d

Dış Politika

2 üye
Takip
Musul ve Musul Sorunu Üzerine
688 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Kitap, akademik dilini ve derinlemesine analizlerini sade bir dille sunarak, konuya ilgi duyan ancak tarihi süreçteki karmaşıklıklara vakıf olmayan okurlar için de erişilebilir bir kaynak oluşturuyor. Yazarlar, Musul’un hem bir yerel mesele hem de uluslararası bir sorun olarak ele alınması gerektiğini vurgularken, çeşitli tarihsel evrelerdeki kararların ve diplomatik süreçlerin altını çiziyorlar.
Tarihi Süreçte Musul ve Musul Sorunu
Tarihi Süreçte Musul ve Musul SorunuKolektif · İdeal Kültür Yayıncılık · 20194 okunma
Uluslararası platformda hak sahibi olmanın ilk şartı kuvvetli olmaktı. Uluslararası arenada zayıf olanlar mutlaka kuvvetli olanların mahkumu durumuna düşmekteydi. İnsanlık, adalet, bütün prensip ve kurallar ikinci derecede kalmakta, kuvvet her şeyden önce gelmekteydi.
Reklam
293 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Dünya siyasetine ABD merkezli bir yaklaşım ile kısa, orta ve uzun vadeli senaryoların Avrupa-Asya üzerinde detaylı bir değerlendirmesi. Kitabın 1997'de yazıldığı düşünüldüğünde Brzezinski, özellikle Çin ve Rusya'nın hatta Almanya ve Fransa'nın gelecekteki konumlarını yüksek doğruluk oranıyla hesap etmiş. Türkiye yorumu ise mütevazı bir şekilde potansiyel vaadeden bir devlet şeklinde olmuş diyebiliriz. Fakat Rusya'nın Turan imparatorluğu konusundaki takıntılı korkusunu Çin'in bölgedeki mecburi yalnızlığını bu Rus kökenli ABD vatandaşı diplomatın gözünden okumak, Türk gencini büyük ülküsü için yol haritası çizmeye motive ediyor. Büyük ülkelerin zaafiyetleri ve üstünkörü şekilde Türkiye'nin kırılganlıkları söz konusu edilmiş. Yalnız kırılganlıklarımızı Rusya ve Çin gibi devlerin zaafiyetleri ile karşılaştırmak yerine onlara karşı kullanma fikri şimdi daha güçlü bir zemine oturdu bu kitap sayesinde. Meraklısına tavsiye edilir.
Büyük Satranç Tahtası
Büyük Satranç TahtasıZbigniew Brzezinski · İnkılâp Kitabevi · 2005345 okunma
1978'de İran'da ve Türkiye'de sokak çatışmaları başladı. Türkiye'deki sokakların marjinal grupların denetimine girmesine karşılık, İran'da sokaklara egemen olan büyük kitlelerdi. Bu durum, ABD politikasında Türkiye lehine değişikliklerin görülmesine neden oldu. İlk aşamada silah ambargosu kaldırıldı. Çünkü, ambargoya karşı Türkiye'nin kullandığı "ABD tesislerini kapatma" kozunu etkisiz hale getirmek için İran'da Hazar kıyısında tesisler kuran ABD'nin Türkiye'den başka alternatifi kalmayacak gibi gözüküyordu...
Sayfa 803
1980'den itibaren, 12 Eylül yönetiminin Washington kaynaklı Yeşil Kuşak teorisinin bir parçası olmasıyla birlikte, Türkiye gitgide laiklik ilkesinden ödün verecek ve lKÖ'yle, özellikle de lKÖ içindeki başta S. Arabistan olmak üzere "gerici" yönetime sahip ülkelerle yakın ilişkiler kurmaya başlayacaktır.1970'lerde lKÖ'ye karşı izlenen politikalarla, 1980'lerdeki politikalar arasında ciddi ve kaygı verici nitelik farklılıkları yaşanacaktır.
Sayfa 794