Profil
250 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
68 günde okudu
Ortalama Genel Bilgi
Kitap genel konular üzerinde giriş seviyesinde bilgiler veriyor. Sizin aldığınız bilgileri çoğunlukla giriş seviyesinde birkaç test ile ölçüyor. Günümüzde chatGPT ile kitap üzerindeki konuları öğrenebilir ve chatGPT'nin size sunduğu örnekleri yaparak kendinizi daha fazla geliştirebilirsiniz.
Web Geliştiricileri için Linux
Web Geliştiricileri için LinuxDoğuhan Elma · Kodlab · 01 okunma
Reklam
Yazılım, Uygulama, Program
Genel kanının aksine yazılım, uygulama ve program birbirinden farklı kavramlardır. Donanımın karşıtı olarak yazılım, bir bilgisayar sisteminin fiziksel parçaları haricindeki her şeyi ifade eder. Bilgisayarınızın ilk açılış sekansını yönetmekten sorumlu olan BIOS, kullandığınız cep telefonunun işletim sistemi ve arabanızda kullandığınız dijital radyo arayüzü. Hepsi birer yazılımdır. Uygulama, kullanıcıların bir grup koordineli işlevi, görevi veya etkinliği gerçekleştirebilmeleri için tasarlanmış bilgisayar programlarıdır. Program ise bilgisayara neyi, nasıl yapması gerektiğini belirten kodlar bütünüdür. Uygulamalar bir ya da birden fazla bilgisayar programından oluşabilir. Örneğin; popüler ofis uygulamanızı bilgisayara yüklemek için kullandığınız "Setup.exe"; bir programdır, uygulama değil.
Sayfa 199Kitabı okudu
İnternetin Türkiye'ye Gelişi
İnterneti kullanıcılara bir an önce açma kararlılığında olan ODTÜ, aylık paket faturalarının paylaşılması konusunda TÜBİTAK'ın desteğini alınca, harekete geçer. İnternet faturalarının yükü fazla olmasın diye sınırlı bir kitleye açılacaktır. Bir süre sonra, Hollanda'da, (...) NICHEF enstitüsüne X.25 ile bağlanılır. Bağlantı hızı düşük olsa da, internet karşılarındadır. Karakter tabanlı bir erişim sunan Telnet'tir bağlandıkları ağ. (...) Türkiye gayrı resmi bir şekilde de olsa, internete bağlanacaktır. Başbakan yardımcısı Erdal İnönü'nün de katılımıyla 1992 yılı ekim ayı sonunda bir açılış töreni yapılır. 1993 yılı mart ayında ise PTT'den beklenen haber gelir: Hat kullanıma açılacaktır. (...) Testlere başlanır ve "tamam artık çalışıyor" denildiği gün, hattın kullanıcılara açılmasına karar verilir. Ankara-Washington arasındaki bu 64K'lık bağlantının gerçekleştiği 12 Nisan 1993, resmi olarak Türkiye'ye internetin geliş tarihi olarak kabul edilir.
Sayfa 315Kitabı okudu
Bilgisayardan Önce
"Örneğin, Bursa Üniversitesi 117 puanla öğrenci alacağını ilan edecek. TRT'nin 22:45 haber bülteninde ilan edilirdi. Siz ertesi gün saat 10:00'da orada olmazsanız o imkanı kaçırırdınız. Bu yüzden öğrenciler, terminalde ellerinde transistörlü radyo, haber bültenini dinliyor, kendi puanlarının yettiği bir bölüm görürlerse hemen bilet alıp o şehre gidiyorlardı." Ünal Yarımağan ile Özel Söyleşi, Ağustos 2004
Sayfa 112Kitabı okudu
"Elektronik Beyin"den "Bilgisayar"a
1960 yılında ilk bilgisayar Türkiye'ye geldiğinde, basın ondan, "elektronik beyin" diye bahsetmeyi seçerken, uzmanları da "kompütür" ya da "elektronik hesap makinesi" demeyi tercih etmekteydi. (...) Bilgisayar sözcüğünün ilk kullanımı ise 1969 yılına dayanmaktadır. (...) Hacettepe Üniversitesi bilgi işlem merkezi
Sayfa 155Kitabı okudu
Reklam
İlk Bilgisayara Tereddüt
"Karayolları Genel Müdürlüğü Amerika'dan elektronik beyin almış. Bu beyin bilmem kaç memurun, bilmem kaç ayda yaptığını, birkaç dakikada yapıyormuş... Yalnız insanın içine bir şüphe düşüyor: Biz Allah'ın verdiği beyni kullanamazken, Amerika'nın verdiğini nasıl kullanacağız bakalım." Çetin Altan Milliyet'ten
Türkiye'deki İlk Bilgisayar ve Bilgisayar Destekli Uygulama
1960 yılında Amerikan ICA fonundan sağlanan teknik yardım ile satın alınan ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nde hizmete sokulan IBM 650 Data Processing Machine, Türkiye'nin ilk bilgisayarı olarak kabul edilir. (...) Ankara yakınlarındaki 63 km'lik Polatlı-Sivrihisar yolu Türkiye'nin bilgisayar destekli ilk modernizasyon uygulaması olur.
İnternetin Doğuşu ve Tarihsel Gelişimi
İnternet “bağlantılı ağlar” anlamına gelen “interconnected networks” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur ve birbirine bağlı bilgisayarların oluşturduğu uluslararası ağdır. (...) 1965 yılında MIT’de araştırmacı olarak görev yapan Lawrence Roberts ile Thomas Merrill, bilgisayarların ilk kez birbirleri ile iletişim kurmasını sağladılar. Ardından 1966 yılına gelindiğinde Lawrence Roberts DARPA’da çalışmaya başladı ve ilk internet ağı olan ARPANET isimli proje önerisini yaptı. Başarılı bir öneri olan ARPANET çerçevesinde ilk bağlantı 1969 yılında yapıldı. İlk başta University of California, Stanford Research Institute, University of Utah ve University at Santa Barbara olmak üzere dört farklı üniversitede bulunan bilgisayarlar arasında bağlantı kuruldu. Bu ilk girişimin ardından düzenlemeler yapılarak çoklu merkezli bilgisayarlar ARPANET ağına bağlandı. Böylece 1969 yılında kurulan ARPANET ile internet kavramının ilkel ilk sürümü kullanılmaya başlanmış oldu.
Sayfa 133Kitabı okudu
Bitmap vs. Vektörel
Bitmap grafiklerde görsel ögeler, piksel (pixel) adı verilen bir dizi küçük karenin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Her piksel bir renk bilgisi taşır. Satır ve sütunlar boyunca dizilerek grafikleri meydana getirirler. Bir bitmap grafiği yakınlaştırdığınızda görüntüyü oluşturan pikselleri tek tek görebilirsiniz. Adobe Creative Cloud yazılım ailesinin en bilinen üyesi olan Photoshop ve en gelişmiş açık kaynak kodlu resim editörlerinden biri olan Gimp, bitmap tabanlı grafik tasarım araçlarına örnek verilebilir. Vektör grafiklerde dikdörtgen, daire vb. görsel ögeler, birbirinden bağımsız nesneler olarak saklanır. Her ögenin çizgi, renk, desen gibi özellikleri değiştirilerek görüntü oluşturulur. Çizgiler ve eğriler çizmek için matematiksel formüllerden yararlanılır. Bitmap’lerin aksine vektör grafikler yakınlaştırıldıklarında bozulmazlar. Adobe Illustrator ve açık kaynak kodlu Inkscape vektörel grafik tasarım araçlarına örnek verilebilir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
GNU/Linux
Özgür yazılım hareketiyle başlayan açık kaynak yazılımların gelişim sürecinin en önemli basamaklarından biri, 1991 yılında Linus Torvalds tarafından GNU/Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştirilmesidir. GNU işletim sistemi temel alınarak geliştirilen Linux, özgür ve açık kaynak yazılım hareketine ivme ve yaygınlık sağladı. 2000’lerin başında IBM’in GNU/Linux’u destekleyeceğini açıklamasıyla açık kaynak yazılımlar kurumsal ve ticari pazarda daha geniş yer buldu.
Sayfa 108Kitabı okudu
Açık Kaynak Yazılımlar
Modern açık kaynak yazılımların temeli 1980’li yıllara dayanır. O dönemde Amerikan telefon firması AT&T’nin özel mülk yazılım sektöründe pazar payını arttırmak amacıyla UNIX işletim sistemi üzerinde kendi fikri mülkiyet haklarını kullanmaya başlamasıyla Richard Stallman’ın başını çektiği özel mülk yazılım karşıtı bağımsız geliştiriciler birleşerek özgür yazılım hareketini benimsediler. (...) 1983 yılında Stallman tarafından geliştirilmeye başlanan GNU (GNU’s Not Unix) işletim sistemi projesiyle birlikte çok geniş bir geliştirici kitlesi tarafından benimsendi. 1985 yılında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan Özgür Yazılım Vakfı ile özgür yazılım hareketi tek bir çatı altında birleştirildi.
Sayfa 107Kitabı okudu
Yazılım Mülkiyeti
Özel mülk yazılım kavramının ortaya çıkışı 1970’li yıllara dayanır. Özellikle Bill Gates’in Microsoft’u kurmasından sonra, 1976 yılında yayımladığı “Hobicilere Açık Mektup” başlıklı bildiri, yazılımların ticarileşmesi yolundaki en önemli adımlardan biridir. Bildiride Gates, aynı donanımlar gibi yazılımların da ücretli olarak dağıtılması gerektiğini savunarak bilgisayar yazılımlarının özel mülk olarak değerlendirilmesinde önemli rol oynamıştır. 1980’ler kişisel bilgisayar endüstrisinin oluşmaya başladığı yıllardı. Bill Gates’in başını çektiği yazılımların ticarileştirilmesi fikri, o dönemlerde kârlı bir girişim hâline geldi ve başta Microsoft olmak üzere pek çok büyük yazılım geliştirme firması sektörde boy göstermeye başladı.
Sayfa 106Kitabı okudu
Masaüstü İşletim Sistemleri
1985 yılında satışa sunulan Windows 1.0, 1981 yılında kullanıma sunulan MS-DOS’un grafiksel arayüzle tasarlanmış hâlidir. MS-DOS’ta yalnızca klavye yardımıyla komut satırına yazılan kodlarla işlem yapılırken Windows 1.0 ile fare de kullanılmaya başlanmış ve kullanıcı arayüzüyle işlemler daha kolay gerçekleştirilmeye başlanmıştır.
180 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.