Zamanda Yolculuk - Zamanla Yaşamak - Zamanda Var Olmak

Zamanın Toplumsal Gerçekliği

Ejder Okumuş

Zamanın Toplumsal Gerçekliği Sözleri ve Alıntıları

Zamanın Toplumsal Gerçekliği sözleri ve alıntılarını, Zamanın Toplumsal Gerçekliği kitap alıntılarını, Zamanın Toplumsal Gerçekliği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
zamana yenildik zamanla
Kendi zamanımızı kaybetmeye başlayınca yenilenemedik, yenilenemeyince kendi zamanımızı kaybetmeye başladık ve başkalarının zamanına tabi olmaya düçar olduk.
Reklam
bir zaman trafiği
Zaman, toplumsal bir varlık olan insan için merkezi önemi haizdir ve günümüz toplumlarının en büyük problemlerinden biridir.
Einstein
Zaman ve mekan bizim zihnimizin ürünü olup, insan zihninin yanlış algısından ibarettir.
Sayfa 33 - ArkKitabı okudu
Reklam
Tekamül geçmişin halde devamıdır, dünya tekamül ederken bütün geçmişini hatırlıyor demektir.
Sayfa 32 - ArkKitabı okudu
Alıntı eklenmemiş bir kitap . Ne yazık insanlar bunu okumaya değer bulmamış:(
zaman, değişimle anlam kazanır. Zamandan bahsedildiğinde değişim ve hareketten bahsediliyor demektir. Tersi de doğrudur. Nitekim zihin veya düşüncemizde hiçbir şey değişmediğinde veya değişmeyi fark etmediğimizde zamanın da geçmediğini düşünürüz.224 Esasen zamanın varlığı, değişimle doğrudan bağlantılıdır. İbn Sina'ya göre zaman, önce ve sonra var ise, sürekli yenilenen bir halin varlığı ile var olabilir. Değişim, zaman içinde meydana gelir. Bu anlamda zamanla her şeyden önce değişebilen varlıklarda karşılaşılır. 226 Bilindiği gibi değişim, basitçe önceki durum veya var oluş biçiminde meydana gelen farklılaşma veya çeşitlenmeler olarak ifade edilebilir. Sosyolojik anlamda ise toplumda zaman içinde meydana gelen köklü değişikliklere sosyal değişim denmektedir. O halde değişimden söz edildiğinde mutlaka zamandan da söz ediliyor demektir. Tabii ki zamandan söz edildiğinde de mutlaka değişimden de söz ediliyor demektir. Değişimi zamanın dışında veya zamanı değişimin dışında düşünmek olası değildir. O halde zaman ile değişim biri olmadan diğeri de olmayan, birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki ayrı olgudur.
Sayfa 125
Primitifler, zamana devresel bir yöneliş atfederek zamanın geri çevrilebileceğini ortaya koyarlar. Her şey, her an başlangıcında baştan başlar. Geçmiş, geleceğin bir ön biçimlenmesinden ibarettir. Hiç bir olay geri çevrilemez değildir, hiç bir dönüşüm nihai değildir. Bir anlamda dünyada yeni bir şey yoktur. Çünkü her şey, aynı ilk prototipin tekrarından ibarettir. Bu tekrar arketipikjestin ilk gösterildiği mitsel anı güncelleştirerek dünyayı sürekli başlangıçların aynı gündoğumu anında tutar. Zamanın bütün yaptığı, şeylerin ortaya çıkış ve var oluşunu mümkün kılmaktır. Onların var oluşları üzerinde hiç bir nihai etkisi yoktur; zira kendisi de sürekli yeniden doğmaktadır
Sayfa 149
Reklam
Esasen toplumsal değişim, kısaca toplumun yapısında meydana gelen köklü değişiklik ve başkalaşımlar olarak kabul edilirse, böyle toplumda bir değişimin gerçekleşmesi nispeten çok geniş bir zaman aralığına ihtiyaç duyar. Günümüzde her ne kadar hızlı değişimlerden söz edilmekteyse de sosyal değişim bağlamında bu "hızlı değişim" de yine kendi içinde geniş bir zamanla, yavaş, derin ve engin bir zaman akışı içinde gerçekleşir.
Sayfa 127