Cep Boy

7.210 üzerinden
3.282 kişi
2026 2. kitabı
Okunma: 01 Mart 2026 00:00
Kitabı okurken en başından itibaren içimde hem merak hem de hafif bir hüzün vardı. Hikâye ilerledikçe bunun sıradan bir anlatı olmadığını, daha çok insanın iç dünyasına dokunan bir yüzleşme hikâyesi olduğunu hissettim. Ben bu kitabı okurken en çok insan ilişkilerinin kırılganlığını düşündüm. Zehra’nın yaşadıkları, kararları ve iç çatışmaları bana zaman zaman “ben olsam ne yapardım?” sorusunu sordurdu. Özellikle karakterin kendi içinde verdiği mücadeleler çok gerçekçi geldi. Yazarın dili sade ama etkileyiciydi. Abartıya kaçmadan duyguyu veriyor ve bazı cümleler gerçekten insanın aklında kalıyor. Hikâyenin ilerleyişi de ağır ağır, sindirerek okunacak türdendi. Beni en çok etkileyen şeylerden biri, kitabın sadece olay anlatmamasıydı; aynı zamanda insanın kendiyle ve geçmişiyle hesaplaşmasını da göstermesiydi. Zehra üzerinden aslında birçok duyguyu birlikte yaşıyorsun: pişmanlık, arayış, kırgınlık ve biraz da umut. Genel olarak baktığımda ben bu kitabı sakin ama duygusal derinliği olan bir iç yolculuk gibi gördüm. Çok hızlı okunacak bir kitap değil ama okudukça insana bir şeyler bırakıyor.
2021 1. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 19:13
Zehra romanı Türk Edebiyatında ilk psikolojik roman olma özelliği taşımaktadır. Naturalizm ve realizmin etkisiyle yazılan bu roman, Tanzimat edebiyatından Servet - i Fünun edebiyatına geçişte önemli bir köprü niteliğindedir.Romanda Tüccar Şevket Efendi, kızı Zehra’yı kâtibi Suphi ile evlendirir. Suphi’nin annesinin hizmetkâr olarak eve Sırrıcemal adında güzel bir cariye alması Zehra’yı kıskançlık krizine sokar. Bu sırada Şevket Efendi ölür. Mağazanın yönetimi Suphi’ye kalır. Suphi karısından giderek soğur ve ayrılır, Sırrıcemal’le evlenir. Zehra öç almak için Rum dilberi Ürani’yi Suphi’yi baştan çıkarmak için görevlendirir. Suphi tuzağa düşer ve Sırrıcemal’i bu Rum güzeli uğruna terk eder. Sırrıcemal, terk edilmeyi sindiremeyip intihar eder. Zehra, mağazanın kâtibi Muhsin’le evlenir, mağazanın yönetimini de yeni kocası üstlenir. Gelir kaynağı böylece kuruyan Suphi parasız kalır, sefil bir hayat sürmeye başlar, tulumbacı olur, yangınlara gider. Kendisini terk eden Ürani’yi ve onun yeni aşıkını öldürünce tutuklanır ancak suçu kanıtlanamasa da İstanbul’dan Trablusgarp’a sürülür. Yeni kocasını bir türlü sevemeyen Zehra eski kocasının başına gelenlerden üzülür; bu arada yeni kocası ölünce acılar içinde yalnız kalır. Bir gün sokakta yoksul ve yaşlı bir kadının düşüp öldüğüne tanık olur. Bu kadının Suphi’nin annesi olduğunu anlayınca üzüntüsünden hastalanır ve kısa bir süre sonra ölür. bence kitap çok güzel okumanızı tavsiye ederim. :)
2020 60. kitabı
Okunma: 21 Mart 2020 02:06
Zehra aslında hepimizde az çok var olan biri.Kıskanç,öfkeli,haksızlığa uğradığında intikamını almaya azmetmiş derecede kindar.Zehra'daki bu kıskançlık doğuştan karakterine karışmıştır.Tanzimat dönemi romanlarından olan Zehra aslında hepimizin içinde bir parça saklı olan duyguyu anlatmış.Okunması gereken bir eser.
2020 39. kitabı
Edebi açıdan gayet güzel bir kitap heyecanla okudum ve bitiririm diyebilirim bu açıdan gayet akıcıydı. Karakterlerin birbirine duyduğu aşk gerçekten çok iyi aktarılmış okuyucuya zaten ruh tahlil ve betimlemeleriyle ünlü psikolojik bir roman olarak biliniyor. Kitabi okurken aşkta ikinci, üçüncü ve dördüncü kişilere şaşırarak baktım bir yerden sonra. Ama zevkli ve edebî yönü güçlü bir eser olduğu bir gerçek. Kitabın sonlarına doğru Zehra'nın o kadar şeytanlığı yapıp da dinine düşkün biri olmasından dolayı intihara yaklaşmamasi beni hayli güldürdü...
2023 237. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2023 20:34
#okudumbitti İlk psikolojik roman olan eserde; hırsı, öfkeyi, arzuyu, hayalleri, sevgiyi, pişmanlığı ve yalnızlığı hat safhada hissedeceksiniz. Hatta bazı yerlerde kavga edeceksiniz karakterlerle, saçmalama her şeyin bir sınırı var diyeceksiniz. -Arada kendimi de görmedim değil hani - Öylesi tutku dolu, kontrolsüz yaşanan aşk üçgenini ve zevk hayatını duru bir dille natüralist anlayışın etkisinde anlatan güzel bir kitaptı. #neokudum #neokumalı #özet #tavsiyekitap #sanat
Roman-Edebiyat