Çevirmenin sonsözde; yazarın büyük ölçekte bilim ve felsefe, küçük ölçeklerde ahlak, sanat, sosyoloji, ilahiyat gibi alanlarda yazabilmek için romansı bir hikayeyi alet etmiş görüşüne katılıyorum, bitirdiğimde. Parasızlıktan bitmemiş uzun bir metnin, taslak, etüt ve fragmanlarını da sonunda okuyunca daha iyi anlıyorsunuz bunu.
Özümsenmiş sosyal
Serinin üçüncü kitabı başlarda; Ulrich'in babasının ölümüyle doğduğu kente gidişi, evin ve çocukluk anılarının oldukça ayrıntılı betimlemesiyle ağır bir okuma vadediyor, doğrusu. Cenaze için evde bekleyen, küçüklüğünde manastıra verildiğinden beri görmediği kız kardeşi Agathe yeni bir karakter olarak çıkar karşımıza.
Rahibelere Haçlı Örümcek
"Önemli bir şeyler yapma teşebbüsünü anlatırken özünde hiç bir şey yapamamanın romanı" yazıyor arka kapağında. Bir ömür almış ve bitmemiş bir uzun roman. İçinde hiciv değil, felsefe değil, psikoloji değil aslında hepsinin bulaştığı pozitif bir konstrüksiyon, yazarına göre.
1913'lerde 32'sinde olup geçmişinde teģmenlik ve
Serinin ikinci kitabında, baş karakter Avusturya'lı Ulrich ile kültürlü ve zengin idol Alman yahudi Arnheim'in buluşmak zorunda oldukları Paralel Faaliyet toplantılarında gerek fikir bazında gerekse ortak ilgileri Diotima özelinde çekişmeleri sürmekte.
Ulrich'in yeni tarih yazma ve utopik düşünce sorguları, karanlık ve aydınlık yönleriyle dillendirdiği Metafor& Hakikat ayrımlarında incelendiği karakter analizleri müthiş. Filizlenen Diotima&Arnheim aşkı nezdinde vurgulanan Arnheim'in büyük yazarlığı, zihin hükümdarlığı halefi görüşleri ardında bu entellektüel zenginin düşünce yapısı da. Ve bu rekabetin çevresinde anlatılan Avusturya- Macaristan çifte monarşisinin (Kakanya) tarif edilemez oluşu, modern insanın Tanrıya mı patronlara mı inandığı gibi başlıklar da güzeldi, Tatil Yapmayan Hisler veya Sınırsız Duyuş, Proust'un #çicekaçmışgençkızlarıngölgesinde misali Göğüs ucunun gelincik yaprağı benzetmeleri içinde. Fahişe katili Moosbrugger'ın müzikal ve masum olabilme soruları ile Paralel Faaliyet'te geçen, Onbin sanat eserinin mi yoksa bir insanın açlığı mı sorgularıyla Dışavurumcu yaklaşımlar da.
Karakter analizlerinin ayrıntılı psikolojik yönleriyle incelendiği ve gelişen olayların felsefe gözlüğünde irdelendiği roman, bazı yerlerde sıkıcı görüntü verebilir ancak onu 20yy'ın dev eserlerinden yapan gerçeklik, işte tam da bu noktalarda ortaya çıkıyor: Hayatın karmaşık yapısını basitleştiren, düşünüp anlamanız gereken olgular. Pek çok yerinde alıntıları dahil Nietzsche &Goethe etkisini duyumsayacağınız yapıtı okumaya devam ediyorum.
Niteliksiz Adam 2Robert Musil · Aylak Adam Yayınları · 2018506 okunma
"Herkesin kendini düşünmekten, kendi çıkarlarının ardında koşmaktan önce erdemli, bilgeliği araması gerekir. Devletin sırtından erdemli bir yurttaş olmak ve erdemi savunmak suç mudur?" diye sorar.