d

Diyalektik Ölçülerimiz

1 üye
Takip
BÜTÜN KANUNLAR "BİR" KANUN...
Eserde müessiri görüyoruz; eser sır... Sadece BİR var; varlık dürülüyor... Bütün kanunlar BİR kanun! "Tabiat kanunu" diye tekerleyenler anlasın... Sır olan müessire nisbetle görüne esere bakıyoruz; eser sırdan! Mahiyeti yokluk olan "âlemde varlık", Bir olan varlık hakikatinden; O değil, O'ndan!
Sayfa 140 - 5.Levha -Sır İdrakine Dair-, Zaman Sırra İlişik Sır, İBDA Yayınları
SONSUZ SAYILAR BOYUNCA SIR ve BİR...
Zamanın sırra ilişik bir keyfiyet olduğunu söylediğimiz vakit, hepimizde bir sonsuz, hakikati bir fertte tecelli eden sonsuzların sonsuzu, onunda bağlı olduğu "sayı dışı şiddetle BİR" sonsuz (Mutlak) gibi, akılla anlaşılamaz bir hakikat karşısında bulunduğumuzu anlıyoruz... Sır içinde sır, sır üstünde sır, bir içinde bir, bir üstünde bir; ve sonsuz sayılar boyunca sır ve bir!..
Sayfa 139 - 140 5.Levha -Sır İdrakine Dair-, Zaman Sırra İlişik Sır, İBDA Yayınları
Reklam
ZAMANDA MÜESSİRİ İDRAK ETMEK...
Topyekûn "varlık" ve "oluş", sırrın sırrı zamanda; ve zamanda müessiri idrak ediyoruz... Zıt kutuplar yok, bir "ân" var, bir "ân" da ikilik yok BİR var, O BİR' ki, ikilikten olamaz, MUTLAK BİR'den!..
Sayfa 139 - 5.Levha -Sır İdrakine Dair-, Zaman Sırra İlişik Sır, İBDA Yayınları
BİZİM DİYALEKTİĞİMİZ...
Bizim diyalektiğimiz, "yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan?" hikâyesine döndürülen ve birinden birini kabul ederek zıt hakikatleri reddeden diyalektiklerin tersine, bizzat "sır diraki"nin hakikatine mensup olmanın gereği olarak, diyalektiklerin çelmesini aşırıcı üstün diyalektiktir. Hayatın hakikati, bu zıtları birleştiren sırrın görünüşü olarak sır ve müphemlik..
Sayfa 139 - 5.Levha -Sır İdrakine Dair-, Zaman Sırra İlişik Sır, İBDA Yayınları
KİŞİ, ÜZERİNDE BULUNDUĞU İŞİN ZAMANI İÇİNDEDİR...
Bugünkü Batı tefekkürü de varmıştır ki,, benliğin içine çekileceği mücerret bir âlem telâkkisine bağlı iç hâllerin tahlili artık kalmamıştır! Bu, benliğin mevcut farzedilmemesi demek değildir; bilâkis benlik mevcuttur, hattâ her zamankinden ziyâde mevcuttur. Bu benlikancak kendisini aşan bir realite ile münasebet içinde mevcuttur; zira her şuur, maksatlıdır, yâni "nesne-obje"yi hedefler, bu nesne ise, bir iç hâli değil, mevcut bir varlıktır... İşte "fenomenolojik-tasvirî" tahlil, bu hedeflemelerin tahlilinden ibarettir. Dış'ta "içi dışta takip" şuuruyla bulunmak; İslâm büyüklerinin ifâde ettiği "kişi üzerinde bulunduğu işin zamanı içindedir" hikmeti
Sayfa 203 - 6.Levha, -Diyalektik Ölçülerimiz-, Tenkid Şuuru, İBDA Yayınları-
Reklam
177 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.