a

Alevilik

2 üye
Takip
Erdebil Sufileri, Cüneyd'den sonra oğlu Haydar'a bağlanmışlardır.Bu sıralarda Tokat'ta birisi çıkmış, başına toplananlar, bu adama Şeyh Cüneyd demişlerdi. Yakalanan ve Şeyh Cüneyd olmadığı anlaşılan bu kişi serbest bırakılmıştı. Adı Celâl olan ve Mehdî'nin, yani Muhammed soyundan olup dünyaya adaleti yayacak olan on ikinci imamın yakında geleceğini ilân eden bu adama uyanlara Celalîler dendi ve bu tarihten sonra hükümet aleyhine kalkanlara ve Sünnî inançlara aykırı bir inanca sahip olup hükümet tarafından takip edilenlere Celalî denmeye başladı. Sonradan bu isim, isyan eden herkese verildi ve Celalîler sözü, âsiler, eşkıya anlamını kazandı.
Sayfa 7 - Milliyet Varlık Türk ve Dünya KlasikleriKitabı okudu
Muharrem Orucunuzu Allah kabul etsin.
— 7 Temmuz: İslam yeni yılı Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göçü olan Hicret ile başlayan İslami takvime göre 1446 yılının ilk günüdür. — 7 Temmuz: Muharrem ayı, Matem Orucu (Alevilik) Aleviler, Muharrem ayında 12 gün süreyle oruç tutarlar. Bu oruç, hem Şii hem de Alevi inancına göre öldürülen 12 imamla (İmam Mehdi hariç) ilgilidir. Aynı zamanda islami yeni yılın da başlangıcıdır. — 16 Temmuz: Aşure Muharrem ayının onuncu gününde rivayete göre (Musa Kızıldenizi yararak geçer, Nuh’un gemisi selden sonra bir dağda karaya vurur) bu günün (aşure günü) İslamiyetteki önemi büyüktür. Şiiler Kerbela'da Muaviye’ye karşı kaybeden 3.İmam Hüseyin’in şehit oluşunu anarlar.
Reklam
Anlamlı sayıları (yaklaşık 200 milyon) dışında Şii Müslümanlar, İslam uygarlığının entelektüel ve sanatsal başarılarında büyük bir rol oynadılar. Gerçekten de çeşitli kollardan ve bölgelerden Şii bilginler ve edebiyatçılar, bilim insanları, filozoflar, ilahiyatçılar, hukukçular ve şairler, İslam düşüncesine ve kültürüne çığır açıcı katkılarda bulundular. Ayrıca İslamı öğreten çeşitli kurumların yanı sıra bilginleri, şairleri ve sanatçıları koruyup kollayan sayısız Şii hanedan, aile ya da bireysel hükümdar vardı.
İslam yeryüzünün neredeyse her bölgesine, özellikle Ortadoğu (İslamın doğum yeri), Asya ve Afrika'ya dağılmış 1,3 milyar kadar Müslümanla, büyük bir dünya dini olmanın yanı sıra bir uygarlıktır da. Şu anda dünyanın Müslüman nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i Şii İslamın çeşitli cemaatlerine ya da kollarına mensuptur; en büyük grubu İsnaaşeriyye (ya da Oniki İmamcılar) oluşturur. Oniki İmamcı Şiilik 16. yüzyılın başından itibaren İran'ın resmi dini olarak kaldı. İran'ın şimdiki 78 milyonluk nüfusunun ana gövdesi, yüzde 95'inden fazlası, Şii İslamın Oniki İmamcı koluna bağlıdır ve Güney Asya, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'te neredeyse bir o kadar Oniki İmamcı vardır. Oniki İmamcı Şiiler Irak ve Bahreyn'de çoğunluğu oluşturur. Ortadoğunun her ülkesinde, en başta Lübnan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde, ayrıca Afganistan ve Orta Asya cumhuriyetlerinde çeşitli büyüklükte Oniki İmamcı cemaatler bulunabilir.
Zeydiler başka bir önemli Şii cemaati temsil eder. Ortaçağda İran'da önemli Zeydi cemaatler vardı, ama günümüzde Zeydi Şiiler neredeyse yalnızca Yemen'de toplanmıştır; 24 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 20-40'ını oluştururlar. Ayrıca bir milyon kadar Zeydi, Suudi Arabistan'ın bugünkü sınırları içinde yaşar. Eskiden Nusayri olarak bilinen Alevi Şiiler de vardır. Aleviler Suriye'nin kuzeybatı vilayeti Lazkiye'de yoğunlaşmıştır; 22 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluştururlar. Alevi Şiiler Kuzey Lübnan'da ve Güney Türkiye'de de bulunur
Resmi tahminlere göre sayıları 10 milyonu bulan çeşitli kollarıyla İsmaililer, dünyada en büyük ikinci Şii cemaatidir.
Reklam
55 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.