Ã. A .Ã
Medreseler, şanlı mâzimizde görevini, kâhir ekseriyetle ve zamanının şartlarına göre ifa edip tarih sahnesinden çekilmişler ve şu an muhtelif sebeplerden ötürü de, fonksiyonelliğini kaybetmişler.. Bu fikre katılıyor isek, eğitim sistemimizdeki tercihlerimizi, içinde yaşadığımız çağın şartlarına ve ihtiyaçlarına göre ve millet ruhunun etrafında, metotlu bir şekilde şekillendirmek icap etmez mi?..
DİN EĞİTİMİNDE DOĞRU YAKLAŞIMLAR
🌿Çocuklarımızla onların anlayabileceği dille dini sohbetler yapalım. 🌿Çocuklarımızı camiilere götürelim.İmamlarla tanıştıralım. 🌿 Peygamberlerin örnek ahlakından bahsedelim.Çocukları,hayvanları, ağaçları ne kadar çok sevdiğinden bahsedelim. 🌿Kötülerin nasıl davrandıklarına da örnekler vererek,iyi ve kötü mukayesesini öğrenmelerini sağlayalım. 🌿İyilerin her zaman kazandıklarına vurgu yapalım. 🌿Dini konuda kesinlikle ceza uygulamayınız. 🌿Küçük çocuklara sadece cennetten bahsedilmelidir. Sorarlarsa cehennemden de bahsedilebilir.Ancak,cehennemin kötü bir yer olduğu söylenir.Azabın detayına inilmemelidir. Manevi Danışman ve Rehber🌿
Reklam
Eğitim ortamında yaşanan çoğulluk yönündeki değişimin belki de en çok etkili olduğu alanlardan birisi din eğitimi ve öğretimidir. Dünyada, Doktriner Din Öğretiminin dışında Mezheplerüstü Din Öğretimi, Mezheplerarası Din Öğretimi, Sorgulayıcı Din Öğretimi, Eleştirel Din Öğretimi, Dinlerarası Din Öğretimi, Fenomenolojik Din Öğretimi vb. özellikle bu çoğul yapıyı göz önünde bulunduran farklı din öğretimi modellerinin uygulanması bu durumun en açık göstergelerindendir. Yürük, Tuğrul. ''Cumhuriyet Dönemi Din Öğretimi Programlarında Farklı Din Anlayışlarına Ayrılan Yer''. (2015)
Din eğitiminde manevi boyut ( Hasan Meydan)
"Sosyolojik araştırmalardan çok önce insanın maneviyat ihtiyacı gerçeğini, Kur'an-ı Kerim daha küçücük bir çocuk iken hayatın gerçek kaynağını ve anlamını aramaya çalışan Hz. İbrahim'in örnekliğinde bizlere anlatır. Hz. İbrahim çevresinde olan bitene baktıkça görünen ve kendisine sunulan maddenin ve maddi açıklamaların ötesinde bir güç aramış ve onu da sonsuz ve sınırsız bir yüce Allah'ta bulmuştur. (Enbiya suresi 74-82). Bütün bunlar maneviyatın insanın en fıtri ihtiyaçlarından birisi olduğunu göstermektedir. Bu ihtiyaç beraberinde; • Umut besleme ihtiyacı • Hayatın anlamı ve amacına yönelik cevapların bulunması •Sevgi ve ait olma ihtiyacı • İbadet etme isteği • olayların hikmetini anlama ihtiyacı •ölüm sonrası sorulara tatmin edici bir şekilde cevap verilmesi ihtiyacını getirmektedir."
https://1000kitap.com/kitap/kitap--61078
https://1000kitap.com/kitap/kitap--61078
Resim