Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
1896 yılında Tanzimat Döneminde Nabizade Nazım tarafından yazılmış ve ''İlk dikkate değer psikolojik roman'' olma özelliğiyle önemli türk edebiyatı romanlarındandır. Aynı zamanda Realist-Natüralist anlayışa bağlı olarak yazılmış ilk romanlardandır. Romanda Zehra' nın kıskançlık ve Suphi' nin serüvenleri reailst bir şekilde anlatılıp; İstanbul' da bulunan pek çok mekana yer verilmiştir. Ama kitabın ismi keşke Subhi olsaymış çünkü Zehradan çok o başroldeydi. Heyecanlı güzel bir romandı, kesinlikle okuyun pişman olmayacaksınız. Keyifli Okumalar
Zehra
ZehraNabizade Nazım · Bilge Kültür Sanat · 201211,2bin okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
Dikkat, minik spoiler içerir!
Valla ne diyeyim. Her şey bir anda gerçekleşti. Bir kıskançlıktan başladık, bir ihanete savrulduk, bir intihar derken bir de adam öldürme çıktı. Hissiz olarak yazıyorum incelememi. His felan kalmadı zaten bu günlerde.
Zehra
ZehraNabizade Nazım · Bilge Kültür Sanat · 201211,2bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Romanda cariyelik kurumu anlatılmış, kıskançlığın insanın gözünü nasıl kör ettiği dile getirilmiş. Zengin bir tüccar olan Şevket Efendi; sinirli, kıskanç ve geçimsiz biri olan kızı Zehra'yı katibi Suphi ile evlendirir. Suphi'nin annesi, gelinine yardımcı olsun diye eve Sırrıcemal adında cariye alır. Bunun üzerine kıskançlık krizine giren Zehra, hem kendisinin hem de çevresindekilerin felaketine sebep olur. Romanda yer yer psikolojik değerlendirmeler yapılmış, dönemin genel anlayışına uygun olarak entrikalara yer verilmiş ve trajik bir sonla bitmiş. Dönemin cinayet soruşturmalarının nasıl yapıldığı, yargı sistemi ve cezalandırma biçimi anlatılmış. İstanbul yangınlarında önemli rol üstlenen tulumbacılar hakkında tasvirler yapılmış. İstanbul gece hayatı ve tiyatrolarda oynanan oyunlar hakkında bilgiler verilmiş.
Zehra
ZehraNabizade Nazım · Bilge Kültür Sanat · 201211,2bin okunma
160 syf.
6/10 puan verdi
Nabizâde Nazım-Zehra, edebiyatımızın ilk psikolojik roman denemesi olarak bilinir. Her ne kadar klasiklere sıkıcı gözüyle bakılsa da romanın gayet akıcı ve aksiyonlu bir seyri vardı. Ruh tahlilleri gerçekçiydi. Okudukça "Romanın adı neden Suphi değil de Zehra?" dedirtiyor insana fakat sonuna gelince her şeyin ucunun Zehra'ya bağlı olduğunu daha net görüyoruz.. İlklerimizi merak edenler 1-2 günde bitirebilir, tavsiye ederim.
Zehra
ZehraNabizade Nazım · Bilge Kültür Sanat · 201211,2bin okunma
Reklam
160 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Zehra
Zehra
Nabizade Nazım
Nabizade Nazım
Zengin bir tüccar olan Şevket Efendi; sinirli, kıskanç ve geçimsiz biri olan kızı Zehra'yı kâtibi Suphi ile evlendirir. Zamanla ani kararlar alan ve gece hayatına düşkün olan Suphi, Zehra'nın kıskançlığını intikam boyutuna taşımasına yardımcı olur. Yazarın dili sadedir. Kitapta çok fazla betimleme bulunuyor ve daha çok Zehra değil de Suphi'nin başından geçenler, Suphi'nin neler hissettiği anlatılıyor. Bilge Yayıncılıktan okumanızı tavsiye etmem çünkü çok fazla yazım yanlışı ve anlamsız cümleler bulunuyor.
Zehra
ZehraNabizade Nazım · Bilge Kültür Sanat · 201211,2bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
Türk edebiyatında önemli bir eser olan Zehra ile size selam gönderiyorum. Romanı hepimiz lise yıllarında ezberlemişizdir. Peki Zehra ezberden öte nasıl bir roman? Akımın özelliklerini nasıl yansıtıyor? Konusu bakımından ilk psikolojik roman denemesi olma özelliğini nasıl taşıyor? Natüralizm 19.yüzyılın sonlarına doğru Fransa'da ortaya çıkan, hayatı bilimsel bir nesnellikle ele alan, gerçeği anlatmayı aşırılığa vardıran bir akımdır. Ya da diğer bir deyişle determinizmin yazınsal alana yansımasındır da diyebiliriz. Kurucusu Emile Zola olarak kabul edilir. Natüralist yazarlar gözlemci konumundadırlar. Mümkün olduğunca nesnel davranırlar. İnsanı adeta mikroskobun içine alarak incelerler ve bu konuda psikolojiden derinlemesine yardım alırlar. Romanlarda ayrıntılı tasvirlere yer vererek insanın ruh halini anlamamızda büyük katkı sağlarlar. Romanlarında daha çok sosyal gerçekçilikten bahsederler. Hayatın bütün yönleriyle ele alınmasını düşündüklerinden “sanat toplum içindir” anlayışına sahiptirler diyebiliriz. Roman hakkında elimden geldiğince ipucu vermemeye çalışarak bahsettiğim tüm maddelerin Zehra romanı için geçerli olduğunu bu nedenle de “ilk natüralist roman” ve “ilk psikolojik roman denemesi” olma özelliğini taşıdığını bilmenizi isterim Zehra'nın kıskanç halleri, Suphi'nin dizginleyemediği yanlış davranışları yazarın sürükleyici dili ile harmanlanıp okuru romanı bir solukta bitirmeye sürüklüyor. Yer yer sinirlendiğim, öfkelendiğim ve düşündüğüm bir roman olmuştur. Okumak isterseniz yorumumu buraya bırakıyorum ❣ Sağlıkla kalın
Zehra
ZehraNabizade Nazım · Bilge Kültür Sanat · 201211,2bin okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Ben çok BEĞENDİM. Hatta dizi izliyormuşum gibi hissettim. Farkında olmadan Tanzimat olsun Serveti Fünun olsun o dönemin eserlerine karşı bir önyargım oluşmuş. Çok sevdim eseri. Natüralizm ve realizm akımlarının etkisiyle oluşturulan bir eser. Eserin ben tabiki sadeleştirilmiş şeklini okudum. O da bence çok başarıydı. Hatta Türkiye iş Bankası yayınını mı alsam diyordum fakat gerek yokmuş. Bilge Kültür Sanat yayınevide iyi iş çıkarmış. Sadece bir cümleyi iki kere yazmış öyle bir hata vardı. O da pek sorun değil. Gelelim romanın içeriğine herkesin lise yıllarından hatırladığı gibi konusu "KISKANÇLIK" . Fakat bence konusu kıskanclık değil. Bana kalırsa konusu bir kadının hislerinin hiç boşa gitmeyeceği. Zehra ve Suphi evlenir. Zehra eskiden beri kıskanç bir kız. Sözde evlenirse bu huyundan vazgeçicegini zannediyor babası. Sonra Suphi'nin de bir annesi var, adı Münire. Çocuklarının iyiğiliği için eve yardımcı alıyor bu kadın . Ne olursa da bundan sonra oluyor. Ben kitabı okudukça Zehra'ya değil Suphi'ye kızdım . Okuyunca anlarsınız. Her şey Zehra'nın kıskançlığı yüzünden olmuyor . Suphi'nin aptallığı, değerbilmez hali yüzünden oluyor. Anında sevebiliyor, aklını kullanmıyor .Deli oluyorsunuz Suphi'yi okuyunca. DELİ olmak istiyorsanız Zehra romanına bir şans verin. İyi okumalar!
Zehra
ZehraNabizade Nazım · Bilge Kültür Sanat · 201211,2bin okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Son pişmanlık neye yarar?
‘’ Seni bir serçenin göz yaşı kadar seviyorum diyeceksin bir serçenin göz yaşı kadar mı bilmessin serçeler ağlayınca ölüyo ‘’ 27.07.2015 tarihli bir not düşülmüş ve tarafımdan 2 tl ye bit pazarından alınmış bir kitap. Bu notun sahibinin ismi de yazıyor, her ne kadar kime hitaben yazdığı belirtilmemiş olsa da. İnsan bir kitaba niye bir not yazar
Zehra
ZehraNabizade Nazım · İskele Yayıncılık · 201811,2bin okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.