Olağanüstü halin varlığı yazıyı uzatmaya maalesef mani oluyor. Oldukça manidar bir durum!
Zamanın Kelimeleri
Zamanın KelimeleriTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201887 okunma
278 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Siyaseti asla hafife almayın.Soluduğunuz havadan içtiğiniz suya kadar her bir şey ile alakalıdır siyaset. Siyasetçiyi asla hesaba katmadan toplum-kültür velhasılı hayat üzerine tahlillerde bulunmayınız. .Siyaset ve onun somut hali siyasetçi kelimelerinizi, tümcelerinizi dizayn eder hatta üslubunuzu şekillendirir bunu böyle bilesiniz.Son söylediğim tespite kanıtım TANIL BORA: ZAMANIN KELİMELERİ
Zamanın Kelimeleri
Zamanın KelimeleriTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201887 okunma
278 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Tanıl Bora'nın Birikim dergisinde çıkan bir çok yazısının derlemesinden oluşan çok beğendiğim bir kitap. Önsözünde aslında biraz bahsediyor, Viktor Klemperer'in "Nasyonal Sosyalizmin Dili" kitabından da esinlenme var. Türk toplumu olarak "Tarihin sürekli tekerrür ettiği" ve seçmen olarak balık hafızalı oluşumuzdan olsa gerek bizde söylemler eskimiyor. Rafa kaldırılıyor ve ihtiyaç olduğunda tekrardan ortaya çıkıyor. Türkiye'nin yakın tarihini özellikle AKP'nin politik söylemini hatırlamak için çok güzel bir derleme olmuş. Son 20 yılda birçok kelimeleri tekrar tekrar duyduk. Benim en çok hoşuma gidenler şunlar: "Yeni Türkiye, Hegemonya, Samimiyet, Herkesi kucaklamak, Kurumları yıpratmak, Fıtrat, Durmak yok, Sen kimsin, Sadakat, Gereği yapılır, Kimse kusura bakmasın, Büyük resmi görmek, Benim esnafım, Yerli ve Milli, Bizim kültürümüzde yok, Mağdur..." Ne kadar tanıdık değil mi? Bu cümlelerin nerelerde kullanıldığının örnekleri de var kitapta. Okuyunca şunu anlıyorsunuz. Koskoca bir 20 yılda demokrasicilik oyunu oynanmış. Başlarda güzel oynamışlar, sonra küçük çocuklar gibi sıkılıp bir kenara atmışlar. Kullanılan tüm cümleleri hem olumlu hem de olumsuz anlamda kullanmışlar. Mesela gereğini yaparız derken; istediklerini cezalandırmışlar, işlerine gelen sorunları çözmüşler. Kimse kusura bakmasın diye diye bakacak kusur kalmamış. Büyük resmi göreceğiz ümidiyle beklerken, çerçeveye bile muhtaç duruma gelmişiz.
Zamanın Kelimeleri
Zamanın KelimeleriTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201887 okunma
Reklam
278 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bayıldım. Türkiyede siyasetin dili taranmış, en sık kullanılan kelimeler, kavramlar, deyimler seçilmiş, onların hem etimolojik hem sosyo politik analizi yapılmış. Gerek iktidar, gerek muhalefet, konuşmaları içinde bu ifadeleri kullanırken yazar Tanıl Bora'nın tespit ettiği alt metinlerin şuurunda mıydı? Onlar şuurundaysa, halk olarak biz dinleyenler şuurunda mıydık? İşte esas mesele bu. Yalnız, komik mi desem, traji komik mi desem, bilemedim. Hepsi bir arada ard arda gelince kahkaha ile acı bir tebessüm arasında salınım yaratmış o deyimler ve ifadeler. Ve tabi yakın siyasi tarihi hatırlıyorsunuz. Malum, bizde "halk, balık hafızalı" diye bir ön/yargı vardır. Balık hafızalılara hatırlatma olmuş, parça-bütün, dün-bugün ilişkisi kuramayanlara da kuş bakışı manzarayı göstermiş. Hiciv içeriyor, ama entellektüel ve espritüel hiciv. Tavsiye ediyorum.
Zamanın Kelimeleri
Zamanın Kelimeleri
Tanıl Bora
Tanıl Bora
Zamanın Kelimeleri
Zamanın KelimeleriTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201887 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.